Freiburg im Breisgau, Baden-Württemberg

Freiburg Aan de voet van het Zwarte Woud en de Zwitserse en Franse grens ligt Freiburg im Breisgau. Met tweeduizend zonuren is Freiburg Duitslands zonnigste stad. De lokale bevolking vermaakt zich in de biertuinen aan het kanaal. De stad is vooruitstrevend wanneer het gaat om het opwekken van natuurlijke energie. Er wordt bijna net zoveel zonne-energie opgewekt als in heel Groot-Brittannië, waardoor het in figuurlijk opzicht een van de groenste steden van het land is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Munster van Freiburg

Het opvallendst aan deze kerk is misschien wel het feit dat het driehonderd jaar duurde voordat de kerk klaar was. De meeste bouwers hebben het eindresultaat hierdoor nooit kunnen zien. Ook opvallend is de 116 meter hoge westelijke toren. De massieve muren en mooie pilaren in het onderste gedeelte symboliseren de verbinding met de grond. De sierlijke top in open roosterstructuur betekende een primeur in de gotische architectuur. De spits diende daarna als architectonisch en artistiek model voor talloze Europese kerken.

Munster van Freiburg

Münsterplatz

Dit plein is het hart van het centrum van Freiburg im Breisgau. Aan dit plein staat - de naam zegt het al - ook de grote kerk. De markt trekt op doordeweekse ochtenden veel mensen naar het plein. Koop hier een 'Lange Rote'; de legendarische braadworst van Freiburg.

Münsterplatz

Schlossberg

De Kasteelberg biedt een prachtig uitzicht over de stad. Klim naar de top voor een panorama van 360 graden, of geniet van de lichtshow bij zonsondergang onder het genot van een drankje in de biertuin. Er wordt gedacht dat de hertogen van Zwabische adel duizend jaar geleden hetzelfde deden. Zij bouwden hier hun eerste kasteel, waarna de berg ook de naam Kasteelberg kreeg. Je vindt er veel sporen van het bewogen verleden: ruïnes van barokke bouwwerken, de Bismarck-toren uit 1906 en het kanonplein. De Kasteelberg is in drie minuten bereikbaar via de Schlossbergbahn (voor rolstoelen en wandelwagens toegankelijk). Vanaf het bergstation loopt een pad naar de Burghaldering. Van daaruit is het kanonplein zonder hellingen te bereiken.

Kasteelberg Freiburg

Dierenpark Mundenhof

Sinds 1968 leven dieren van over de hele wereld in dit park dat geen sluitingstijden kent. Met 38 hectare is het het grootste dierenpark in Baden-Württemberg. Je ziet er voornamelijk huis- en boerderijdieren, maar er wonen ook Javaanse apen, gibbons en stokstaartjes. Ook is er een aquarium met daarin diverse zoet- en zoutwatervissen. Twee speeltuinen, een restaurant en diverse stands met eten zorgen voor goed vermaak voor de hele familie.

Mundenhof Freiburg

Bächle

Door de straten van Freiburg im Breisgau lopen allerlei gootjes waar helder water doorheen kabbelt vanuit de rivier de Dreisam. Al in de twaalfde eeuw, toen de stad werd gesticht, zorgden de gootjes voor drinkwater en hielpen ze bij het bestrijden van branden. Tegenwoordig steken zowel jong als oud graag hun voeten in het water en strijden miniatuurbootjes om een titel tijdens de Bächle Boat Race. Ook gaat het verhaal dat eenieder die per ongeluk in een Bächle terecht komt, met een Freiburger moet trouwen.

Rechts een bächle

Augustiner Museum

Het Augustiner Museum is gevestigd in een multifunctioneel gebouw. In de dertiende eeuw gebouwd als thuis voor de Augustijnse monniken, waarna het in 1823 werd omgetoverd tot Duitslands eerste Stadstheater. Honderd jaar later kreeg het gebouw de huidige functie als museum. De uitgebreide kunst- en cultuurhistorische collectie van de middeleeuwen tot de barok maakt het Augustiner Museum tot een van de belangrijkste musea van Zuid-Duitsland. De bijna twaalf meter hoge witte muren tonen originele afbeeldingen van de profeten. De waterspuwers van de kathedraal van Freiburg en hebben een mystiek effect.

Augustiner Museum

Seepark

De plek van het Seepark werd vroeger gebruikt als agrarische grond. Met de tijd bleek dat de grond niet geschikt was om graan te laten groeien, dus in de jaren twintig kreeg de plek een nieuwe bestemming: zand- en grindmijnen. In 1986 werd het gehele stuk land verbouwd om de State Horticultural Show te organiseren. In 1990 maakte men er een groot park van met Japanse tuin met waterval en beek. Veel delen van het park, zoals de kleine tempel, het boswachtershuis, de uitkijktoren en het Eco Station zijn nog in originele staat. Je kunt er wandelen, zwemmen of een potje minigolf spelen.

Het Seepark is een goede plek om te wandelen

Markthalle

In het centrum van de stad bevindt zich de Markthalle. In de Markthalle kun je genieten van een vers bereide maaltijd of snack uit een van de regionale en internationale keukens.

Geniet van snacks uit verschillende keukens

Historisch Kaufhaus

In de middeleeuwen moesten kooplieden met hun goederen wachten bij de stadspoort voor een inspectie. Doordat de handel toenam barstte de stadspoort in de veertiende eeuw letterlijk uit zijn voegen en besloot men een plek te creëren de goederen op te slaan en daar de douanecontrole te houden. Deze plek werd het Kaufhaus. Achter de brede entree ligt een grote binnenplaats van driehonderd vierkante meter voor de goederenopslag. Vanaf de binnenplaats leidt een wenteltrap je naar de Kaminzaal, de Keizerszaal en de Rococozaal. De Keizerszaal is aangekleed met massief eiken pilaren en de Rococozaal is, zoals de naam al doet verwachten, versierd met prachtige plafondornamenten in rococostijl.

Historisch Kaufhaus Freiburg

Schwabentor

Deze poort aan de rand van het centrum was al in de dertiende eeuw onderdeel van het verdedigingssysteem van de stad. Bovenaan de poort zie je een afbeelding van de 'jongen met de doorn'. Hij trekt met een gepijnigd gezicht een doorn uit zijn voet. Een symbool van zonde en straf, om het volk er aan te herinneren om op het rechte pad te blijven. Aan de binnenkant van de stadspoort is een afbeelding van een zouthandelaar. De man was tijdens een handelsexpeditie verliefd geworden op de stad en wilde deze kopen. Hij vulde vaten met geld en vertrok richting Freiburg. Eenmaal aangekomen lachten de burgers hem uit, want zijn vrouw het geld had vervangen voor zand en stenen, omdat zij het niet eens was met zijn plannen.

Schwabentor
Ballon!