Trelleborg, Seeland

Trelleborg, Seeland Bezoek eens een echt Vikingdorp: Trelleborg. Dit goed bewaarde fort is een van belangrijkste Vikingmonumenten van Denemarken. De ruïnes zijn onderdeel van het Deens Nationaal Museum en in de zomermaanden worden er veel activiteiten georganiseerd. In en rondom het fort krijg je een goed beeld van hoe het dagelijks leven er zo’n duizend jaar geleden uit zag.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Geschiedenis van Fort Trelleborg

De geschiedenis van dit fort gaat terug naar het jaar 980, de tijd van de Vikingen. Koning Harald Blauwtand bouwde het destijds. In deze tijd werden forten maar tien tot vijftien jaar gebruikt, waardoor er weinig informatie over te vinden is. Wel is bekend dat de Vikingen deze graag in de vorm van een cirkel bouwden. Ze zetten ronde 'muren' neer, die vanaf de grond enkele meters hoog zijn. De ruïnes laten nu nog een deel van deze muren zien.

Geschiedenis Trelleborg, Odsherred

Fort Trelleborg

Bijzonder is dat Trelleborg een totale oppervlakte van ongeveer twaalf voetbalvelden heeft. Het fort ligt op de plek waar de rivieren Tude en Vårby samenkomen. Hierdoor was er in drie richtingen een natuurlijke bescherming. Via vier poorten kun je het fort betreden. Deze poorten staan met elkaar in verbinding door een houten pad. Zowel de buitenmuur als de binnenmuur hebben een gracht, hoewel er de in de binnengracht geen water stond. Er zijn sporen gevonden van zestien huizen, die in blokken van vier verdeeld waren en een tuin deelden. Daarnaast zijn er aanwijzingen gevonden van een aantal andere gebouwen, maar het is niet bekend of deze ook tot het fort behoorden.

Structuur Trelleborg, Odsherred

Politiek Trelleborg

Er is veel onderzoek gedaan naar de politieke situatie rondom de bouw en het gebruik van Trelleborg. Harald Blauwtand gebruikte Trelleborg om de positie van de monarchie in Denemarken te versterken. Met het fort probeerde hij lokale leiders de macht te ontnemen. Op een runensteen in Jelling staat een uitspraak van Harald waarin hij zegt: "dat hij heel Denemarken en Noorwegen won en de Denen christelijk maakte”. De bouw van het fort leidde tot een burgeroorlog, waarbij de zoon van Harald de leiding had over het rebellenleger. Harald overleefde dit helaas niet. Het verhaal gaat dat een sluipschutter hem met een pijl in de rug doodschoot.

Politiek Trelleborg, Odsherred

Museum Trelleborg

Het leuke is dat er bij dit fort een museum hoort waar je het uitgebreide verhaald van Trelleborg en de Vikingen kunt zien. In de tentoonstelling zie je gereedschappen, wapens, keramiek en houten voorwerpen uit Trelleborg. Ook zijn er vier skeletten te zien die in goede staat werden teruggevonden tijdens een opgraving. Voel je even helemaal een Viking door in het museum een maliënkolder te passen en helmen en wapens uit te proberen.

Museum Trelleborg, Odsherred

Vikingfestival Trelleborg

Ieder jaar wordt er in juli een Vikingfestival georganiseerd in Trelleborg. Tijdens het festival kun je helemaal opgaan in de Vikingcultuur. Je ziet hoe de Vikingen het gevecht aangingen en hoe ze hun kleding en wapens maakten. Ook is er een grote markt, waar je onder andere Vikingkleding, -sieraden en wapens kunt kopen. Eten en drinken is er natuurlijk ook genoeg op de markt. Naar goed gebruik van de Vikingen worden er varkens geroosterd boven het open vuur. Er zijn ook diverse activiteiten te doen tijdens het festival, waaronder boogschieten.

Vikingfestival Trelleborg, Odsherred
Ballon!