München, Beieren

Stadhuis München Bijna geen enkele stad heeft zoveel bijnamen als München. Silicon Valley van Beieren, Isar Athene of Metropool met hart, het zijn allemaal pogingen om deze veelzijdige stad te beschrijven. München combineert moderne stedelijke hoogbouw met prachtige klassieke gebouwen. Wie van kunst en cultuur houdt komt in deze miljoenenstad niets te kort. Van musea tot opera, het beroemde klokkenspel van de raadhuistoren en de Beierse keuken, deze stad biedt het allemaal. De straten van München zijn kleurrijk dankzij de streetart-scene.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mariaplein

Dit plein, het Marienplatz, vormt het wereldberoemde stadshart van München. Een echte bezienswaardigheid aan het plein is het klokkenspel van München. Dagelijks om elf, twaalf en vijf uur draaien beeldjes met verhalen uit de geschiedenis van München een ronde tijdens het klokkenspel. Het Mariaplein biedt doorgang naar de boerenmarkt.

Mariaplein, München

De boerenmarkt

De grootste markt van München is een echte aanrader voor fijnproevers. De boerenmarkt bestaat al een ruime tweehonderd jaar. Op de boerenmarkt maak je kennis met lokale delicatessen, zoals spek, zeevruchten, kazen, kruiden en honingproducten. Het is de perfecte plek voor een lunchpauze.

Boerenmarkt

Onze-Lieve-Vrouwenkerk

Deze Gotische kerk, gebouwd in de vijftiende eeuw, is een onmiskenbaar symbool van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd door luchtaanvallen, maar is ondertussen prachtig gerenoveerd. Opvallend aan de kerk is het imposante laatgotische interieur, waarbij je bij binnenkomst de legendarische duivelspoot op de vloer van de kerk tegenkomt. De kerk biedt een laatste rustplaats voor vele keizers en koningen. Je kunt de zuidelijke toren beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de stad.

Onze-Lieve-Vrouwenkerk, München

Paleis Nymphenburg

In het westen van München vind je het paleis van de Beierse vorsten. Het is een van de grootste koninklijke paleizen van Europa. Het rijkelijk versierde interieur van het paleis en de beroemde ‘Gallery of Beauties’, zijn samen met de voormalige slaapkamer van koning Ludwig II en de indrukwekkende feestzaal de hoogtepunten van paleis Nymphenburg. Maak een wandeling in de prachtige landschapstuin van het paleis en ontdek verborgen sculpturen, pittoreske beekjes en vijvers. Hier bevinden zich ook het Museum voor de mens en natuur en het Porseleinmuseum. ### Let op sommige gebouwen in de paleistuin zijn alleen in het zomerseizoen geopend.

Paleis Nymphenburg, München

Beierse staatsopera

Doordrenkt met geschiedenis, is de Beierse staatsopera een van de meest geliefde operahuizen ter wereld. Het gebouw aan de Max Joseph Platz groeide uit tot grootste operahuis van Duitsland, met zo’n 450 optredens en meer dan een half miljoen bezoekers per jaar.

Beierse staatsopera, München

Hofbräuhaus

De traditionele Beierse keuken en gezelligheid komen samen in het München Hofbräuhaus. Het is een van de beroemdste brouwerijen ter wereld. Het Hofbräuhaus is een waar bierpaleis waar je de regionale keuken proeft en kennis maakt met traditionele muziek, volksdansen, obers in klederdracht en goede sfeer. Het imposante gebouw uit de neorenaissance is uniek in München.

München Hofbräuhaus is een van de beroemdste brouwerijen ter wereld

Odeonplein

La dolce vita in hartje München. Het Odeonplein hult zich geheel in Italiaanse sferen, compleet in laatbarokke stijl en gebouwen ontworpen in de stijl van Loggia dei Lanzi in Florence. Het is de noordelijke grens van het voetgangersgebied van München.

Odeonplein, München

Duits Museum

Het Duits Museum voor wetenschap en technologie is het grootste technologiemuseum ter wereld. Je kunt experimenten doen en van alles uitproberen en aanraken. Het museum laat je kennis maken met heel verschillende thema's, van levensmiddelentechnologie tot astronomie, fotografie en film, luchtvaart en ruimtetechnologie en scheepvaart.

Museum

Olympiapark

Dit park in het noorden van de stad, was het toneel van de Olympische Spelen van 1972 en is een van de grote bezienswaardigheden in München. Het park herbergt het Olympisch stadion met de beroemde baldakijn, de Olympische zaal en de Olympische toren van 290 meter hoog, die op een hoogte van 190 meter een platform heeft. In het park worden jaarlijks vele activiteiten georganiseerd, waaronder concerten, festivals en sportevenementen.

Olympisch stadion, München

BMW Wereld

Tegenover het Olympiapark ontdek je alles over de wereld van BMW. Verschillende tentoonstellingen laten je kennismaken met het gedachtegoed van BMW en de modellen door de jaren heen. Het futuristische gebouw heeft het tot een van de nieuwste bezienswaardigheden van München geschopt.

BMW wereld München
Ballon!