Schwetzingen, Baden-Württemberg

Schwetzingen In de deelstaat Baden-Württemberg ligt de sfeervolle stad Schwetzingen. De stad staat bekend om zijn rijke cultuur en levendige muziektraditie. Elk jaar vinden er een aantal interessante muziekfestivals plaats, waaronder de Schwetzinger Festspiele van mei tot begin juni en het Mozartfestival in september. De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zijn ongetwijfeld Slot Schwetzingen en de prachtige kasteeltuinen vol met sculpturen en imposante bouwwerken. Ook de omgeving van Schwetzingen biedt veel moois: leg een deel van de Badische Aspergeroute af, bezoek de prachtige ruïne van Slot Heidelberg of rijd naar het Natuurpark Pfälzerwoud waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Slot Schwetzingen

Midden in het centrum ligt een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad: het prachtige Slot Schwetzingen. In de veertiende eeuw was het een waterburcht, later een groter jachtslot en zomerresidentie van de keurvorsten van de Palts. In de achttiende eeuw werd in opdracht van keurvorst Karl Theodor het magische kasteelpark aangelegd. Ondanks dat er lange tijd plannen waren om een groter kasteel te bouwen, kwam hier uiteindelijk niets van terecht. Als gevolg hiervan zijn de tuinen eigenlijk te groot in vergelijking met het prachtige maar bescheiden slot.

Slot Schwetzingen

Slotpark Schwetzingen

Het sprookjesachtige park rondom het kasteel is gevuld met prachtige fonteinen, sculpturen en interessante kunstwerken waaronder 'Das Ende der Welt', dat speelt met optische illusie. In het park vind je verder een imposante moskee: de weerspiegeling van het gebouw in het water levert de meest prachtige plaatjes op. De moskee werd in de achttiende eeuw louter als versiering in het park gebouwd, aangezien de Turkse bouwstijl in die tijd zeer populair was in Duitsland.

De moskee in het slotpark

Slotplein

Het Slotplein is een van de meest levendige plekken in de stad. Het plein wordt omringd door een aantal prachtige achttiende-eeuwse gebouwen, waaronder Paleis Rabaliatti en Paleis Hirsch. Het plein werd ontworpen door hofarchitect Alessandro Galli da Bibiena, die de opdracht kreeg een plein aan te leggen als verbinding tussen het kasteel en de boven- en benedenstad. Op het plein staan de twee monumenten Glücksschwein en Spargelfrau. Het plein ligt vol met gezellige bars en restaurants met terrasjes.

Het Slotplein

Sint Pankratiuskerk

Vlak bij het kasteel bezoek je de achttiende-eeuwse Sint Pankratiuskerk. Bewonder het barokke hoogaltaar en prachtige sculpturen van onder andere de Duitse beeldhouwer Paul Egell.

De toren van de Sint Pankratiuskerk

Het historische pad

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Schwetzingen? Volg dan het historische pad. De route nodigt je uit om een duik te nemen in de rijke historie van de stad en brengt je langs interessante gebouwen en bezienswaardigheden. De meeste plekken zijn voorzien van informatiebordjes. Het informatiecentrum van de stad (Dreikönigstraße 1) geeft een plattegrond van de stad uit, waarop verschillende lange en korte routes staan uitgestippeld. Daarnaast is het ook mogelijk om tijdens de wandeling via je telefoon naar een audiotour te luisteren. Laat je hierover informeren in het informatiecentrum.

Apollo tempel Schwetzingen

Stadhuis

Vlak bij het Slotplein bevindt zich het stadhuis van Schwetzingen. Het stadhuis werd begin negentiende eeuw gebouwd. Tegenwoordig huisvest een deel van het gebouw een fotogalerie. Je ziet hier onder andere werken van lokale kunstenaars en de internationaal bekende fotograaf Horst Hamann.

Schwetzingen

Slottheater

Halverwege de achttiende eeuw werd het prachtige Slottheater van Schwetzingen gebouwd. In het rococotheater wordt jaarlijks het festival Schwetzinger Festspiele gehouden, dat zich richt op opera en andere klassieke muziek en plaatsvindt tussen mei en begin juni. Daarnaast bezoek je er in september het Mozartfestival, ter herinnering aan de drie bezoeken van Mozart aan de stad.

Slottheater Schwetzingen

Omgeving

Rheinauermeer

Het Rheinauermeer (Rheinauer See) is een prachtige plek om een ontspannen dag in en aan het water te spenderen. Het meer ligt op tien minuten rijden van Schwetzinger en is tevens bereikbaar met het openbaar vervoer: neem vanaf het centraal station in Schwetzingen de trein naar Mannheim-Rheinau. Vanaf hier loop je in circa twintig minuten naar het meer. Op vakantie met kinderen die maar geen genoeg kunnen krijgen van water? Aan de rand van het stadscentrum van Schwetzingen ligt het waterpark Bellamar, met verschillende binnen- en buitenbaden en glijbanen.

Rheinauer

Badische Aspergeroute

De 136 kilometer lange Badische Aspergeroute is een walhalla voor fijnproevers. De route loopt van Schwetzingen naar Scherzheim: parallel aan de weg loopt een fietspad. Langs de route vind je dorpjes met restaurants die de lekkerste gerechten met asperges serveren. Van midden april tot eind juni worden de asperges geoogst. Aanschouw het spektakel of help een handje mee. In verschillende dorpjes langs de route vinden levendige aspergefestivals plaats. In de stad Bruchsal ligt de grootste aspergemarkt van Europa en in Rastatt bezoek je het grootste aspergeteeltbedrijf van Duitsland.

Aspergeveld, Schwetzingen

Burcht Trifels

Een prachtige plek om te bezoeken in het Natuurpark Pfälzerwoud is de Burcht Trifels (Annweiler am Trifels), die ver boven het landschap uittorent. Rondom de burcht kun je mooi wandelen over verschillende bewegwijzerde paden. Vanuit het centrum van Schwetzingen rijd je in een uur naar de burcht toe.

Burcht Trifels

Vervoer

Te voet

Schwetzingen is goed te voet te verkennen. Het stadscentrum is compact en de belangrijkste bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar.

Openbaar vervoer

Schwetzingen beschikt over een busnetwerk. Omliggende dorpen en attracties zijn tevens met de trein te bereiken. Het treinstation ligt op slechts tien minuten lopen van hartje centrum.

Ballon!