Bamberg, Beieren

Bamberg Beieren Deze oude bisschops- en keizerstad in het zuiden van Duitsland, in de deelstaat Beieren, is nog even authentiek als duizend jaar geleden. Prachtig gebouwd op zeven heuvels, behoort de oude binnenstad tot UNESCO Werelderfgoed. Spectaculaire ornamenten, rijke versieringen en unieke details aan de gevels van meer dan twaalfhonderd monumenten uit de elfde tot de achttiende eeuw, zorgen voor een magische ervaring bij een bezoek aan deze stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude binnenstad

Behorend tot UNESCO Werelderfgoed, is de oude binnenstad van Bamberg een lust voor het oog (en de fotocamera). Bezoek klein Venetië, een voormalig vissersdistrict in het noorden van de stad. In de tuinderswijk vind je niet alleen de typische voormalige huizen van vele tuindersfamilies, ook de lokale wijnen en seizoensproducten koop je hier. Wil je je verder verdiepen in Bamberg, bezoek dan het Werelderfgoed-bezoekerscentrum, midden in de stad. Op een interactieve manier, via audio en video, leer je meer over de geschiedenis van Bamberg.

Bamberg bezienswaardigheden binnenstad

Dom St. Peter’s en St. George’s

Deze kathedraal is een van de erfstukken uit het oude keizerrijk. Met zijn vier torens is het een opvallende verschijning in het stadscentrum van Bamberg. Hoogtepunten zijn het graf van het heilige keizerlijke echtpaar Kunigunde en Heinrich II, het altaar van Viet Stoß en het graf van paus Clemens II.

Bamberg bezienswaardigheden dom

Staatsgalerij

Met zijn prachtige kamers en weelderige meubels geeft The New Residence – Staatsgalerij een indrukwekkend beeld van het leven van prins-bisschop Lothar Franz van Schönborn. Talrijke tapijten uit de zeventiende en achttiende eeuw, en een grote verzameling Duitse en barokke schilderijen zijn te zien in de staatsgalerij. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de keizerlijke zaal. Buiten het gebouw bevindt zich de rozentuin, met prachtig uitzicht op de Michelsberg en de oude binnenstad.

Bamberg New Residence

Franconian brouwerijmuseum

In de historische en gerestaureerde kamers van de voormalige Benedictijnse brouwerij op de Michelsberg vind je het brouwerijmuseum. Het museum leert je alles over de creatie van bier. Van oogst tot mok, allemaal in de authentieke sfeer van de twaalfde eeuw. Bierliefhebbers kunnen sowieso hun hart ophalen in Bamberg. In de stad vind je elf brouwerijen en in de regio meer dan zestig brouwerijen, die samen meer dan vierhonderd verschillende bieren brouwen.

Bamberg Michelsberg klooster

Kasteel Altenburg

Op de hoogste heuvel van de omgeving kijkt het Kasteel Altenburg uit over Bamberg. Sinds het begin van de twaalfde eeuw woonden hier de heersers over Bamberg. Veel is er echter niet van het oorspronkelijke middeleeuwse kasteel over: alleen de 33 meter hoge donjon en delen van de muur. Later werd het kasteel herbouwd, inclusief toren en restaurant. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht!

Bamberg Kasteel Altenburg

Vervoer

Op de fiets

Een leuke en actieve manier om Bamberg te verkennen is per fiets. De stad is voorzien van fietspaden en heeft verschillende thematische routes die je kunt volgen.

Op het water

Bamberg is gelegen aan de Main en dat biedt vele mogelijkheden om de stad ook via het water te leren kennen. Zo zijn er verschillende bootexcursies, huur je gemakkelijk een kano of ontdek je klein Venetië via een gondeltocht.

Ballon!