Rømø, Jutland

Romo, Jutland Rømø is één van de Deense Waddeneilanden en ligt tussen de eilanden Sylt en Mandø. Het eiland wordt door een dam met het vasteland verbonden. Het eiland is een favoriete zomerbestemming voor velen, aangezien de hele westkust van het eiland uit een lang zandstrand bestaat. De perfecte plek om te zonnebaden of andere strandactiviteiten te ondernemen. In Lalolk en Havneby zijn winkels en restaurants, verder is het volop genieten midden in de natuur.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nationaal park Waddenzee

De Duitse en Nederlandse waddeneilanden staan al langer op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het Deense deel is hier wat recenter aan toegevoegd. Het waterniveau verschilt flink met eb en vloed. Het water, maar ook zeker het droogvallende wad met eb zit boordevol leven. Rømø heeft uitgestrekte duinen waar jaarlijks veel vogels nestelen. In het ondiepe en relatief warme water komen ook veel vissoorten om zich voort te planten. De zandbanken nodigen de zeehonden uit om lekker te komen zonnen, deze kun je dus ook tegenkomen.

Waddenzee, Romo, Jutland

Actieve vakantie op Rømø

Het brede zandstrand en de lekkere zeewind maken het de ideale plek om te gaan strandzeilen, kiten, windsurfen en nog veel meer. Heb je dit nog nooit gedaan of heb je zelf geen materiaal? Geen punt, bij het badplaatsje Lalolk kun je materiaal huren en ook les krijgen. In het plaatsje Havneby huur je een fiets, dit is eigenlijk de beste manier om het eiland te verkennen. Ben je toen aan een ander soort ervaring? Op bepaalde plekken op Rømø mag je zelfs met de auto het strand op rijden.

Actief, Romo, Jutland

Nationaal Museum Kommandørgård

Deze kapiteinswerf is een interessant museum om te bezoeken. Het neemt je mee naar de tijd van de zeevaarders in de achttiende eeuw. Het huis zelf stamt uit 1748 en is mooi gerestaureerd. Je ziet hier de invloeden die de zeereizen hadden op de Denen en de welvaart die de walvisvaart naar Groenland bracht. Het gebouw is authentiek ingericht en de muren zijn deels betegeld met Delfts-blauwe tegeltjes. De bijzonderste accessoire van het huis is een potvisskelet, deze bevindt zich samen met een tentoonstelling over de walvisvaart in de schuur. Voor een kopje koffie met zelfgemaakte taart ga je naar het museumcafé.

Nationaal Museum, Romo, Ribe, Jutland

Natuurcentrum Tønnisgård

Natuurcentrum Tønnisgård organiseert allerlei activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen op het strand. Denk hierbij aan garnalenvissen, krabben en oesters zoeken met eb, vliegers maken en wadlopen. Of is een rustig ritje met een huifkartocht over het eiland meer iets voor je? Er is het hele jaar door een tentoonstelling over het leven in en bij de Waddenzee, zo zie je onder andere botten van walvissen en een opgezette zeehond. Op het eiland liggen ook nog een aantal bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, deze kun je met een rondleiding bezoeken.

Natuurcentrum, Romo, Jutland

Sint Clemenskerk en Kommandorsten

Sint Clemens is de beschermheilige van zeevaarders, geen wonder dat de kerk op het eiland aan hem gewijd is. De oorspronkelijke kerk werd rond 1200 gebouwd en is in de eeuwen daarna uitgebreid. Door de jaren heen is de kerk versierd met schaalmodellen van schepen. Rond de kerk ligt het kerkhof van Rømø, waar een bijzondere verzameling grafstenen ligt, de zogenaamde Kommandorsten. Deze hebben de kapiteins van de schepen zelf meegenomen vanaf de monding van de Rijn in Nederland. Daar zijn de namen van de familie van de kapitein en soms zelfs hele afbeeldingen in de steen gegraveerd. Alleen de overlijdensdatum is leeg gelaten zodat deze later toegevoegd kon worden voor gebruik.

Sint Clemenskerk, Romo, Jutland
Ballon!