Kopenhagen, Denemarken

Kopenhagen, Seeland Bij een rondreis door Denemarken mag een bezoek aan Kopenhagen niet ontbreken. De kleurrijke hoofdstad heeft bezienswaardigheden in veel verschillende soorten en maten. In diverse kastelen en paleizen ervaar je de grandeur van de Deense koninklijke familie. Wandel vervolgens door de kleurrijke Nyhavn, geniet van het uitzicht vanuit de ronde toren en bekijk de wisseling van de wacht. Maak aansluitend een tochtje met de fiets of boot of stap in een attractie bij pretpark Tivoli.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nyhavn

De ‘nieuwe haven’ is een van de bekendste bezienswaardigheden in Kopenhagen. De straat is met haar gekleurde huisjes en haven bijzonder fotogeniek. De Nyhavn siert dan ook veel ansichtkaarten van de Deense hoofdstad. Sommige huizen in de Nyhavn zijn meer dan 300 jaar oud. Sta zeker even stil bij huisnummer twintig, want daar woonde de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen vroeger. Daarnaast kun je terecht in de vele restaurants, gezellige bars en terrassen. Vanuit de haven vertrekken rondvaartboten voor een tochtje door de stad: een absolute aanrader om te doen in Kopenhagen!

Nyhavn,Kopenhagen, Seeland

Sprookjeshuis

De kleine zeemeermin, het lelijke eendje en de prinses op de erwt: sprookjes die we allemaal kennen en geschreven door de Deen Hans Christian Andersen. Hij leefde een flink aantal jaren in Kopenhagen en hier vind je dan ook zijn Sprookjeshuis. Hier word je in de beleving van de sprookjes zelf meegenomen, compleet met licht- en geluidseffecten. Er is ook een deel aan het leven van de schrijver en de reizen die hij gemaakt heeft gewijd. Voor kinderen zijn er interactieve onderdelen.

Kopenhagen, Seeland

Beeld van de Kleine Zeemeermin

Dit beeld werd langs het water geplaatst als eerbetoon aan de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Het behoort ongetwijfeld tot de bekendste bezienswaardigheden van Kopenhagen, maar niet iedereen is even enthousiast over het beeld in de haven. Het is niet veel meer dan een klein, grijs beeld van een vrouw op een steen. Toch moet je het gezien hebben om erover mee te kunnen praten. Bezoek het beeld en maak aansluitend een mooie wandeling langs het water. Loop daarbij even door tot aan het Kastellet, een stervormig fort uit de zeventiende eeuw. Binnen de verdedigingsmuren staan een kazerne, een oude windmolen en een mooie kapel.

Kopenhagen, Seeland

Ronde toren

Middenin het centrum van Kopenhagen staat, zoals de naam al verraadt, een ronde toren. De bijna 35 meter hoge toren is behoorlijk oud, want deze werd al in 1642 gebouwd. Je bereikt de top via een spiraalvormige gang die in totaal zeven keer om het middelpunt van de toren is gewikkeld. Opmerkelijk hieraan is dat er nauwelijks traptreden zijn. Alleen bovenin is een kleine trap, die je naar het observatorium brengt; de oudste sterrenwacht in Europa die nog in gebruik is. Vanaf dit hoge punt heb je fantastisch uitzicht over Kopenhagen. Je kunt van maart tot en met oktober naar boven.

Kopenhagen, Seeland

Park Tivoli

Tivoli is een pretpark en wandelpark in één. Het ligt tegenover het Centraal Station van Kopenhagen. Tivoli werd al in 1844 gebouwd en is daarmee het op één na oudste attractiepark ter wereld. Er zijn bijna dertig verschillende attracties, waaronder diverse achtbanen. Bovenop de algemene entreeprijs betaal je nog een aparte entreeprijs voor elke attractie die je wilt uitproberen. Zelfs als je niet zo nodig een attractie in hoeft, is een bezoek aan Tivoli de moeite waard. Het park heeft namelijk ook prachtige tuinen, waar je fijn kunt wandelen. Je kunt ook een kaartje kopen voor alléén de tuinen. De tuinen worden ’s avonds mooi verlicht.

Kopenhagen, Seeland

Kastellet

De markante vijfhoek omringd door water, het Kastellet is een oude citadel uit de zeventiende eeuw. Extra bijzonder is dat deze de tand des tijds erg goed heeft doorstaan. Dat betekent dat de omringende muren nog vrijwel helemaal intact zijn. Binnen de muren zijn er meerdere gebouwen te bezoeken, dit zijn onder andere een authentieke (Nederlandse) windmolen, een oud gevangeniscomplex en een kleine kapel. De militaire barakken worden vandaag de dag nog gebruikt, maar het fort is opengesteld als park. Bij de toegangsbrug naar het fort ligt het kleine Churchill park, dat je vooral wilt bezoeken vanwege de Gefion fontein. Deze vertelt de legende hoe het eiland Seeland is ontstaan.

Kopenhagen, Seeland

Slot Christiansborg

Wil je een kijkje nemen in het vroegere leven van de koninklijke familie van Denemarken? Bezoek dan Slot Christiansborg, een prachtig paleis op het eiland Slotsholmen dat middenin Kopenhagen ligt. Vroeger woonde hier de koning en tegenwoordig is het Deense parlement en Hooggerechtshof in het gebouw gevestigd. Tijdens een bezoek bekijk je de vroegere koninklijke ontvangstruimtes, stallen, koetsen en de paleiskeuken. Ook zijn er twee delen van het complex die je gratis kunt bezoeken: de kerk en de toren. Wie deze toren beklimt, staat op het hoogste uitkijkpunt van Kopenhagen. Op maandagen is het complex gesloten.

Kopenhagen, Seeland

Rosenborg paleis

Ooit een koninklijk paleis dat voornamelijk als zomerverblijf werd gebruikt en nu de perfecte plek om koninklijke schatten te bezichtigen. Behalve schilderijen bewonder je hier ook de Deense kroonjuwelen en troon. Voel de grandeur van de luxe inrichting in dit nog altijd authentieke paleis. De kasteeltuinen vormen daarnaast een van de populairste stadsparken van Kopenhagen. Maak een wandeling door de groene tuinen en geniet daarbij, net zoals de inwoners van Kopenhagen dat zelf doen, van het uitzicht op het zeventiende-eeuwse paleis. Sla ook de nabijgelegen botanische tuinen niet over.

Rosenborg paleis, Kopenhagen

Paleizencomplex Amalienborg

Dit complex bestaat uit vier verschillende paleizen. Deze werden in de achttiende eeuw rond hetzelfde plein gebouwd, allemaal in Rococostijl. Het Christian IX-paleis is de officiële koninklijke residentie en het Christian VII-paleis is een museum, dit is het enige gebouw dat je kunt bezoeken, maar deze is dan ook de moeite waard. Je ziet onder andere authentiek ingerichte vertrekken. De grootste bezienswaardigheid van Amalienborg is echter de wisseling van de wacht. Dit gebeurt dagelijks op het centrale plein door middel van een uitgebreide ceremonie, mits de koninklijke familie thuis is. Leuk om mee te maken!

Amalienborg, Kopenhagen

Torvehallerne

Zoals veel Europese steden een markthal met lekker eten hebben, is dat ook in Kopenhagen het geval. De leukste om te bezoeken is die in de Torvehallerne. Dit zijn twee hallen met zo'n 80 kramen vol Deense specialiteiten. Naast verse groente en fruit, kunt je hier verschillende lokale gerechtjes proeven en smakelijke souvenirs shoppen. Het marktcomplex heeft ook diverse cafés. Op één van de eilanden in Kopenhagen, Refshaleøen, vind je een heel streetfoodwijkje. In diverse straten worden specialiteiten vanuit de hele wereld aangeboden in echte foodtrucks.

Torvehallerne, Kopenhagen

Strøget

Dit is niet alleen de bekendste winkelstraat van Kopenhagen, maar ook de langste van heel Europa. De winkelstraat en de omliggende straten en pleinen zijn autovrij, dus je kunt hier op je gemak langs de etalages slenteren. Het winkelaanbod is een combinatie van internationale ketens en Scandinavische merken. Tussen het shoppen door, strijk je neer op een van de terrassen of de cafés. Ook 's avonds is het een gezellige plek om rond te kijken.

Strøget, Kopenhagen

Brouwerij Carlsberg

Wat Heineken is voor Nederland, is Carlsberg voor Denemarken. Het Deense biermerk is in populariteit gestegen, sinds het in 1847 voor het eerst werd gebrouwen. Tijdens een bezoek aan de hoofdbrouwerij in Kopenhagen leer je alles over het proces van bierbrouwen. Ook ontdek je hoe Carlsberg van een lokale brouwerij in een oude graanschuur is uitgegroeid tot een wereldwijd biermerk. Wil je zelf een biertje proeven? Dat kan op het terras op de binnenplaats, bij je bezoek krijg je twee vouchers voor een drankje. Maar kom met een lege maag want ze zeggen dat hier de beste hamburgers van Kopenhagen geserveerd worden.

Brouwerij Carlsberg, Kopenhagen

Christiania wijk

Dit is een heel bijzonder stukje Kopenhagen. Christiania is een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave. Deze wijk werd in 1970 gesticht nadat hippies een kazerne kraakte. De overheid besloot het te tolereren. Er hangt nog altijd een vrije sfeer in deze alternatieve buurt en het nette Kopenhagen voelt heel ver weg. Toch ligt Christiania middenin de Deense hoofdstad en wel in de wijk Christianshavn. Street art, graffiti en andere artistieke uitingen kleuren de wijk. Houd er wel rekening mee dat in een groot deel van de wijk het maken van foto’s niet is toegestaan (dit wordt met borden aangegeven) en ook niet wordt gewaardeerd. Slenter een paar uurtjes door deze autovrije enclave, waarbij je ook een klein bos en meer tegenkomt.

Christiania , Kopenhagen

Fietsen

Maak je tijdens een reis graag een fietstochtje? Dan word je in Kopenhagen op je wenken bediend. De fiets is een van de leukste manieren om de Deense hoofdstad te ontdekken. Met ruim 350 kilometer aan fietspaden is Kopenhagen zeer fietsvriendelijk. De inwoners van de stad zijn zelf ook gek op fietsen en springen regelmatig op het zadel om naar hun werk te gaan. Verspreid door Kopenhagen vind je diverse fietsverhuurders. Het dragen van een helm is niet verplicht.

Fietsen, Kopenhagen, Seeland

Omgeving

Slot Frederiksborg

Dit indrukwekkende kasteel ligt zo’n 40 kilometer ten noorden van Kopenhagen. Het werd in de zeventiende eeuw door de Deense koning gebouwd. Zowel van binnen als buiten lijkt het paleis zo uit een sprookje te komen. Verdeeld over meer dan zeventig kamers bezichtig je de collectie van het Nationaal Historisch Museum van Denemarken. De kamers zijn bovendien ingericht alsof de koninklijke familie nog altijd in het kasteel woont. Behalve museumstukken bewonder je hier ook luxueuze zalen als de Ridderzaal met een rijkelijk bewerkt plafond, de Audiëntiezaal en een enorme, prachtig versierde kapel. Maak ook zeker een rustgevende wandeling door de siertuinen rondom het kasteel.

Slot Frederiksborg, Kopenhagen, Seeland

Louisiana Museum voor Moderne Kunst

Voor liefhebbers van moderne kunst is het een aanrader om af te reizen naar het plaatsje Humlebæk, op 35 kilometer van Kopenhagen. Hier staat namelijk het belangrijkste museum voor moderne kunst in Denemarken. Het ligt op de oever van de zeestraat Sont en werd in 1958 geopend. Het museum heeft een uitgebreide en afwisselende collectie moderne kunstwerken. Tot de 3.000 objecten behoren schilderijen, beelden, installaties en video’s. Hierin zie je onder andere de kunststijlen popart, constructivisme, cobra en Europees nouveau réalisme terug.

Louisiana Museum Moderne Kunst, Kopenhagen

Malmö

Wil je een rondreis door Denemarken combineren met een bezoek aan Zweden? Steek vanuit Kopenhagen dan de lange Öresundbrug over de zeestraat Sont over. Zestien kilometer verder en staat al op Zweedse grond, in de stad Malmö. Je kunt er vanuit Kopenhagen met de auto heen, maar ook met de trein. Bekijk in Malmö de Turning Torso wolkenkrabber, het historische verdedigingsfort Malmöhuss en de kleurrijke buurt Gamla Väster. Op zoek naar een originele bezienswaardigheid? Het Disgusting Food Museum behandelt bijna honderd bizarre eetgewoontes vanuit de hele wereld. Na een dagje op stedentrip in Zweden steek je eenvoudig weer de grens naar Denemarken over.

Malmö Zweden, Kopenhagen

Zes Vergeten Reuzen

Ben je op zoek naar een stukje natuur buiten Kopenhagen? Duik dan de bossen ten zuidwesten van de hoofdstad in, waar je ook nog grote kunstwerken tegenkomt. Kunstenaar Thomas Dambo maakte hier zes verschillende reuzen van afvalhout. Het is even zoeken om ze te vinden, maar dat was ook precies Dambo’s bedoeling. Om mensen te verleiden tot een wandeling in de natuur, maakte hij speciale kaarten met aanwijzingen voor de exacte plaatsen waar de reuzen staan (ze staan ook gewoon op Google Maps). De rijafstand tussen de locaties is steeds ongeveer een kwartiertje. Vanaf de parkeerplaats is het dan nog zo’n tien tot vijftien minuten wandelen naar elke reus. Daardoor kost het minstens een halve dag alle reuzen te bezoeken.

Kunst, Kopenhagen, Seeland
Ballon!