Stuttgart, Baden-Württemberg

Stuttgart Kom naar Stuttgart als je houdt van de gezelligheid en bedrijvigheid van een grote stad. Er zijn tal van musea te ontdekken, je kunt hier goed winkelen, de stad zit vol met interessante kerkjes en voor wat meer ontspanning ga je naar het enorme stadspark. Ook het indrukwekkende paleis aan de Schlossplatz is meer dan een bezoekje waard. En als je niet genoeg kunt krijgen van auto's, dan ben je in deze stad met een Porsche én Mercedez-Benz museum aan het juiste adres.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Schlossplatz

In het hart van Stuttgart vind je dit grote, historische plein waar meerdere bezienswaardigheden aan liggen. Zo zie je hier fonteinen en een enorme pilaar voor koning William I. Het kunstmuseum en het oude kasteel zijn nu omgetoverd is tot het Landesmuseum, hier hoor je van alles over de geschiedenis van de stad. Het Neues Schloss is misschien wel het meest opvallende gebouw aan het plein, door zijn enorme omvang en allure. Ooit heeft het onderdak geboden aan koninklijke families, maar tegenwoordig is het in handen van de overheid en zijn er ministeries gehuisvest. De nabijgelegen tuinen zijn de perfecte plek voor ene picknick of een wandeling.

Schlossplatz, Stuttgart

Schloßgarten

De Schloßgarten zijn de drie kilometer lange tuinen die bij de Schlossplatz beginnen. Het is eigenlijk een groot stadspark dat opgedeeld is in drie delen: de onderste, middelste en bovenste tuinen. De bovenste tuinen liggen het dichtst bij het plein. De tuin en het meertje vormen de achtergrond voor het prachtige operagebouw van Stuttgart. Het middelste en onderste gedeelte is de plek waar de lokale bevolking graag wandelt, fietst en sport. Hier kun je gebruikmaken van een outdoor fitnessgedeelte, een drankje drinken bij de biergarten of het café aan het meer. Je kunt natuurlijk ook simpelweg door de groene tuinen van het park slenteren.

Schlossgarten, Stuttgart

Stiftskirche

Bij een bezoek aan Stuttgart zul je ongetwijfeld een keer langs deze kerk lopen, aangezien het in het leuke oude gedeelte van de stad staat. Kijk omhoog en dan vallen de pracht van het gebouw en de twee totaal verschillende torens op. De oorsprong van het gebouw gaat terug naar de tiende of elfde eeuw, maar het is door de jaren heen herbouwd en heeft dan ook meerdere bouwstijlen. Van binnen is de kerk eenvoudig en relatief modern door zware beschadigingen in de Tweede Wereldoorlog.

Stiftskirche, Stuttgart

Johanneskirche

De neogotische stijl en prachtige ligging aan het water maken de Johanneskirche een waar plaatje om te zien. Het is een indrukwekkend gebouw met ontzettend veel versieringen en elementen. Ga even zitten op een bankje bij de kerk om alle details goed te kunnen bewonderen. Ook deze kerk heeft onder de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog te lijden gehad. Je ziet dat de kerktoren niet hersteld is; eerst vanwege financiële redenen, maar nu is het een gedenkteken naar de oorlog toe.

Johanneskirche, Stuttgart

Porsche en Mercedes-Benz musea

Rondom Stuttgart hebben twee bekende automerken hun hoofdkantoor en een museum. Naast het Mercedes-Benz voetbalstadion in Stuttgart ligt het gelijknamige museum. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van het automerk en kun je ongeveer 160 verschillende modellen bewonderen. Het is niet alleen een bezoekje waard voor autoliefhebbers, maar ook voor mensen die architectuur kunnen waarderen. Het gebouw kenmerkt zich door een metallic kleur, veel ramen en interessante ronde vormen. Ten noorden van Stuttgart staat het Porschemuseum. De beleving begint al voor het gebouw, waar een sculptuur met drie Porsche modellen staat en binnenin kan je uiteraard ook modellen bewonderen en zelfs plaatsnemen in een auto.

Porsche, Mercedes-Benz museum, Stuttgart

Omgeving

Kasteel Hohenzollern

Het is vanuit Stuttgart ongeveer een uur rijden naar het sprookjesachtige kasteel van Hohenzollern. Hoog boven op de berg, met ophaalbrug en prachtige knusse vertrekken, is dit met recht één van de mooiste kastelen van Duitsland. Stap in de wereld van Pruisische vorsten en wanneer je binnen uitgekeken bent, kun je een mooie (steile) wandeling omlaag maken door de bossen van het kasteel.

Het kasteel van Hohenzollern

Kasteel Lichtenstein

Nog een sprookjeskasteel op een uur rijden, is Kasteel Lichtenstein. Schrijver en dichter Wilhelm Hauff schreef een roman over dit kasteel, dat toen slechts een verlaten ruïne was. De roman werd een hit en een neef van de toenmalige koning kocht het kasteel en liet het herrijzen. Het is niet groot maar herbergt een verbluffende hoeveelheid harnassen, wapens en schilderijen. Bovendien heb je vanaf de prachtige brug en vanaf het kasteel een prachtig uitzicht over de omgeving, omdat het bovenop een berg ligt. Het verrast misschien ook niet dat het kasteel een inspiratie vormde voor het decor voor de Duitse versie van het sprookje Doornroosje.

Kasteel Lichtenstein
Ballon!