Fanø, Jutland

Fano, Jutland Het eiland Fanø is één van de Deense Waddeneilanden en ligt in het Nationaal Park Waddenzee. Dit unieke stukje natuurgebied is uitermate geschikt voor buitenactiviteiten, zoals uitwaaien op het strand en fietsen door de duinen. De westkust bestaat uit een breed zandstrand. Hier kun je niet alleen op zoek gaan naar barnsteen ofwel ‘het goud van Fanø’, maar je kunt ook zeehonden spotten, die hier regelmatig liggen te zonnen. In de sfeervolle, kleine dorpjes van het eiland vind je prachtige authentieke huizen, musea en oude ambachten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nordby

Met de ferry kom je aan in het leuke havenstadje, dat zeker een bezoek waard is. Als hoofdstad van het eiland is Nordby modern en bedrijvig. Tegelijkertijd hangt er een gemoedelijke eilandsfeer. Zodra je in de haven aankomt, kun je bij laag water al begroet worden door enkele rustende zeehonden of rondvliegende vogels. Loop verder over de boulevard richting het centrum, dat gekenmerkt door leuke winkeltjes met lokale producten. Slenter door de smalle straatjes, langs kleurrijke huizen uit de negentiende eeuw, waarvan velen nog de typische rieten daken hebben. De huizen die nu bij gebouwd worden, moeten een authentieke uitstraling hebben. In het toeristenbureau kun je je laten informeren over leuke fietsroutes en kun je excursies boeken.

Nordby, Fano, Jutland

Scheepvaartsmuseum

Scheepvaart en visserij zijn voor de lokale bevolking nog altijd een belangrijk onderdeel in het leven en dit zie je ook op meerdere plekken op het eiland terug. Dichtbij de haven van Nordby, staat bijvoorbeeld dit kleine scheepvaartsmuseum, dat meerdere scheepsmodellen herbergt. Deze schepen werden op het eiland gebouwd en in dit museum leer je alles over scheepsbouw en hoe het leven aan boord eruit zag. Je krijgt een goed idee van de gevaren op zee, maar ook dagelijkse dingen waar de gezinnen die thuis achterbleven mee worstelden. Daarnaast kun je hier schilderijen en traditionele kleding bekijken.

Scheepvaartsmuseum, Fano, Jutland

Sønderho

Dit dorpje ligt in het meest zuidelijke puntje van Fanø en is uitgeroepen tot het mooiste dorp van Denemarken. Smalle straatjes en lieflijke, oude huisjes met rieten daken hebben hier ongetwijfeld aan bijgedragen. De goed bewaard gebleven gebouwen dateren voornamelijk uit de achttiende en negentiende eeuw. Sønderho staat ook bekend om barnsteen of amber, de versteende hars die hier op het strand gevonden wordt. Hier worden onder andere prachtige sieraden van gemaakt door lokale kunstenaars. Bewonder deze in de winkels of struin zelf het strand af naar dit bijzondere natuurproduct. Bezoek de verlaten molen uit 1895, het kunstmuseum met veel werken van Deense, Duitse en Zweedse kunstenaars, die een tijd in Fanø verbleven en een oude brandweerkazerne, waar nu een museum in zit.

Sonderho, Fano, Jutland

Hannes huis

Dit huis is een aanrader voor iedereen die een authentiek huis uit de zeventiende eeuw van binnen wil bezichtigen. Je komt meer te weten over het leven van zeelieden van Fanø en hun familie die thuis achterblijft. Dit huis is van een kapitein, zijn vrouw Hanne en hun dochter Karen geweest en is nu omgetoverd is tot museum. Het interieur is volledig bewaard gebleven en je hebt hier het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan. Neem een rondleiding om een nog beter beeld te krijgen van het leven uit die tijd en om een stukje achtergrond mee te krijgen.

Hannes huis, Fano, Jutland

Vogelkooien

Er zijn vier zogenaamde vogelkooien in Fanø. Deze werden hier vroeger gebruikt om eenden en trekvogels te vangen. Het is de enige plek in Denemarken waar ze gebruikt werden, maar dat is tegenwoordig verboden vanwege het behoud van de natuur en de vogelpopulatie. Ten noorden van Sønderho staan deze kooien nog bij Albue Fuglekøje en Sønderho Gamle Fuglekøje. Het zijn prachtige locaties in de natuur die nog steeds goed door vogels gevonden worden. Sønderho Gamle Fuglekøje is een levend museum, waar je vogels in het wild kunt spotten en de tentoonstellingen je alles vertellen over de verschillende vogels die in het Waddengebied leven. Bij het meer vind je een gecamoufleerde observatieplek, waar je in alle rust kunt genieten in de natuur.

Vogelkooien, Fano, Jutland

De grote vijf

Op het eiland Fanø ligt het wandelpad: The Big Five. Wandel deze route en trotseer de vijf hoogste bergen (lees duinen) van Fanø. De oudste duinen van het eiland liggen aan de westkust en stammen uit 1500. Hoe meer je naar het oosten gaat, hoe jonger de duinen zijn. Het pad is gemaakt als geocaching-pad, wat inhoudt dat je dit pad met behulp van gps kunt ontdekken. Als je de vijf bergen eenmaal beklommen hebt, kun je een certificaat ophalen bij het VVV-kantoor van Fanø in Nordby. Hierop staat dat je een officiële Fanø bergbeklimmer bent.

De grote vijf, Fano, Jutland

Vervoer

Veerboot

Het eiland Fanø ligt op ongeveer vijf kilometer van het vasteland en is te bereiken door een korte overtocht met de veerboot. Deze duurt ongeveer twaalf minuten. De ferry vertrekt van de haven in Esbjerg en komt aan in het dorpje Nordby op Fanø. Vrijwel iedere twintig minuten vertrekt een ferry en het is dan ook heel gemakkelijk om de overtocht te maken. Reserveer de tickets vooraf of ga ter plaatse naar de haven om de eerstvolgende veerboot te pakken als je iets meer vrijheid wenst.

Nordby, Fano, Jutland
Ballon!