Helsingør, Seeland

Helsingør, Seeland Op de plek waar Denemarken en Zweden elkaar bijna raken, ligt het gemoedelijke stadje Helsingør. Dankzij de strategische ligging aan de zeestraat de Sont werd hier al vroeg een verdedigingswerk gebouwd: Slot Kronborg. Dit indrukwekkende kasteel mag je bij een bezoek aan Helsingør dan ook niet overslaan. Vergeet ook niet de omgeving van Helsingør te bekijken. Kies je voor een wandeling door de paleistuinen van Slot Fredensborg of een fietstocht langs de stranden van de Deense Rivièra?

Bezienswaardigheden & activiteiten

Slot Kronborg

Dit is een van de mooiste kastelen van Denemarken. Het dankt zijn (internationale) bekendheid vooral aan de tragedie Hamlet van William Shakespeare. Het kasteel heet in zijn stuk ‘Elsinore’. Op de binnenplaats wordt het beroemde toneelstuk nog regelmatig opgevoerd. Dankzij de strategische ligging speelde dit fort daarnaast een belangrijke rol in de geschiedenis. Het ligt op de plaats waar de Sont op zijn smalst is, Zweden ligt slechts vier kilometer verderop. Hier werd de tol geïnd van de schepen die over de Sont wilden varen. Wandel langs de stevige kasteelmuren, bekijk de grachten en kanonnen en loop door de ondergrondse gangen. Unesco benoemde het kasteel tot werelderfgoed.

Slot Kronborg, Helsingør

M/S Maritiem Museum

Dit museum ligt naast Slot Kronborg en is daardoor goed te combineren met deze bezienswaardigheid. Van buiten valt het museum al direct op door de bijzondere architectuur van het gebouw. Het is een interactief museum over scheepvaart in het algemeen en de maritieme geschiedenis van Denemarken in het bijzonder. Slenter daarna door de haven waar regelmatig grote cruiseschepen voorbij komen. Ook staat er een standbeeld van Herakles en de Hydra op het uiterste puntje. Iets centraler ligt de glimmende tegenhanger van het beeld de kleine zeemeermin uit Kopenhagen, een jongeman op een rots in dezelfde houding.

M/S Maritiem Museum, Helsingør

Sint-Olaf kerk

De Sankt Olai kirke is de domkerk van Helsingør en ligt middenin het centrum. De bouw werd in 1559 voltooid, maar het oudste deel stamt al uit vroegere eeuwen. Hoewel de kerk niet zo rijkelijk versierd is, maken het altaar en het houtsnijwerk het wel de moeite waard om binnen te kijken. Er worden ook rondleidingen gegeven. Een andere aanrader is de Mariakerk, die uit rood baksteen is opgetrokken. Aan de kerk zit een kloostergang met mooie booggewelven.

Sint-Olaf, domkerk, Helsingør

Omgeving

Slot Fredensborg

Dit mooie paleis wordt nog altijd gebruikt door de Deense koninklijke familie. Zij ontvangen hier prominenten vanuit de hele wereld. Het slot Fredensborg werd oorspronkelijk gebouwd als jachtslot, want in het naastgelegen bos ging de adel graag jagen. De binnenkant van het slot is slechts enkele keren per jaar te bezoeken met een rondleiding. De uitgestrekte kasteeltuinen zijn echter het hele jaar door geopend voor bezoekers. Er is onder andere een beeldentuin met zo’n 70 sculpturen. Een wandeling is zeker een aanrader, want je loopt dan door een van de grootste paleistuinen in Europa.

Slot Fredensborg, Helsingør

Deense Rivièra

De meest noordelijke stranden van Seeland worden ook wel de Deense Rivièra genoemd. Het is een verzameling van mooie en rustige stranden, duinen en kleine (vissers)plaatsjes. Combineer een wandeling over het strand bijvoorbeeld met het knusse kustplaatsje Gilleje. In deze omgeving kun je ook mooie fietstochten maken.

Deense Rivièra, Helsingør, Seeland
Ballon!