Odense, Funen

Odense Odense ligt op het groene eiland Funen en is vooral bekend als geboorteplaats van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Slenter door de straatjes van het centrum, met de typische, gekleurde vakwerkhuizen, de mooie domkerk en ga op zoek naar de sprookjesfiguren die verspreid door de stad staan. De stad heeft geïnvesteerd in kilometerslange fietspaden en groene parken, oude fabrieken zijn omgetoverd tot musea en hippe winkels en eetcafés zijn uit de grond geschoten. Je zal genieten in deze hippe culturele stad!

Bezienswaardigheden & activiteiten

H. C. Andersen Museum

Voor liefhebbers van sprookjes is een bezoek aan dit museum een must. Je duikt in het persoonlijke leven en de carrière van Andersen, je ziet originele handschriften, de eerste manuscripten en foto’s. Het complete museum bestaat eigenlijk uit vijf locaties: het museum zelf, het kleine gele geboortehuis en eenvoudige ouderlijk huis van de schrijver. Dan zijn er ook nog het cultureel historisch museum Møntergården en het kinderspeelparadijs Fyrtøjet (de aansteker). Je kunt ook een drie kilometer lange themawandeling maken, die je meeneemt langs verschillende standbeelden. Deze wandelroute is met grote voetstappen op de grond aangegeven.

Hans Christian Andersen Museum, Odensee

Domkerk

De grote kathedraal in het hart van Odense heet de Domkerk of Sankt Knuds Kirke in het Deens. Deze naam komt van de Deense Koning Knoet de Heilige, die regeerde van 1080 tot 1086. Dit imposante bakstenen gebouw in gotische stijl is één van de bekendste bezienswaardigheden van Odense. Sla een bezoek aan de binnenkant zeker niet over: in het grotendeels spierwitte interieur staat een prachtig houten altaar met handmatig uitgesneden Bijbelse taferelen. In de crypte kun je twee glazen kisten met de beenderen van Koning Knud en zijn broer Benedikt bezichtigen. Achter de kerk staat een standbeeld van Hans Christian Andersen, die uitkijkt op de rivier Odense.

Domkerk,Sankt Knuds Odensee

Stadhuis en marktplein

Het oude gotische stadhuis uit 1480 heeft plaatsgemaakt voor het nieuwere stadhuis dat er vandaag de dag te bewonderen is. Je vindt dit mooie gebouw naast de Dom van Odense, aan het gezellige marktplein Flakhaven. Op het plein staat een rij mooie huizen en met goed weer kun je op een van de gezellige terrasjes neerstrijken. Het plein is het bruisende hart van de stad, naast alle gezelligheid vind je hier ook een aantal kunstwerken.

Stadhuis, Odense

Munke Mose stadspark

Munke Mose is een gezellig stadspark waar de locals wandelen, fietsen, sporten en picknicken. Voor kinderen is er een speeltuin. Wie het leuk vindt om Odense vanaf het water te bekijken, kan een boottocht maken bij Odense Aafart. De bootjes varen op vaste tijden heen en weer over de Odense-rivier. Stap op bij het beginpunt Munke Mose, daarna vaar je langs de dierentuin naar het eindpunt Fruens Bøge net buiten het centrum. Je koopt één kaartje en kunt dan de hele dag op- en afstappen wanneer je wilt. Bij de kiosk in het park kun je de kaartjes voor de boottocht kopen, ook verhuren ze daar waterfietsen. Vanaf het eindpunt kun je wandelen naar een andere bezienswaardigheid van Odense: het openluchtmuseum Den Fynske Landsby.

Munke Mose, Odense

Odense Zoo

Net buiten het centrum ligt de dierentuin van Odense, die al meerdere keren is uitgeroepen tot beste dierentuin van Europa. Het park is een groene oase in de stad aan weerszijden van de Odense-rivier. Ze hebben vele soorten dieren, van apen en Siberische tijgers tot zebra’s en zeekoeien. Het is zelfs mogelijk om in het park te overnachten, je moet dan wel ver van te voren reserveren. In de dierentuin zijn meerdere cafés en restaurants, maar het is ook toegestaan om je eigen lunch te mee te nemen, hiervoor hebben ze speciale picknicktafels.

Dierentuin Odense Zoo

Byens Bro brug

De voet- en fietsbrug Byens Bro verbindt het centrum van Odense met de noordelijk gelegen wijken. Het zijn twee aparte bruggen die uiteindelijk samenkomen als één brug. Het is architectonisch een plaatje om te zien en vooral in de avond is het de moeite waard om er een kijkje te nemen omdat deze dan prachtig verlicht wordt. Wandel over de brug naar de foodhal Storms Pakhus, hier kun je heerlijk streetfood eten en vervolgens een kijkje nemen bij de haven van Odense.

Byens Bro brug, Odense

Kunstmuseum Brandts

In de voormalige fabriekshal van Brandts Klædefabrik is nu kunstmuseum Brandts gevestigd, een combinatie van meerdere kleinere kunstmusea. Hierdoor zijn verschillende verzamelingen samengevoegd tot één grote collectie bestaande uit onder andere klassieke kunstwerken, internationale fotografie en nieuwe media. Het museum presenteert elk jaar, naast de vaste collectie, tien wisselende tentoonstellingen. In het pand vind je ook andere kunstzinnige activiteiten zoals een kunstacademie, een bioscoop, ateliers, het Brandts Café en de Brandts Shop; een kunstboekhandel.

Kunstmuseum Brandts, Odense

Omgeving

Funen dorp Den Fynske Landsby

Op tien minuten van Odense is een traditioneel negentiende-eeuws boerendorp zo realistisch mogelijk nagebouwd. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe de Denen vroeger op het platteland leefden. Er zijn hier winkels, boerderijen en arbeidershuisjes vanuit het hele eiland Funen verzameld. In de zomermaanden demonstreren acteurs in traditionele klederdracht de oude ambachten. Ook scharrelen er allerlei dieren door de straten, zoals geiten, schapen en pony’s. Het dorp is gemakkelijk vanuit Odensee te bereiken, bijvoorbeeld door een bootje van Odense Aafart te nemen. Stap dan uit bij Fruens Bøge en loop het laatste stuk (zo’n tien minuten) door de mooie groene omgeving tot je bij de ingang bent.

Funen dorp Den Fynske Landsby, Odense

Kasteel Egeskov

Op ruim een half uur rijden ten zuiden van Odense ligt een van de mooiste kastelen van Europa: Slot Egeskov. Deze prachtige en zeer indrukwekkende waterburcht stamt uit 1554 en is volledig in authentieke staat. De naam betekent ‘eikenbos’ en slaat op de fundering van het kasteel: het is namelijk gebouwd op eiken palen. In en rondom het kasteel is van alles te doen, dus je kunt je hier zeker een dag vermaken. Rond de grote slotgracht ligt de prachtige tuin, een groot kasteelpark met historische hoge heggen. In het park is een speelbos voor kinderen met uitkijktoren, doolhof en touwbruggen. Ook is er een Oldtimermuseum met oude auto’s en zelfs vliegtuigen. Als je zelf je lunch meeneemt kun je picknicken in de tuin!

Kasteel Egeskov, Odense

Natuurpark Lillebælt

Dit prachtige gebied, het grootste natuurpark van Denemarken, ligt ongeveer vijftig kilometer ten westen van Odense. Het stadje Middelfart is de uitvalsbasis om Lillebælt te bezoeken. Misschien ben je hier al langs gereden toen je over de grote brug vanuit Jutland naar het eiland Funen reed. Dit havenstadje heeft een sfeervol centrum met kleurrijke huisjes, een boulevard en een gezellige winkelstraat. In Middelfart is van alles te doen, zoals 'bridge walking', een wandeling op zestig meter hoogte over de oude Lillebaeltbrug of een walvisexcursie per boot. Ook zonder georganiseerde excursie kun je je hier prima vermaken, ga bijvoorbeeld zeilen wandelen, fietsen of kanoën. De kustlijn is prachtig met stranden, baaien en verscholen haventjes.

Natuurpark Lillebælt, Funen
Ballon!