Konstanz, Baden-Württemberg

Konstanz Tussen de Bodensee en Zwitserland ligt de authentieke stad Konstanz. Het biedt een fijne combinatie van cultuur en water, maar ook met volop natuur op steenworp afstand. Maak een zeiltocht op de Bodensee, wandel naar de oude vulkaan Hohentwiel met op de flank de gelijknamige burcht of ga een middag shoppen in de prachtige oude binnenstad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De wijken Altstadt en Niederburg

Het oudste deel van de stad ligt bijna in Zwitserland. De wijken Altstadt en Niederburg liggen ten zuiden van de Rijn. In de middeleeuwen een heel strategische plek en de huizen die je in de oude straten ziet stammen dan ook vooral uit die periode. De fantasierijke Keizersfontein en het 150 jaar oude Rosgarten Museum liggen beide in de Altstadt. Het stadsdeel Niederburg is van net iets later datum en de smalle straatjes zijn voor velen het gezelligste deel van de stad. Dit is de beste plek om te winkelen, maar er zijn ook talloze restaurants en cafés te vinden. De kathedraal van Konstanz ligt net tussen deze beide stadsdelen in.

Oude centrum Konstanz

De kathedraal van Konstanz

In deze prachtige kerk, de Konstanzer Münster, vind je een geordende chaos van verschillende stijlen; van romaans, tot gotisch en van renaissance tot barok. Er loopt een prachtige, sierlijke wenteltrap naar de duizend jaar oude crypte. Je kunt de toren van de kathedraal beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de stad, met in de verte de meren en de bergen. Ook een absolute aanrader in het warme avondlicht. Bezoek ook de glazen piramide op het plein voor de kathedraal, hier zie je de overblijfselen van een Romeins fort.

De Münster kathedraal, Konstanz

De haven

De haven van Konstanz ligt mooi in het centrum van de stad. Hier is altijd bedrijvigheid te vinden. Zo vertrekken hier verschillende veerboten en rondvaartboten, maar het heeft ook een gezellige boulevard met restaurants, cafés en handwerkstalletjes. Neem ook een kijkje bij het Kaufhaus uit 1388. Dit is een oud pakhuis dat speciaal werd gebouwd voor de handel. Natuurlijk mag je het iconische standbeeld Imperia niet overslaan. Dit ronddraaiende, negen meter hoge beeld van een schaars geklede vrouw herinnert aan de Concilie van Konstanz. Het staat helemaal aan het einde van de pier.

De haven van Konstanz

Het eiland Mainau

Je bereikt het bloemeneiland Mainau via een voetgangersbrug of met een boot. Met eenmaal voet aan land stap je in een tropische wereld vol bijzondere bloemen, planten en palmbomen. Wandel door de vlindertuin, de kinderboerderij. de insectentuin en de Italiaanse bloementrap. Op het eiland staat een prachtig barok paleis met bijbehorende kerk. Het Schloss Mainau werd in 1746 voor de groothertog van Baden gebouwd. Aan weerszijden van het paleis liggen allerlei cafés en biertuinen om de voeten even rust te gunnen, je kunt namelijk makkelijk een paar uur op het eiland rondkijken. Voor kinderen is er een grote speeltuin, met verschillende thema's voor verschillende leeftijden.

Het eiland Mainau, Konstanz

Natuurreservaat Wollmatinger Ried-Untersee-Gnadensee

Ten noordwesten van Konstanz ligt het prachtige natuurreservaat Wollmatinger Ried-Untersee-Gnadensee, of gewoon kortweg Wollmatinger Ried. In dit natuurreservaat kom je bijzondere dieren en planten tegen en vooral heel veel vogels. Verken het park te voet of op de fiets en geniet van de bijzondere natuur. In het oude station van van Reichenau vind je het bezoekerscentrum. Het infopad is een tweedelige wandelroute met veel informatieborden over de landschappen in het park. Het ene deel leidt via de Reichenauer Dam naar een uitzichttoren. Het andere deel loopt door de velden naar een tweede uitzichtpunt. Je kunt ook onder leiding van een gids door het park, hiervoor ga je naar het voormalige bezoekerscentrum Vogelhäusle (het vogelhuisje).

Natuurreservaat Wollmatinger Ried-Untersee-Gnadensee, Konstanz

Omgeving

De Bodensee

De Bodensee (het Bodenmeer in het Nederlands) is een groot meer op de grens van Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. De Bodensee bestaat in feite uit twee meren: de Obersee en de Untersee, die door de rivier de Rijn met elkaar verbonden zijn. Er zijn heel veel wandel- en fietspaden, waaronder de Bodensee Radweg en de Bodensee Rundwanderweg. Deze laatste is een 260 kilometer lange wandelroute rondom het meer. Natuurlijk is er op en rondom het water van alles te ondernemen, zoals kitesurfen, kajakken, zwemmen en waterskiën. Het meer is zo groot dat je deze ook met een rondvaart kunt ontdekken. Met een veerboot zijn andere steden rond het meer ook makkelijk bereikbaar.

Bodensee, Konstanz

Het eiland Reichenau

Het kloostereiland Reichenau is UNESCO Werelderfgoed, vooral vanwege het benedictijnse klooster Reichenau en de bijbehorende kathedraal. Er loopt een idyllische pad langs de rivier voor een mooie wandeling met uitzicht. Stap op de fiets en rijd tussen de groentevelden en wijnstokken door of relax aan het strandje van Baurenhorn. Rond het eiland zijn de omstandigheden ideaal om te zeilen, kanoën of suppen. Naast de kloosterkerk kom je tijdens je ontdekkingstocht ook nog langs een aantal andere kerken. Stap zeker even binnen om de prachtige, levendige fresco’s te zien. Je kunt het eiland gewoon met de auto bereiken via een verhoogde weg vanaf het vasteland.

Het eiland Reichenau, Konstanz

De waterval van Schaffhausen

Een van de grootste watervallen van Europa is de waterval van Schaffhausen. De Rijn stort hier met een donderend geraas naar beneden. Natuurlijk is het erg toeristisch, maar zeker de moeite waard om te bezichtigen. Met een boottocht kun je dichtbij dit imposante natuurgeweld komen. Je kunt zelfs midden tussen de waterval op een platform kijken, deze hangt deels boven de Rijn. Als je nog wat tijd over hebt is een bezoekje aan de kastelen Wörth en/of Laufen een leuk uitstapje.

De waterval van Schaffhausen

Friedrichshafen

Aan de oostkant van de Bodensee bezoek je de zeppelinstad Friedrichshafen. Deze stad biedt een goede combinatie van indrukwekkende natuur en een bruisend stadsleven met een mediterraans tintje. Ontdek de stad te voet of zweef met een zeppelin over de omgeving. In het Zeppelin Museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de luchtvaart. In het Dornier Museum hoor je van alles over ruim honderd jaar lucht- en ruimtevaartgeschiedenis. De barokke Schlosskirche is het symbool van de stad en ligt op een prachtige plek aan het meer.

Friedrichshafen, Konstanz
Ballon!