Titisee, Baden-Württemberg

Titisee Puur genieten in de bergen: het blauwe water van de Titisee ligt verscholen tussen de bossen van het Zwarte Woud. Roeien, zwemmen, vissen, maar ook wandelen en fietsen, het kan allemaal op, in en om dit mooie meer. Het gezellige stadje Titisee-Neustadt is een goed uitgangspunt hiervoor. Daguitstapjes in het Zwarte Woud, naar bijvoorbeeld Triberg of Freiburg maken je vakantie compleet.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Titisee-Neustadt

Ten noorden van het meer ligt het gezellige stadje Titisee-Neustadt. Het bestaat in feite uit drie dorpskernen, elk met zijn eigen charme. Het is een goed startpunt om het meer te verkennen. In het autovrije centrum kun je genieten van de leuke winkeltjes, cafés en restaurants. Op een terrasje droom je weg bij de aanblik op het meer. Laat je ook eens verwennen in het kuuroord, waar je tot rust komt tijdens één van de behandelingen. De frisse berglucht en het heldere water uit het Titimeer doen de rest. In het dorpje Titisee, dat het dichtste bij het meer ligt, bezoek je het miniaturen treinmuseum Märklin World en een reusachtig zwemparadijs Badeparadies Schwarzwald.

Titisee-Neustadt, Titisee

Wandelen en fietsen

De wandel- en fietsroutes beginnen bij de voordeur en ze lopen dwars door de natuur van het Zwarte Woud. Zo kun je bijvoorbeeld naar de berg Hochfirst wandelen en op de top de uitkijktoren beklimmen. Deze is 25 meter hoog en je kijkt prachtig uit over al het groen van de boomtoppen. Wil je het hele meer rondwandelen, dan is dit een route van ongeveer acht kilometer lang. Verken met de fiets of mountainbike de omgeving, het Zwarte Woud heeft best wel wat hoogteverschillen, dus je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt.

Wandelen en fietsen, Titisee

Watersporten

Maak een leuke boottocht over het meer, huur een waterfiets of neem een duik in het water. Vind je het water toch te koud? Dan zijn er meerdere zwembaden in de omgeving met een wat aangenamere watertemperatuur. Windsurfen en zeilen kan hier natuurlijk ook fantastisch. Heb je altijd al eens willen zeilen met een catamaran? Je kunt hier een zeilcursus nemen om zo de fijne kneepjes onder de knie te krijgen. Op de zijrivieren kun je kanoën en raften, er zijn verschillende stroomversnellingen.

Watersporten, Titisee

Omgeving

Triberger watervallen

Net buiten Triberg kletteren de Triberger watervallen recht naar beneden. Het water stroomt hier door een kloof naar het dal. Er is een mooie wandeling van ongeveer 2,5 kilometer naar de Triberg watervallen, uiteraard met prachtige uitzichtpunten onderweg. Trek stevige wandelschoenen, want het pad is niet overal even breed en soms rotsachtig. Het uitzicht maakt deze klim meer dan waard. Ook 's avonds is de waterval een aanrader, tot tien uur 's avonds wordt deze prachtig verlicht.

Triberger watervallen, Titisee

Feldberg

Het hoogste punt van het Zwarte Woud is de bijna 1500 meter hoge Feldberg. In de winter kun je hier goed skiën en langlaufen. In de zomer beginnen er oneindig veel wandelpaden. Uiteraard kun je naar de top lopen, maar er gaat ook een kabelbaan omhoog. De gemeente Feldberg bestaat uit een aantal leuke bergdorpjes. De toren op de Feldberg is een uitzichtpunt, met helder weer zie je de Alpen in de verte liggen. Op de Feldberg kun je kiezen voor een dagwandeling, maar wil je er een meerdaagse tocht van maken, dan kan dat ook.

Feldberg, Titisee

Schluchsee

Het meer Schluchsee en het gelijknamige dorp liggen op ongeveer een half uurtje rijden van de Titisee. Het dorpje is klein maar fijn. In de zomer is het een geliefde bestemming vanwege het grote zwempark met allemaal glijbanen. Je kunt rondom het meer verschillende mooie wandelingen te maken, kort, maar ook langer. De langere variant is de oeverwandeling van ongeveer 18 kilometer, deze neemt je mee om het hele meer heen. De stoomtrein tussen Titisee en Seebrugg, de Dreiseenbahn, komt ook door Schluchsee. Een leuke, alternatieve manier om het dorpje te bereiken.

Schluchsee, Titisee

Hasenhorn Coaster

De grootste rodelbaan van Duitsland ligt op de flank van de Hasenhorn bij Todtnau, op ongeveer een half uurtje rijden van de Titisee. Stap in de stoeltjeslift omhoog en glijd vervolgens razendsnel naar beneden met de rodelbaan. De bijna drie kilometer lange baan heeft scherpe bochten, soms van wel bijna 360 graden. Je kunt zelf remmen en deze weer loslaten voor meer vaart. Houd je liever beide benen op de grond? Dan kun je in ongeveer twee uur weer naar beneden wandelen. Ook de verdere omgeving van de Hasenhorn is prachtig en zijn er veel mooie wandelingen die je kunt maken.

Rodelbaan Hasenhorn, Titisee

Freiburg im Breisgau

Het oude centrum van Freiburg im Breisgau, ook wel gewoon Freiburg genoemd, is zeker een bezoek waard. Door de smalle straatjes kabbelen kleine beekjes, de zogenaamde Bächle. Slenter over de gezellige pleinen van de Altstadt naar de Münsterplatz en de Münsterkathedraal. Deze gotische kathedraal is gebouwd van rode baksteen en de grote glas-in-lood-ramen tonen oude ambachten. De 116m hoge klokkentoren kun je beklimmen, het zijn maar liefst 333 treden.

Freiburg im Breisgau, Titisee
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!