Billund, Jutland

Billund, Jutland Billund, de stad van LEGO. Het was in deze stad dat Ole Kirk Christiansen de wereldberoemde felgekleurde bouwsteentjes bedacht. De stad staat dan ook in het teken van deze veelzijdige steentjes en de attracties die hier omheen bedacht zijn. Zo zijn er het pretpark LEGOLAND en het grote LEGO House, waar je als bezoeker al je creativiteit kunt loslaten op de steentjes. Daarnaast is er ook nog een aantal andere interessante bezienswaardigheden in de stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

LEGOLAND Billund

LEGOLAND Billund is het pretpark waar LEGO-liefhebbers hun hart kunnen ophalen. Je stapt binnen in een wereld die je misschien al eens zelf gebouwd hebt met deze kleine blokjes. Het park is verdeeld in meerdere LEGO-thema’s, waar de LEGO-bouwwerken en achtbanen elkaar afwisselen. In Miniland zijn 's werelds bekendste gebouwen, in het klein, nagebouwd. In LEGOLAND staat ook de grootste 4D bioscoop van Scandinavië.

LEGOLAND Billund, Jutland

LEGO House

Op zo’n vijf minuten rijden vanaf LEGOLAND ligt LEGO House: Home of the Brick. Dit grote museum bestaat uit zes verschillende thema's, waar je je eigen creatie kunt bouwen: een filmheld, een raceauto of een vis die echt kan zwemmen in het aquarium. Op de bovenverdieping is de Masterpiece Galerij waar de mooiste LEGO bouwwerken tentoongesteld staan. Voor de jongste kinderen is er een duplo-wereld.

LEGO House, Billund, Jutland

Teddy Bear Art Museum

In het voormalige huis van de LEGO-familie is nu het Teddy Bear Art Museum gevestigd. Alleen het gebouw al is een museum. Het is een mooi voorbeeld van de Deense architectuur. De dochter van de uitvinder van de LEGO-steen verzamelde teddyberen en maakte ze later ook zelf. Het resultaat is een privécollectie van meer dan vierhonderd beren. Dit teddyberenparadijs en de omringende grote tuin zijn geopend voor bezoekers.

Teddy Bear Art Museum, Billund Jutland

Lalandia

Naast LEGOLAND ligt het vakantiepark Lalandia, een goed uitgangspunt voor de vakantie. Zo zijn er een grote indoor speeltuin, wellnessfaciliteiten, het grootste waterpark van Scandinavië vol glijbanen, golfslagbaden en andere waterattracties. In het park is ook een indrukwekkend zandsculpturenpark waar internationale kunstenaars onder andere levensgrote olifanten, gorilla’s en leeuwen van zand hebben gemaakt.

Lalandia, Billund Jutland

Beeldenpark

In het natuurgebied rondom Billund Bæk ligt een verhard pad met aan weerszijden 21 interessante sculpturen. Het pad is 1,3 kilometer lang en ligt tussen Lalandia Park en het Billund-Centre. De beelden zijn allemaal verschillend en steken af tegen de omliggende natuur. Bij ieder beeld staat een bordje met een QR-code die je kunt scannen voor meer informatie.

Beeldenpark, Billund Jutland

Billund kerk

De zoon van de uitvinder van de LEGO-steen wilde de grote wens van zijn vader laten uitkomen door een kerk te bouwen. Samen met de gemeente realiseerde de familie Kirk Christiansen eind jaren zestig deze kerk samen met het Billund Center, een ontmoetingsplaats voor de inwoners van het stadje. Naast de kerk herbergt het een bibliotheek, theaterzaal, kleuterschool, recreatiecentrum en een café.

Billund kerk, Billund Jutland

Renbaan Billund

Billund is de thuisbasis van de Zuid-Jutland Racecourse. De beste paarden en ruiters van de regio racen hier tegen elkaar tijdens spannende wedstrijden. Deze kun je bijwonen en sluit af met een bezoekje in de stallen en bekijk de paarden van dichtbij. Naast de paarden is ook hier LEGO te vinden. Er zijn verschillende LEGO constructietafels, waar kinderen zich uren kunnen vermaken.

Renbaan Billund, Billund Jutland
Ballon!