Freudenstadt, Baden-Württemberg

Freudenstadt Freudenstadt heeft het grootste marktplein van Duitsland. Het ligt in het hart van de stad en is dan ook niet te missen. De stad heeft een roerige geschiedenis en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel helemaal verwoest. Inmiddels is de stad weer prachtig herbouwd en heeft nu een mooie mix tussen modern en authentiek. Ga op zoek naar oude ambachten bij een hamrokerij en een glasblazer of laat je verwennen in één van de kuuroorden. Freudenstadt is ook de toegangspoort om te gaan wandelen, fietsen of mountainbiken op de paden in het Zwarte Woud.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadtkirche

Door de grote gotische ramen en twee barokke torens is de Evangelische Stadtkirche de bekendste kerk van de stad. Je zult de groene daken van de torens op vele plekken boven de stad zien uittorenen. De kerk ligt aan het grote marktplan en is rond de zestiende eeuw gebouwd in de vorm van een L, wat in die tijd heel bijzonder was. In de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog werd bijna de hele stad verwoest, waaronder ook de kerk. Enkel de torens zijn gedeeltelijk overeind gebleven en in de jaren erna is de kerk in oude glorie hersteld. Bekijk hier nog een oude preekstoel van 120 centimeter hoog die bijna helemaal uit een blok wilgenhout is gesneden.

Stadtkirche, Freudenstadt

Marktplatz

In het hart van Freudenstadt wandel je over het grootste marktplein van Duitsland. Dit vierkante marktplein wordt doorkruist door een drukke weg en voelt daardoor misschien niet zo groot aan. De zijstraten die op het plein uitkomen zitten vol met leuke winkels en gezellige cafés en restaurants. In de zomer kun je verkoeling zoeken bij de grote fonteinen op het plein. Aan de ene kant van het plein staat de Stadtkirche en aan de andere kant het Heimatmuseum (in het oude stadhuis). Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van Freudenstadt en de omgeving.

Marktplaats, Freudenstadt

Experimenta

Experimenta is een belevingsmuseum, waar je op een interactieve manier meer leert over de wetenschap, de ruimte en natuur. Zoals de naam al doet vermoeden mag je hier zelf allerlei experimenten uitvoeren. Zeker een leuk museum voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen hier hun kennis testen en meer leren.

Experimenta, Freudenstadt

Omgeving

Baden-Baden

Baden-Baden is een plaats waar de rich & famous van over de hele wereld naartoe komen. Zelfs Barack Obama en koningin Victoria zijn hier een keer geweest. Het geneeskrachtige water en de luxe hebben een bepaalde aantrekkingskracht. Er zijn verschillende boetiekjes te vinden, de meest verfijnde restaurants langs de rivier de Oos en een spectaculair casino. De tempelachtige kuuroorden zorgen ervoor dat je totaal kunt ontspannen, na een dag in de ongerepte natuur van het Zwarte Woud.

Baden-Baden, Duitsland

Sankenbachsee en waterval

Op ongeveer twintig minuten ten westen van Freudenstadt duik je in de groene omgeving van het Zwarte Woud. Vanaf Baiersbron starten er meerdere wandelroutes. Zo ook naar het idyllische meer van Sankenbach, dat tussen de bossen verscholen ligt. Dit is een perfecte plek om te ontspannen, te picknicken of een rondje om het meer te wandelen. Achter het meer loopt ook nog een wandelpad naar de Sankenbach-waterval die over de 40 meter hoge rotswanden naar beneden stort. Het is een korte wandeling naar de waterval, maar vereist wel een stukje klimmen.

Sankenbachmeer en waterval, Duitsland

De Kniebis

In de omgeving van de berg Kniebis kun je diverse korte en langere wandelingen maken. Er is een mooie wandeling naar een uitkijkplatform. Vanaf de top kijk je prachtig uit over op het Ellbachmeer. In de winter is dit een klein skigebied waar je kunt skiën, sneeuwschoenwandelen, rodelen en langlaufen.

Kniebis berg, Duitsland
Ballon!