Natuurpark Odsherred, Seeland

Natuurpark Odsherred Aan historie en prachtige natuur geen gebrek in natuurpark Odsherred. Door UNESCO is dit park zelfs benoemd tot eerste Deense geopark vanwege het unieke geologische landschap. Natuurpark Odsherred heeft diverse uitdagende fiets- en wandelroutes, en het idyllische Isefjord is uitermate geschikt voor allerlei wateractiviteiten. Duik de kunstgeschiedenis in bij het Odsherred kunstmuseum of waan je terug de Middeleeuwen in bij een bezoek aan het levend museum Ulvsborg Historisk Værksted.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Geopark

Het unieke geologische landschap en de duurzame ontwikkeling ervan maakt dat UNESCO Odsherred tot het eerste Deense geopark heeft benoemd. Er is genoeg te doen en te beleven in dit gebied. Wandel door het heuvelachtige landschap en kom meer te weten over de geschiedenis en ontwikkeling van dit gebied in een van de drie bezoekerscentra. Daarnaast is er een bijzondere fietsroute van in totaal 390 kilometer lang uitgestippeld. Deze zogenaamde IJstijdroute neemt je mee door het mooie Deense landschap dat tijdens de laatste IJstijd gevormd is. We weet herken je de sporen uit de IJstijd als je door het landschap fietst. Laat de wielen ronddraaien en ontdek het zelf!

Geopark, Odsherred

Odsherred Kunstmuseum

In dit museum in Asnæs bezichtig je kunst van de kunstenaarskolonie 'The Odsherred Painters'. Zij hebben vanaf de jaren dertig in deze regio prachtige kunst gemaakt over het landschap en het leven in dit heuvelachtige gebied. Het statige gebouw is een museum op zich. Het is misschien wel het meest karakteristieke gebouw van de stad en wordt het Hvide Hus, oftewel het witte huis, genoemd.

Odsherred Kunstmuseum, Odsherred

Klimpark Gekko Park

Als je van hoogtes en avontuur houdt, moet je absoluut een bezoek aan het Gekko park brengen. In dit klimpark kom je voor grote uitdagingen te staan. Klim over een uitgezet parcours van obstakels en touwen dat op een hoogte van zeventien meter hangt. In het Gekko park vind je verschillende routes en niveaus, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Ook zijn er in het park begeleiders aanwezig die je een handje kunnen helpen. Wil je niet verstrikt komen te raken in de touwen? Aanschouw het dan vanaf een picknickkleed op de grond of geniet van het kampvuur in de grote tipi-tent of op het terras.

Klimpark Gekko Park, Odsherred

Fietsen

Natuurpark Odsherred is officieel aangemerkt als ‘fietsvriendelijke omgeving’. Er is dan ook geen betere manier om het natuurpark te ontdekken dan op de fiets. Het veertig kilometer lange Fjordpad langs het Isefjord is bijvoorbeeld zeer geschikt voor de hele familie. Mocht je op zoek zijn naar meer avontuur dan kun je een route van dertig kilometer volgen in de heuvels rondom Veddinge en Vejrhøj. In de regio zijn verschillende fietsverhuurders te vinden en bij het bezoekerscentrum kun je een routekaart kopen waar alle fietsroutes op aangegeven staan.

Fietsen, Odsherred

Stranden

Het natuurpark Odsherred wordt aan drie kanten omgeven door zee en heeft daardoor een aantal prachtige stranden. De meeste van hen vind je aan de westkust en in het noorden. Het ondiepe, heldere water en het heerlijke zand maken het zeer kindvriendelijke stranden. Het beste strand voor watersportactiviteiten is het strand bij Rørvig, in het noorden van natuurpark Odsherred. Deze plek is vooral populair onder kite surfers en grenst aan het idyllische Isefjord.

Stranden, Odsherred

Esterhøj Stenen

Bovenop de heuvel Esterhøj ligt de Esterhøj steen, die ook wel bekend staat als de herenigingssteen. De steen lag tot 1920 op het strand bij het bos van Høve, maar werd naar de heuvel verplaatst om te herdenken dat delen van Zuid-Jutland weer werden opgenomen in Denemarken. De steen weegt naar schatting 25 ton en er waren veertien dagen, 500 sportieve mannen, een blokwagen en 22 paarden voor nodig om de steen op zijn plek te krijgen. Vanaf de parkeerplaats bij Høvevej 57 loop je langs het gemarkeerde pad van ongeveer 150 meter naar de steen toe. Vanaf hier kijk je uit op de prachtige baai van Sejerø.

Esterhøj Stenen, Odsherred

Dragsholm kasteel

Het Dragsholm kasteel wordt ook wel het meest spookachtige kasteel van Denemarken genoemd. Men zegt dat er wel meer dan honderd geesten door de gangen van het kasteel dwalen. De drie meest bijzondere spoken zijn de witte en grijze dame evenals de graaf van Bothwell. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot het jaar 1215 toen het gebouwd werd. Later werd het kasteel nog gebruikt als gevangenis en heeft het als vrijwel enige gebouw de burgeroorlog in Denemarken overleefd. Tegenwoordig kan je hier heerlijk overnachten en is er een luxe restaurant gevestigd. Ook wordt het kasteel als feestlocatie gebruikt en kan je er een rondleiding krijgen.

Dragsholm kasteel, Odsherred

Levend museum Ulvsborg Historisk Værksted

Ulvsborg Historisk Værksted is een levend museum op een gebied van 24 hectare bos en weiland. Acteurs laten je kennismaken met het leven van de Denen in de tijd van de Vikingen en de Middeleeuwen. Bekijk alle ambachten uit die tijd: van koken en bouwen tot aan smederijen. Ook krijg je een beeld van hoe ridders leefden en ten strijd trokken.

Levend museum Ulvsborg Historisk Værksted, Odsherred

3500 kleimaskers

In het landschap van Odsherred staat een heel bijzonder kunstwerk in de vorm van 3.500 kleimaskers. De maskers zijn handgemaakt door schoolkinderen uit de omgeving en geen masker is daarom hetzelfde. Aan de achterkant van alle maskers staat een QR-code waarmee je een korte video over de maker van het masker kunt bekijken. Voorafgaand aan het maken van de maskers kregen de schoolkinderen les over onder andere de ijstijd, natuur en kunstenaars uit de omgeving van Odsherred. Een van deze kunstenaars is Martin Nybo, die het idee voor Geokids bedacht. Hij liet zich inspireren door de Moai beelden op Paaseiland en het Chinese terracottaleger.

3500 kleimaskers, Odsherred

Brug en ruïne Næsholm Borgruin

Op een eilandje in het meer van Nygård liggen de resten van kasteel Næsholm. Het kleine kasteel werd vroeger bewoond door de gerechtsdeurwaarder van de koning. Zijn taak was om bezettingen te beheren en om belastingen bij het volk te innen. De centrale toren, de woning, een schuur en een herberg zijn gedeeltelijk bewaard gebleven. Het eiland is bereikbaar via een houten paalbrug van ongeveer tachtig meter lang.

Brug en ruïne Næsholm Borgruin, Odsherred

Omgeving

Brorfelde observatorium

Dit sterrenobservatorium in Brorfelde ligt net buiten Odsherred en is het grootste observatorium van Denemarken. Van 1953 tot 1996 behoorde het Brorfelde observatorium tot een van de modernste observatoria ter wereld en werden hier enkele van ’s werelds beste telescopen gebouwd. Neem een rondleiding om meer te weten te komen over de astronomie en de verhalen van de sterren. Op sommige dagen kan je de sterrenhemel vanuit een hangmat in dit observatorium bekijken.

Brorfelde observatorium, Odsherred
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!