Sønderborg, Jutland

Sonderborg Niet ver van de grens met Duitsland, ligt de gezellige havenstad Sønderborg. Bijzonder aan deze stad is, dat een deel op het vasteland ligt en het oude deel op het eiland Als. Een brug verbindt beide delen. Je vindt hier mooie stranden, een leuke boulevard met gekleurde grachtenpandjes en een centrum vol met winkeltjes en restaurantjes met Deense specialiteiten. Een hoogtepunt is het Sønderborgslot, waar nu een historisch museum in zit.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Slot Sønderborg

Op het eiland Als ligt het mooie, renaissance kasteel Sønderborg, direct aan het water. Dompel je onder in het leven van hertogen en de Deense koning Christian II, die jarenlang gevangen heeft gezeten in het kasteel. Je beleeft ook de geschiedenis van de Duits-Deense oorlog, die de Denen in 1864 hebben verloren. De verschillende kamers in het kasteel tonen de lokale en regionale geschiedenis door de jaren heen. De kapel van koningin Dorothea is een echte parel, omdat het een van de best bewaarde vorstelijke kerkkamers van Noord-Europa is. Het museum is voor alle leeftijden leuk om te bezoeken, waarbij de jongsten op interactieve ontdekkingstocht door het kasteel kunnen gaan.

Sønderborg slot, Sønderborg

Historisch centrum Dubbøl Banke

Het verleden komt tot leven in het historisch centrum Dubbøl Banke. Hier leer je alles over de Deense geschiedenis, met name over de Duits-Deense oorlog in 1864. De oorlog wordt hier, op een wel heel speciale en interactieve manier tot leven gebracht. Dit is aan de hand van oude brieven, dagboeken, film, beeld- en geluidseffecten, maar ook door de inzet van belangrijke historische personen waar je mee kunt praten. Bovendien kun je de historische gebeurtenissen op Dubbøl Banke zelf ervaren. Bijvoorbeeld door dekking te zoeken in de barakken, met een metaaldetector naar granaten te zoeken en een brief naar huis te schrijven met pen en inkt. In de buurt vind je ook nog de Dubbøl Mill. Deze molen stond midden op het slagveld en staat symbool voor Deense moed.

Historisch centrum Dubbøl Banke, Sønderborg

Omgeving

Douanepad

Deze wandelroute langs de kust ligt tussen de steden Padborg en Høruphav, waarbij Sønderborg onderweg wordt aangedaan. De route is in totaal 84 kilometer lang, maar je kunt natuurlijk ook een gedeelte van de route wandelen. Het pad behoort tot een van de mooiste wandelroutes van Denemarken. Dit omdat je langs veel wisselende landschappen komt en er ook diverse cultuurhistorische bezienswaardigheden op de route liggen. Denk aan hoge kliffen en stranden tot aan leuke landweggetjes door dichte bossen. Door de Denen wordt de route aangeduid als Gendarmstien. Op dit pad patrouilleerden ooit de Deense grenswachten en hielden ze in- en uitgaande schepen in de gaten.

Douanepad, Sønderborg

Universe Natuurkundig Museum

Het Universe Park ligt in het plaatsje Nordborg, in het noorden van het eiland Als. Het is de combinatie van een interactief museum, een virtual reality attractiepark en een doe-park. Op deze plek leer je meer over natuurkunde en techniek. Dit allemaal via bijzondere experimenten die je zelf kunt uitvoeren. Test hoe het is om op een spijkerbed te liggen, wek zelf energie op of bouw je eigen piramide. Rondom het centrum zijn er ook genoeg activiteiten buiten te doen, zoals een enorm klimpark en een segway racebaan. Een volle dag vermaak voor jong en oud. Het Universe Park is open van maart tot en met oktober.

Natuurkundig centrum, Universe, Sønderborg

Kastelen en ruïnes

In de omgeving van Sønderborg hebben vele koninklijke families gewoond en deze hebben hun sporen nagelaten. Naast kasteel Sønderborg, vind je in de regio nog meer mooie kastelen en een kasteelruïne. Kasteel Nordborg werd oorspronkelijk in 1151 gebouwd, er zit nu een school in, maar het ligt pittoresk in een grote tuin, die je wel kunt bezoeken. Kasteel Augustenborg, is een van de mooiste en meest historische kastelen van Denemarken. Het grootste deel van dit kasteel is nu een psychiatrisch ziekenhuis. Toch kun je hier een klein museum in de klokkentoren bezoeken, evenals de tuin, met uitzicht over het water, een grote lindeboom. Dit was de favoriete plek van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen.

Kastelen, ruïnes, Sønderborg
Ballon!