Ulm, Baden-Württemberg

Ulm Ulm is een schilderachtige stad aan de oever van de Donau. Geniet van de hoogste kerktoren ter wereld, ontdek het pittoreske vissersdistrict en struin door de betoverende binnenstad. Loop over de brug naar de andere kant van de Donau en bezoek zusterstad Neu-Ulm. Geef je over aan de schoonheid van de parken, de historische binnenstad en de gemoedelijke sfeer.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het Munster van Ulm

De hoofdkerk van Ulm heeft sinds 1890 de hoogste kerktoren ter wereld: 161,53 meter. De hele kerk is overigens de moeite waard om te bezoeken. Ten opzichte van alle parochiekerken in het christendom is dit de grootste kerk. De architectuur is opmerkelijk te noemen. Het licht dringt tot in elke hoek van de kerk door. Daarnaast heeft deze kerk meer altaren dan welke parochiekerk ook. Het zijn er maar liefst 51. Neem vooral de moeite om de kerktoren te beklimmen. Een stevige klim, maar dit is letterlijk het hoogtepunt van Ulm.

De hoogste kerktoren ter wereld

Het vissersdistrict van Ulm

Vanaf de kerk loop je binnen vijf minuten naar het zuidelijke deel van de stad. Daar vind je het vissersdistrict. Aan het water zijn verschillende vakwerkhuizen en molenwielen te zien. Bijzonder is dat het fundament van een gedeelte van de gebouwen in het water staat. De ellenlange steegjes lopen tot aan de stadspoort. Neem hier de tijd om je fototoestel zijn werk te laten doen. Je hebt vanaf dit punt een waanzinnig uitzicht op de Donau.

Vissersdisctrict Ulm

Die Friedrichsau

Vanaf het museum loop je ongeveer twintig minuten in oostelijke richting. Daar vind je het vlakke parklandschap van de Friedrichsau. Volg de slingerachtige paden en neem de natuur in je op. Stop even bij de glazen tunnel; je ziet en hoort hier de onderwaterwereld van de Donau. Neem lekker pauze in de Augarten. Dit gedeelte van het park is een overblijfsel van het clubleven in de negentiende eeuw.

Friedrichsau Ulm

Botanische tuin van de universiteit van Ulm

Buiten het centrum van Ulm vind je in het zuidwesten de botanische tuin. Een oase van rust met plantensoorten van over de hele wereld. Met een grootte van 28 hectare is het de op twee na grootste botanische tuin van Duitsland. Als universiteitstuin is het betrokken bij onderzoek en onderwijs. Rondleidingen zijn mogelijk.

Breng een bezoek aan de botanische tuin in Ulm

De Leeuwmens

Wanneer je het laatste huis in het vissersdistrict passeert, is het slechts vijf minuten lopen naar het kunstmuseum van Ulm. Pronkstuk is de Leeuwmens. Dit is het grootste en meest mysterieuze figuur uit de ijstijd. De sculptuur kan bewegen en is 40.000 jaar geleden door holbewoners uit mammoetivoor gesneden. Bijt je niet alleen vast op dit bijzondere stuk. Bekijk de fenomenale collecties en afwisselende kunsttentoonstellingen.

Bezoek het kunstmuseum van Ulm

Omgeving

Klooster van Wiblingen

Je rijdt vanaf het centrum van Ulm binnen een kwartiertje naar het klooster van Wiblingen. De voormalige benedictijnenabdij domineert nog steeds het silhouet van de stad. Loop naar binnen en zie de imponerende bibliotheekzaal, de kerk en het auditorium.

Klooster van Wiblingen

Kasteel Lichtenstein

Op een uur rijden van Ulm bevindt zich Kasteel Lichtenstein. Hoog bovenop een heuvel, lijkt het kasteel uit de rots omhoog te rijzen. Schrijver en dichter Wilhelm Hauff schreef een roman over dit kasteel, dat toen slechts een verlaten ruïne was. De roman werd een hit en een neef van de toenmalige koning kocht het kasteel en herstelde het in alle glorie. Het is niet groot maar herbergt een verbluffende hoeveelheid harnassen, wapens en schilderijen. Vanaf de prachtige brug en vanaf het kasteel een prachtig uitzicht over de omgeving. Het verrast misschien ook niet dat het kasteel een inspiratie vormde voor het decor voor de Duitse versie van het sprookje Doornroosje.

Kasteel Lichtenstein

Vervoer

Te voet en per fiets

Genoeg gewandeld en heb je zin om stevig door te trappen? Bij het VVV-kantoor in Ulm huur je voor ongeveer 12 euro per dag een goede fiets.

Openbaar vervoer

Door heel Ulm rijden milieuvriendelijke trams. Ook het busvervoer is goed geregeld. Weet je even niet wat de beste optie is? Geen paniek, want in het centrum van de stad staat een informatiepunt met alle info over het openbaar vervoer. Een dagkaart voor de bussen en trams in Ulm en Neu-Ulm kosten ongeveer vijf euro. Ulm heeft ook een station. Vanaf hier reis je per trein gemakkelijk naar grote steden als Stuttgart, Augsburg en Obersdorf.

Auto parkeren

Parkeren in het centrum van Ulm kan behoorlijk in de papieren lopen. Vaak ben je ook gebonden aan een tijdslimiet. Kies daarom bij je bezoek aan de stad voor de voordelige P+R bij het Donau-stadion. Dit stadion ligt op slechts anderhalve kilometer afstand van de Munster van Ulm. Lopend goed te doen of kies voor tramlijn 1.

Ballon!