Ribe, Jutland

Ribe, Jutland Ribe is de stad van de Vikingen. Wandel door de kleurrijke straatjes, omringd door bijzondere gebouwen uit de geschiedenis van Denemarken. Er zijn veel leuke boetieks te vinden met Deens handwerk, sieraden, aardewerk en kunst. Langs de boulevard Ribe Vestera liggen vele restaurants en gezellige terrasjes. In het Vikingmuseum en het Vikingcentrum ga je terug in de tijd en maak je kennis met het leven als een echte Viking.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vikingmuseum

Waan je even helemaal in de tijd van Vikingen in het Vikingmuseum in Ribe. Je ziet hier een aantal unieke vondsten uit deze roerige periode en uit de Middeleeuwen. Door de levensechte reconstructie van hoe het leven er in die tijd uitzag, beleef je persoonlijk hoe het er destijds aan toe ging. Het museum is geopend van mei tot en met oktober. Elk jaar wordt hier in mei de allergrootste Vikingmarkt van Europa gehouden.

Vikingen museum, Ribe Jutland

Vikingcentrum

Wil je nog meer weten over het leven van de Vikingen? Bezoek dan het Vikingcentrum net buiten de stad. In dit openluchtmuseum is een compleet Vikingendorp uit de achtste eeuw nagebouwd. Wandel door het dorp en neem een kijkje in het leven van de smid, de houtwerker, de marktkoopman en de valkenier. Je kunt hier zelfs een heuse Vikingtraining krijgen.

Vikingen centrum, Ribe Jutland

Dom van Ribe

Op het centrale plein in Ribe staat deze oude kerk uit de twaalfde eeuw. De Vor Frue Kirke Maria, zoals de kerk officieel heet, is één van de best bewaarde kerken van Romeinse oorsprong. Binnen in de kerk is dan ook een klein museum te vinden, waar je alles over de geschiedenis van de kerk te weten komt. Omdat er dagelijks diensten gehouden worden in de kerk, is deze niet altijd vrij toegankelijk. Kijk daarom even op de website van de kerk voor de actuele openingstijden.

Ribe dom, Ribe Jutland

Sint Catharinakerk

Deze kerk en kloostercomplex dateren uit de twaalfde eeuw. Het zijn de laatste overblijfselen van alle middeleeuwse kerken, kloosters, kapellen en hospitalen die de oude stad Ribe rijk was. Je vindt ze net buiten het stadscentrum. De huidige kerk stamt uit de vijftiende eeuw, waarvan de preekstoel en het altaar de mooiste originele stukken zijn. Naast de kerk ligt de kloostertuin, waar je je even in alle rust kunt terugtrekken.

Sint Catharina kerk, Ribe Jutland

Stadhuis

Het Gamle Rådhus, oftewel het oude raadhuis, was van 1708 tot 2007 als stadhuis in gebruik. Het werd gebouwd in de veertiende eeuw, inclusief de toenmalige gevangenis, die tegenwoordig is ingericht als museum. Hier kom je alles te weten over Ribe als handelsstad, over het stadhuis en de toegangspoorten. Ook liggen hier de oude stadszegel en het oude wetboek. Tegenwoordig wordt het stadhuis gebruikt als trouwlocatie.

Stadhuis, Ribe Jutland

Kunstmuseum

In een prachtige, gerenoveerde villa uit 1891, op de oevers van de rivier de Ribe, vind je het kunstmuseum. Hier kun je een collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw bekijken, evenals een tentoonstelling van moderne kunst. In een andere serie schilderijen zie je hoe de stad Ribe door de eeuwen heen veranderde. Vanuit het café van het museum heb je mooi uitzicht op de rivier, de tuin met beelden en het paviljoen. Het paviljoen is een kunstwerk op zich en een waardevol onderdeel van het museum.

Ribe kunstmuseum, Ribe Jutland

Stadswandeling

Ribe is in vele opzichten authentiek. Zo wordt er nog steeds een avondronde gehouden door de nachtwacht van de stad. Als bezoeker kun je de nachtwacht op deze ronde vergezellen. Hij vertelt je over historische feiten, anekdotes en zelfs sprookjes van de stad. Deze wandelingen worden van april tot en met september gehouden en zijn gratis.

Stadswandeling:, Ribe Jutland
Ballon!