Bodensee, Baden-Württemberg

Bodensee De Bodensee, ook wel bekend als het Bodenmeer of het meer van Konstanz, is het op twee na grootste meer van Midden-Europa. Het meer heeft een oppervlakte van zo'n vijfhonderd vierkante kilometer en behoort tot de mooiste meren in de Alpen. Bijzonder is dat het meer zich verspreid over zowel Duitsland, Oostenrijk als Zwitserland. Op en rond het meer ervaar je een unieke combinatie van bergen en mediterraanse invloeden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Konstanz

Aan de noordwestelijke oever van de Bodensee, aan de Zwitserse grens, ligt de stad Konstanz. De stad is gevormd door Romeinse keizers, middeleeuwse handelaren en de bisschoppen van de vijftiende-eeuwse Raad van Konstanz. Het bleef als een van de weinige steden gespaard tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is Konstanz een levendige universiteitsstad waar het leven zich vooral afspeelt in het oude centrum met zijn kronkelige steegjes en de bedrijvige haven. Tijdens je bezoek aan Konstanz is het zeer de moeite waard om de Konstanzer Münster te beklimmen. Maak ook zeker een boottocht naar bloemeneiland Mainau.

Konstanz

Mainau

Op bloemeneiland Mainau waan je je in een andere wereld vol weelderige bloemen en eeuwenoude bomen. De beplanting geeft het eiland een mediterrane uitstraling. De bezienswaardigheden op het eiland in de Bodensee zijn het kasteel in barokke stijl en het vlinderhuis. Hier vind je meer dan honderdtwintig vlindersoorten uit Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Door het warme klimaat in het vlinderhuis groeien er ook prachtige exotische planten.

Bloemenkunst op Mainau

Friedrichshafen

Aan de oostkant van de Bodensee bezoek je zeppelinstad Friedrichshafen. Een goede combinatie van indrukwekkende natuur en een bruisend stadsleven met Duitse gezelligheid en mediterrane flair. Ontdek de stad te voet, of zweef met een zeppelin over de omgeving. In het Zeppelin Museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de luchtvaart en in het Dornier Museum beleef je honderd jaar lucht- en ruimtevaartgeschiedenis. De barokke Schlosskirche is het symbool van de stad en ligt op een prachtige plek aan het meer.

Friedrichshafen

Kasteel Meersburg

Dit kasteel steekt hoog boven de Bodensee uit,waardoor je er een uniek uitzicht hebt over de omgeving. De dertig kamers in het kasteel brengen de middeleeuwen tot leven. Bekijk onder andere de oude kasteelkeuken, het arsenaal, de ridderzaal, de kasteelkerker, de stal en de martelkamer.

Kasteel Meersburg

Klooster en slot Salem

Midden in een groot park in Salem, aan de oostkant van de Bodensee, liggen het vroegere klooster en het huidige slot Salem. Rondom het slot wandel je door de Franse stijltuinen die overgaan in een met liefde verzorgde wijngaard. Tijdens een rondleiding hoor je alles over de negenhonderdjarige geschiedenis van het klooster en slot. Het afsluiten van je bezoek aan klooster en slot Salem doe je met een wijnproeverij.

Franse stijltuinen Salem

Paalwoningmuseum Unteruhldingen

Dit museum is een van de grootste archeologische openluchtmusea van Europa. Bekijk er de drieëntwintig gereconstrueerde huizen uit de steen- en bronstijd en leer alles over de eerste boeren die zich zo’n zesduizend jaar geleden rond de meren in de Alpen vestigden. Door hun huizen op palen te bouwen, waren zij bestand tegen de vochtige grond en hoog water.

Paalwoningen

Reichenau

Het kloostereiland Reichenau is UNESCO Werelderfgoed. Op het eiland maak je een wandeling over het idyllische pad langs de rivier en geniet je van het uitzicht vanaf uitzichtpunt Hochwart, fiets je tussen de groentevelden en wijnstokken of werp je een hengel uit in het meer. Ook watersporters vinden rond het eiland ideale omstandigheden om te zeilen, kanoën of suppen.

Reichenau

Bodensee-Radweg

Deze fietstocht rond de Bodensee is een van de populairste fietsroutes in Europa. De route is tweehonderdzeventig kilometer lang. Gedurende de route fiets je door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en kun je het diverse landschap bewonderen en de culturele bezienswaardigheden in de regio bezoeken. Je kunt natuurlijk ook een fiets huren (of zelf meenemen) en er een deel van rijden.

De Bodensee-Radweg is een van de populairste fietsroutes in Europa
Ballon!