Nationaal park Kongernes Nordsjælland, Seeland

Nationaal park Kongernes Nordsjælland In het noordoosten van het Deense Seeland ligt Nationaal Park Kongernes Nordsjælland. Dit park heeft een van de grootste bossen van het land, Gribskov. Naast bos, liggen hier ook de twee grootste meren van Denemarken: Arresø en Esrum Sø. Ruim zeventig procent van het park is onderdeel van Natura 2000. Naast meren en bossen zijn er ook een aantal kastelen, kloosters en ruïnes in het park te bezoeken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wandelen en fietsen

Het is nog een heel jong nationaal park, maar wel met een flink aantal oude eikenbomen. Van Hundested naar Helsingør loopt een mooie wandel- en fietsroute, Nordkyststien, door de prachtige natuur van dit nationale park. De route is ongeveer 69 kilometer lang en als je deze route loopt of fietst dan kom je door verschillende landschappen en bij mooie culturele plekken. Je komt langs slaperige vissersdorpen en langs het Rasmussenhuis (een poolonderzoeker aan het begin van de twintigste eeuw). Zijn huis is nu een museum. Naast deze route lopen er door het gehele gebied nog meer verschillende wandel- en fietsroutes.

Wandelen en fietsen, Nationaal park Kongernes Nordsjælland

Kasteel Kronborg

Ten oosten van de stad Helsingør staat kasteel Kronborg. Het werd wereldberoemd als Elsinore, het decor van Shakespeare’s Hamlet en het staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds de oorsprong in 1420 heeft het roerige tijden beleefd, tot aan de functie als kazerne voor het Deense leger aan toe. Duik in de geschiedenis van het kasteel tijdens een rondleiding en verken de spookachtige crypten en catacomben van het kasteel. Diep onder het kasteel staat een groot stenen beeld van Holger de Deen, een legendarisch figuur uit de geschiedenis. Elke zomer wordt het verhaal van Shakespeare nieuw leven ingeblazen tijdens een festival waarbij je kunt genieten van Shakespeares grootste toneelstukken.

Kasteel Kronborg

Parforce Jachtlandschap

Dertig kilometer ten noordoosten van Kopenhagen ligt het Parforce jachtlandschap, dat bestaat uit de jachtbossen van Gribskov en Dyrehaven en de jachtparken Jægersborg Hegn en Jægersborg Dyrehaven. In de middeleeuwen werd er bij de parforce jacht door Deense koningen met honden op de herten gejaagd. In het gebied zijn jachtpaden in een speciaal raster aangelegd, wat de jacht zo efficiënt mogelijk maakte. Nu kun je er prachtig wandelen, mountainbiken of te paard de omgeving verkennen. Gribskov is het grootste oude bos van Denemarken, wandel hier langs de reuzeneiken en geniet van de vele diersoorten die hier leven.

Jachtlandschap van Parforce, Nationaal park Kongernes Nordsjælland

Esrum klooster

Ten noorden van het meer Esrum Sø kun het klooster Esrum bezoeken, ooit was het een grote abdij. In de tuin staat een aantal informatieborden, hierop zie je hoe het klooster er vroeger uit zag. De monniken die in het klooster woonden, hebben prachtige tuinen aangelegd, waarin onder meer veel geneeskrachtige planten staan. Verder is er een grote natuurspeeltuin, geïnspireerd op een middeleeuws dorp. Je kunt er ook een spel spelen waarin je door middel van verschillende dilemma’s een keuze maakt voor het oude katholieke leven of voor de hervorming.

Esrum klooster, Nationaal park Kongernes Nordsjælland

Kasteelruïne Asserbo

Het kasteel van Asserbo werd in de elfde eeuw opgericht door bisschop Absalon. Het kasteel was het thuis van monniken van de kartuizerorde tot het werd overgenomen door een koning. Later nam de natuur de overhand: het kasteel werd met de jaren bedolven onder stuifzand dat vanaf de zee het land in woei. Het Nationaal Museum van Denemarken heeft het kasteel in 1972 opgegraven, waardoor je nu een goede indruk krijgt van hoe het kasteel er ooit uit heeft gezien.

Kasteelruïne Asserbo Nationaal park Kongernes Nordsjælland

Troldeskoven

Ten noorden van de kasteelruïne in Asserbo vind je de bijzonderen bomen van Tisvilde Hegn. In een deel van het park staan bomen die door de harde wind van zee en de slechte bodemkwaliteit vergroeid en gedraaid zijn. In de soms wel 200 jaar dat de bomen er staan zijn zelfs hele kromme takken aangegroeid. Het bijzondere uiterlijk van dit stukje bos maakte dat de lokale bevolking het gebied heeft omgedoopt tot betoverd trollenbos.

Troldeskoven, Nationaal park Kongernes Nordsjælland

Kasteel Frederiksborg

Kasteel Frederiksborg is het grootste renaissance kasteel van Scandinavië en werd in de zeventiende eeuw gebouwd door koning Christian IV. Tijdens een brand in 1859 werd een groot deel van het kasteel verwoest en op dit moment is de kasteelkapel het enige onderdeel van het kasteel dat niet herbouwd is. Het kasteel herbergt tegenwoordig het museum van de nationale geschiedenis. Maak een mooie wandeling door de symmetrische kasteeltuin, die soms ook nog gebruikt wordt door de koninklijke familie.

Kasteel Frederiksborg

Paleis Fredensborg

Paleis Fredensborg werd gebouwd voor koning Frederik IV in 1719. Later werd het verder uitgebouwd. Vandaag de dag wordt het paleis nog steeds gebruikt door het Koninklijk Huis, zij het voor speciale gelegenheden. Hierdoor kun je alleen in de zomer naar binnen, met een rondleiding. Als er leden van het koningshuis zijn, voeren de bewakers in witte, gestreepte uniformen de wisseling van de wacht uit, dagelijks om twaalf uur is de wisseling.

Paleis Fredensborg

Kasteelruïne Gurre

Kasteel Gurre stond in de middeleeuwen op een eiland in het Gurremeer. Het kasteel werd naar schatting gebouwd in de twaalfde eeuw en was tot in het begin van de zestiende eeuw in gebruik. Er zijn veel legendes over het kasteel. Koning Valdemar Atterdag stierf in 1375 in het kasteel en het verhaal gaat dat hij nog iedere nacht in het gebied ronddoolt met zijn jachtgezelschap.

Kasteelruïne Gurre, Nationaal park Kongernes Nordsjælland
Ballon!