Schiereiland Røsnæs, Seeland

Schiereiland Røsnæs Een heuvelachtig landschap, ruige kliffen die in de zee uitmonden en een gematigd klimaat: zo kun je het schiereiland Røsnæs het beste omschrijven. Het schiereiland is in de ijstijd ontstaan en hierdoor is een unieke kalkachtige rand rondom de kustlijn gevormd. Daarnaast is het een van de meest zonnige en droge plekken van Denemarken. Dit maakt het een ideaal klimaat voor wijnbouw, maar natuurlijk ook voor een heerlijke strandvakantie.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vuurtoren

Op het meest westelijke puntje van het schiereiland Røsnæs staat de vuurtoren van Røsnæs. Waar vroeger de vuurtoren nog bemand was met een wachter, dient het nu voornamelijk als museum. Bekijk de kleine tentoonstelling over de achtergrond van de vuurtoren en de geschiedenis van het gebied. Via een nauwe doorgang klim je omhoog om van het schitterende uitzicht te genieten. Je ziet niet alleen hoe het schiereiland omsloten wordt door water, maar hebt ook duidelijk zicht op de riffen bij de kust. Het rif ligt ongeveer twee meter onder water waardoor het goed te zien is vanaf de kant.

Vuurtoren, Schiereiland Røsnæs

De natuurschool

Een bezoekje aan deze natuurschool mag niet ontbreken bij een verblijf op Røsnæs, zeker met kinderen. Deze natuurschool is in een historische boerderij gevestigd. Leer hier meer over de bijzondere natuur op Røsnæs, de vorming van het landschap, de oorlogsvoeringsgeschiedenis of over de zoogdieren die er leven. Daarnaast zijn er verschillende leuke activiteiten om te doen. Bak een brood of pannenkoeken op de vuurplaats, wandel door het moeras en geniet van de kwakende kikkers of loop naar het uitkijkpunt Vågehøj en kijk over de prachtige landerijen.

Natuurschool, Schiereiland Røsnæs

Uitkijkpunt Kik-ud

Ten oosten van de natuurschool vind je een kleine parkeerplaats. Vanuit hier volg je een route over een onverharde weg richting het uitkijkpunt Kik-ud. Bekijk hier plant- en bloemsoorten die normaal gesproken alleen voorkomen op de steppen in Europa. Ook is het een goede plek om bijzondere vogels en vlinders te spotten. Dit beschermde gebied wordt als een van de mooiste en belangrijkste botanische gebieden van het westen van Seeland gezien.

Uitkijkpunt Kik-ud, Rosnaes

Wijngaarden

Wijnliefhebbers opgelet, want in Røsnæs ben je aan het juiste adres voor een heerlijk glaasje wijn of een bezoekje aan een wijngaard. Door de vele zonuren en het droge klimaat in dit gebied wordt hier volop wijn verbouwd. Een bijzondere wijngaard is Dyrehøj, de grootste van dit gebied en zelfs van Denemarken. Zowel in de zomer als in de winter kun je bij de wijngaard terecht voor een proeverij. Ook kun je online een rondleiding boeken van twee uur. Je leert dan alles over het productieproces, neemt een kijkje tussen de wijnvelden en leert over de uitdagingen die het maken van wijn in Denemarken met zich meebrengt.

Wijngaard, Schiereiland Rosnaes

Haven van Røsnaes

Deze kleine haven uit de Tweede Wereldoorlog was vroeger een authentieke vissershaven. Nu is het een mooie plek om allerlei watersportactiviteiten te doen zoals vissen, kajakken, zwemmen en kiten. Daarnaast kun je in de haven ook een activiteitenhuis vinden,een kleinschalig hotel en een gezellige kiosk, de Havkatten

Haven van Røsnaes, Schiereiland Rosnaes

Stranden

Aan beide kanten van het schiereiland heb je mooie plekken om het strand op te wandelen. Houd er rekening mee dat een aantal strandjes stenen bevat. Het meest toegankelijke strand ligt langs de zuidkust, het Sønderstrand. Dit is een heerlijk zandstrand waar je gerust een handdoek kunt neerleggen en zonnebaden. Het prachtige heldere water leent zich uitstekend om kleine krabben of garnalen te vangen, of om gewoon lekker in te zwemmen. Je ziet hier ook regelmatig mensen kajakken of boten langs de kust varen. Door de goede windcondities en de hellingen, is deze plek ook uitermate geschikt voor paragliders.

Stranden, Schiereiland Rosnaes

Omgeving

Wandelen

Natuurlijk kun je in dit gebied ook heerlijk wandelen en vooral in Vindekilde. Steile heuvels, hoge bomen en schitterende uitzichtpunten maken dit een van de meest indrukwekkende landschappen van de regio. Sinds 1924 heeft dit gebied een beschermde status gekregen door haar bijzondere natuur met eigen karakter en zeldzame planten en dieren. Sommige diersoorten zijn hier al sinds de prehistorie te vinden. Maak een wandeling rond Vindekilde van ongeveer een á twee uur of ga voor een langere wandeling van ruim 25 kilometer die helemaal rond Røsnæs gaat.

Wandelen, Schiereiland Rosnaes
Ballon!