Triberg, Baden-Württemberg

Triberg Zo zien sprookjes er uit: oude houten huizen en kronkelige straatjes met het Zwarte Woud op de achtergrond. In Triberg werd de allereerste koekoeksklok gemaakt, dus als dit altijd al een wens van je was, dan is dit dé plek om er een te kopen. De Triberger watervallen en veel fiets- en wandelpaden liggen op steenworp afstand. Maak een rit met de trein van de Zwarte Woud spoorlijn en laat je meenemen over de hoge spoorbruggen en door vele tunnels.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Triberger watervallen

Net buiten Triberg kletteren de Triberger watervallen recht naar beneden. Het water stroomt hier door een kloof naar het dal. Er is een mooie wandeling van ongeveer 2,5 kilometer naar de Triberg watervallen, uiteraard met prachtige uitzichtpunten onderweg. Trek stevige wandelschoenen, want het pad is niet overal even breed en soms rotsachtig. Het uitzicht maakt deze klim meer dan waard. Ook 's avonds is de waterval een aanrader, tot tien uur 's avonds wordt deze prachtig verlicht.

Triberger watervallen, Triberg

Het Zwarte Woud museum

In dit museum zijn oude koekoeksklokken, Schwarzwaldklokken, klederdrachten en houtsnijwerken te bewonderen. Ook kunt je in oude ateliers een kijkje nemen hoe stro gevlochten werd en hoe het vroegere boerenleven er aan toe ging. Ook is er een collectie hele oude draaiorgels en muziekdozen. Neem een paar munten mee, zodat je de oude speeldozen kunt bedienen. In de mijngangen zijn zeldzame mineralen uit de omgeving te zien. Het is een compleet beeld van het Zwarte Woud door de tijd heen. Natuurlijk kun je je ook laten rondleiden door een gids en op die manier nog meer te weten te komen over de historie van het gebied.

Het Zwarte Woud museum, Triberg

De bedevaartskerk

Van het bronwater op deze plek wordt gezegd dat er wonderbaarlijke genezingen zijn verricht. Voordat de kerk gebouwd werd was er enkel een mariabeeld in een dennenboom geplaatst, vandaar de naam van de kerk: Maria in der Tanne. De huidige kerk werd aan het begin van de achttiende eeuw in gebruik genomen. Het barokke altaar en de preekstoel zijn ronduit schitterend. Je kunt je afvragen wat kanonskogels in een kerk doen, deze zijn een herinnering aan de Franse bezetting.

De bedevaartskerk, Triberg

Koekoeksklok

Net buiten het centrum van Triberg ligt nog een bijzondere attractie: de grootste koekoeksklok ter wereld. Deze heeft het formaat van een compleet huis! Stap binnen om het binnenwerk van deze klok ontdekken. Naast het mechanisme van het uurwerk is er binnen een winkel. De handgemaakte klokken worden in alle soorten en maten verkocht. Zorg dat je op het hele uur bij deze koekoeksklok staat, dan zie je hoe de poppetjes een wals dansen op het 'balkon' van de klok.

Koekoeksklok, Triberg

De Zwarte Woud spoorlijn

Deze spoorlijn loopt tussen de steden Offenburg en Singen. Naast de route dwars door de prachtige natuur, maken de hoge spoorbruggen en veel tunnels het traject zeer de moeite waard voor een ritje met de trein. Vooral het traject tussen Hornberg, Triberg en Sint Georgen is ontzettend mooi. Je kunt altijd met de gewone regionale trein van de Deutsche Bahn mee, maar er worden op dit traject ook regelmatig speciale ritten gepland met een nostalgische locomotief.

De Zwarte Woud spoorlijn, Triberg

Omgeving

Freiburg im Breisgau

Aan de voet van het Zwarte Woud, niet ver van de Franse grens ligt Freiburg im Breisgau. Met zo'n tweeduizend zonuren per jaar is Freiburg de zonnigste stad in Duitsland. De biertuinen aan het kanaal zijn de plek om te genieten, voor zowel de locals als bezoekers van de stad. De bekendste bezienswaardigheden in deze gezellige universiteitsstad zijn de grote kerk: Freiburger Münster en de zogenaamde Bächle. Dit zijn goten die dwars door de stad lopen om het regenwater af te voeren. Op zomerse dagen zie je vaak mensen die gezellig samen hun voeten in het water verkoelen.

Freiburg im Breisgau, Triberg

Titisee

Dit blauwgroene meer op duizend meter hoogte is het hoogst gelegen meer van Duitsland en het ligt midden tussen de bossen van het Zwarte Woud. Je kunt het meer vanaf het water ontdekken, met een roeiboot of een rondvaart. Uiteraard kun je ook een verkoelende duik in het water nemen. Rond het meer lopen diverse wandel- en fietsroutes. Geniet van het heldere water en de dichte bossen. Breng ook een bezoekje aan Titisee-Neustadt, een gezellig stadje aan het meer. Het autovrije centrum herbergt authentieke huizen, leuke winkels en talloze restaurants.

Titisee, Triberg
Ballon!