Heidelberg, Baden-Württemberg

Heidelberg Welkom in Heidelberg, een rustige en gemoedelijke stad in het noorden van Duitsland. Hier heb je het gevoel dat je terugreist in de tijd met talloze bezienswaardigheden, culturele monumenten, historische gebouwen, kerken en kloosters. Bezoek zeker Kasteel Heidelberg, de oude brug en de kabelbaan. Vanaf het uitkijkpunt op de Heiligenberg geniet je van prachtig uitzicht over de stad en de groene omgeving met zijn rivieren en bergen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Schloss Heidelberg

Het toonbeeld van de Duitse romantiek is het Kasteel van Heidelberg uit 1225. De kasteelruïne torent uit boven de oude stad en was vijf eeuwen lang het thuis van de keurvorsten van Pfalz. Tegenwoordig trekt het mysterieuze kasteel jaarlijks enkele miljoenen toeristen. Hoogtepunten van het kasteel zijn onder andere de balzaal van keurvorst Ottheinrich, de kasteeltuin, de Heidelberg geotoop en het Heidelberger Vat: een van de grootste wijnvaten ter wereld met een capaciteit van meer dan tweehonderdduizend liter.

Kasteel van Heidelberg

Kabeltram en Königstuhl

Met de kabelspoorbaan (in het Duits: Bergbahn) kun je vanuit de stad richting kasteel Heidelberg en verder richting hotel Molkenkur. Vanaf het hotel kun je verder met een van de oudste elektrisch aangedreven spoorbanen naar het uitzichtpunt Königstuhl. Dit uitkijkpunt op 550 meter hoogte geeft je een spectaculair uitzicht over de stad en het omliggende gebied.

Heidelberg spoorbaan

Oude Brug

De beroemde Oude Brug dateert uit 1788 is een van de laatste originele voorbeelden uit de klassieke stenen brugkunst. Hij werd opgetrokken uit Neckar-vallei zandsteen. De Oude Brug verbindt de oude stad met de oevers van de Neckar. Aan de stadszijde is de middeleeuwse brugpoort, onderdeel van de voormalige stadsmuur, bewaard gebleven.

Oude brug, Heidelberg

Universiteit

Heidelberg heeft de oudste universiteit van Duitsland, daterend uit 1386. Grote namen uit de geschiedenis zijn bij deze universiteit in de leer geweest, waaronder de econoom en sociaal-wetenschapper Max Weber en de filosoof Karl Jaspers. Vandaag de dag behoort de universiteit tot de topuniversiteiten van Duitsland en bekleedt het de ranglijsten met topposities in de geneeskunde, biowetenschappen, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Neem een kijkje bij het prachtige hoofdgebouw en wandel over de indrukwekkende campus.

Bibliotheek universiteit, Heidelberg

Hotel zum Ritter

De schoonheid en elegantie van dit voormalige handelshuis in renaissancestijl, maakt dit gebouw het mooiste en meest waardevolle herenhuis van Heidelberg. Elke verdieping en elke hoek van het hotel vertelt een eigen verhaal uit de afgelopen eeuwen.

Hotel zum Ritter, Heidelberg
Ballon!