Nationaal Park Zwarte Woud, Baden-Württemberg

Nationaal Park Zwarte Woud Het Zwarte Woud is een prachtig middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland, dat zijn naam heeft gekregen door de dichtbegroeide bossen met donkere naaldbomen. Kabbelende beekjes, klaterende watervallen en bergmeren liggen diep in de bossen verscholen. Hier leven herten, reeën, vossen en wilde zwijnen, maar ook de auerhoen, wilde katten en lynxen. In deze groene regio wisselen mooie bergen en valleien, sprookjesachtige kastelen en pittoreske dorpen elkaar af.

Bezienswaardigheden en activiteiten

De Feldberg

Het hoogste punt van het Zwarte Woud is de bijna 1500 meter hoge Feldberg. In de winter kan je hier goed skiën en langlaufen. In de zomer beginnen hier oneindig veel wandelpaden. Uiteraard kan je naar de top lopen, maar er gaat ook een kabelbaan omhoog. De gemeente Feldberg bestaat uit een aantal leuke bergdorpjes. De toren op de Feldberg is een uitzichtpunt, met helder weer kan je de Alpen in de verte zien liggen. Op de Feldberg kan je kiezen voor een dagwandeling, maar wil je er een meerdaagse tocht van maken dan kan dat ook.

Feldberg Zwarte Woud

Watervallen

Door de hoogteverschillen barst het Zwarte Woud van de watervallen. Bekende watervallen zoals de Todtnauer Wasserfall zijn wel 100 meter hoog. De Fahler Wasserfall bij Feldberg is een slagje kleiner, maar het is een mooie waterval in een schitterend landschap. Het water klettert hier zo'n 40 meter naar beneden. Een mooie wandelroute vanaf Todtnau of Feldberg brengt je er naartoe. Via bruggen en trappen kun je om de waterval heen lopen. Vanaf Todtnau zou je beide watervallen ook in een langere wandeling kunnen combineren.

Waterval Triberg Zwarte Woud

Wandelen in het Zwarte Woud

Wist je dat er in het langgerekte natuurpark Zwarte Woud duizenden kilometers aan wandelpaden ligt? Er zijn een aantal lange-afstand-wandelpaden, waar je natuurlijk ook een dagetappe van kunt lopen. De Westweg neemt je mee over de Feldberg en de Belchen, naar de Mummelsee en het Drielandenpunt. De Mittelweg loopt vooral tussen boerderijen en de groene bergen. Dan is er de Ostweg, de naam zegt het al, deze loopt aan de oostkant van het Zwarte Woud en is vooral bekend (of berucht) door de vele stijgingen en dalingen, de zon schijnt hier dan wel weer wat vaker. Met een wandelkaart en wat tips van het plaatselijk VVV, plan je eenvoudig je eigen routes.

Wandelen Zwarte Woud

Baden-Baden

In het kuuroord Baden-Baden kan je fantastisch baden. De stad is in de Romeinse tijd ontstaan en de oude badhuizen zijn weer gerestaureerd. De warmwaterbronnen die onder de stad liggen borrelen naar de oppervlakte. De stad heeft dan ook diverse thermen waar je van het warme mineraalwater kan genieten, maar ook van een massage of sauna en andere wellnessbehandelingen. Pure ontspanning in het Zwarte Woud! In deze stad mag je de oude Trinkhalle met mooie fresco's niet missen. Wandel over de Lichtentaler Allee met negentiende eeuwse huizen en verschillende groene parken. De componist Johannes Brahms leefde jarenlang in Baden-Baden, zijn woonhuis is nu een museum.

Baden Baden Zwarte Woud

Freiburg im Breisgau

Het oude centrum van Freiburg im Breisgau, ook wel gewoon Freiburg genoemd, is zeker een bezoek waard. Door de smalle straatjes kabbelen kleine beekjes, de zogenaamde Bächle. Slenter door de Altstadt, over gezellige pleinen, naar de Münsterplatz en de Münsterkathedraal. Deze gotische kathedraal is gebouwd van rode baksteen en de grote glas-in-lood-ramen tonen oude ambachten. De 116m hoge klokkentoren kan je beklimmen, het zijn maar liefst 333 treden.

Freiburg im Breisgau Zwarte Woud

Bad Wildbad

Het kuuroord Bad Wildbad is de ideale stop voor families met kinderen. De Sommerberg bereik je met een kabeltram en er is echt van alles te doen. Je kan hier volop wandelen, zoals het 3,2 kilometer lange sprookjespad en in het bos vind je allerlei speeltoestellen voor jong en oud. De 380 meter lange Wildline hangbrug, is een echte aanrader. Deze boogbrug loopt over een diep dal. Wil je de omgeving eens van bovenaf bekijken? Beklim dan het boomkroonpad, het Baumwipfelpfad. Er is een uitzichttoren van 40 meter hoog, en een wandelpad dat op grote hoogte tussen de boomtoppen door slingert.

Bad Wildbad Hangbrug Zwarte Woud

Burg Hohenzollern

Dit kasteel ligt sprookjesachtig op een maar liefst 900m hoge bergtop. Het is ontstaan in de elfde eeuw, maar verschillende malen herbouwd. Het is nog steeds eigendom van de familie von Hohenzollern, maar zij wonen hier niet. Het goed bewaard gebleven kasteel is een geliefde bezienswaardigheid, met een authentiek interieur en veel oude kunststukken. Natuurlijk heb je een fantastisch uitzicht vanaf het kasteel, vooral op heldere dagen. Vanaf de parkeerplaats rijdt een gratis shuttlebus naar de ingang. In het restaurant kan je uitgebreid lunchen, de Biergarten is heerlijk om wat te drinken met een kleine snack.

Burg Hohenzollern Zwarte Woud

Klooster Sankt Blasien

Het indrukwekkende klooster Sankt Blasien ligt in het gelijknamige dorpje. Met de bouw van het klooster zelf werd al in de negende eeuw begonnen. De imposante Dom is van veel later datum, deze werd na een grote brand in de achttiende eeuw gebouwd. Ook het stadje Sankt Blasien is leuk om te bezoeken, het heeft namelijk een aantal historische gebouwen, waaronder de barokke Kurgarten. De Mensenschwander Watervallen liggen op ongeveer een kwartier rijden van Sankt Blasien. Op een paar minuten lopen van het dorp is een wildpark met herten, reeën en wilde zwijnen en er is een speeltuin.

Klooster Sankt Blasien Zwarte Woud

De bron van de Donau

De rivier de Donau ontspringt in het Zwarte Woud. Eigenlijk zijn het drie verschillende riviertjes die al snel samenkomen en verder stromen als de Donau, helemaal naar de Zwarte Zee in Roemenië. Welke van de drie de echte Donau is, is niet helemaal duidelijk, maar in Donaueschingen is een mooi park aangelegd rond de bron van het riviertje. Dit is ook de plek waar de drie riviertjes samenkomen. Het is een mooie plek om te bezoeken en ook een goed beginpunt voor wandelingen, onder andere door de tuin van het kasteel Schloss Donaueschingen of langs de rivier zelf.

Bron Donau Zwarte Woud

Schwarzwälder Kirsch en koekoeksklokken

Wie kent hem niet, de lekkere chocolade-kersentaart met lekker veel slagroom, de echte Schwarzwälder Kirschtorte. Natuurlijk kan je deze overal krijgen, dus strijk neer op een terrasje en geniet van deze heerlijke, lokale lekkernij. Het Zwarte Woud staat ook bekend om de koekoeksklokken. Deze klok werd hier in de achttiende eeuw uitgevonden. In Furtwangen is een heus koekoeksklokmuseum. Bij Triberg staat de grootste koekoeksklok ter wereld, deze is zo groot als een huis. Wil je een souvenir mee naar huis nemen, hier heb je alle keuze. Bij Triberg mag je trouwens de watervallen ook niet missen, zeven stuks in totaal, met een hoogte van 163 meter bij elkaar opgeteld.

Schwarzwälder KirschtorteZwarte Woud

Omgeving

Kasteel Hohenzollern

Het is vanuit het Zwarte Woud ongeveer een uur en twintig minuten rijden naar het sprookjesachtige kasteel van Hohenzollern. Stap in de wereld van de oude Pruisische vorsten via de ophaalbrug, waarna je de authentieke vertrekken kunt bewonderen. Meer interesse in de omgeving? Maak een wandeling langs het kasteel en loop via de trap naar beneden door het omringende bos.

 Het kasteel van Hohenzollern
Ballon!