Nationaal Park Beierse Woud, Beieren

Nationaal Park Beierse Woud De uitgestrekte bossen van het Beierse Woud wachten op je. Het is de plek voor lange wandelingen, mooie fietstochten en om wild te spotten. Er leven hier veel zeldzame dieren in het wild, zij het deels in afgezette gebieden. In het Beierse Woud kan de natuur namelijk zijn eigen gang gaan en dat betekent dat je hier ongestoord van de ongerepte natuur kan genieten. Bezoek Zwiesel en leer meer over kristalglas of breng een bezoekje aan een glasblazerij in Bodenmais.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Nationaal Park Beierse Woud

Dit is het eerste Nationale Park in Duitsland en het Beierse Woud loopt na de grens met Tsjechië naadloos over in het Boheemse Woud (Šumava). In het park wordt de natuur de vrije hand gelaten en dat zie je terug in grote delen ongerept bos. Het park is dan ook niet helemaal toegankelijk met de auto. Daarom rijdt er een speciale Nationale Parkbus, met het GUTi-ticket kan je gratis meerijden. Zelf kan je de Nationalparkstrasse rijden, met natuurlijk diverse stops om te wandelen.

Rachel Beierse Woud Duitsland

Boomkroonpad en Nationaal Parkcentrum

Bij Neuschönau ligt een boomkroonpad, genaamd Baumwipfelpfad Bayerischer Wald. Na een route van 1,3 kilometer tussen de boomtoppen door kom je bij de 44 meter hoge uitkijktoren. Naast dit pad ligt een natuurgebied waar diverse zeldzame diersoorten in relatieve vrijheid leven. Bezoek het Nationaal Parkcentrum of ga op zoek naar lynxen, wisenten, herten, wilde zwijnen, wolven en zelfs bruine beren. Geen garantie dat je ze zult zien, maar er is een prachtige wandelroute door het leefgebied. In het Hans-Eisemann-Huis leer je alles over nationaal park het Beierse Woud.

Boomkroonpad Beierse Woud Duitsland

Großer Rachel en Rachelsee

Met 1453 meter hoog is de Großer Rachel een van de hoogte toppen van het Beierse Woud. Het is een schitterend wandelgebied met diverse wandeldoelen, natuurlijk de route naar de top, de berg kan van verschillende kanten beklommen worden. Net onder de top ligt een café in de berghut Waldschmidthaus. De Rachelsee is een prachtig helder bergmeer met ijskoud water. Vanaf de Racheldiensthütte loopt een themapad over de ijstijd, genaamd het Eiszeitlehrpfad, naar dit meer. De Seelensteig is een andere wandeling in het gebied. Deze 1,3 kilometer lange route voert over wandelpaden en houten vlonders door een ongerept stuk gemengd bos met dennen, sparren en beuken.

Grosser Rachel Beierse Woud Duitsland

Lusen

Het Nationaal Park centrum voor deze berg ligt bij Neuschönau, maar de berg ligt veel verder in het park, op de grens met Tsjechië. Het plaatsje Waldhäuser is een uitgangspunt om de berg te beklimmen. Je kan ook onder leiding van een boswachter het gebied in trekken. De Lusen is 1373 meter hoog en de paden naar de top zijn goed begaanbaar, het uitzicht boven is adembenemend mooi. Niet ver van de berg ligt nog een ander leuk wandelpad; het Wildbach-Lehrpfad Kleine Ohe, hier leer je al wandelend meer over de natuur.

Lusen Beierse Woud Duitsland

Großer Falkenstein

De Großer Falkenstein is een bergtop van 1315 meter hoog in het Beierse Woud en ook deze bergtop is van verschillende kanten te bewandelen, bijvoorbeeld vanaf het Zwieslerwaldhaus. De route vertrekt vanaf Scheuereck via de Höllbachwaterval en de Kleiner Falkenstein naar de top. Boven kan je de Lusen en Großer Rachel zien liggen en er staat een kruis op het hoogste punt. In Ludwigsthal staat bezoekerscentrum Haus zur Wildnis met een omheind gebied voor lynxen, wolven, oerossen en wilde paarden. Via een 2,5 kilometer lang pad kan je door dit gebied wandelen.

Falkenstein wolf Beierse Woud Duitsland

Boheemse Woud

Het Beierse Woud loopt tot aan de grens met Tsjechië waar het naadloos over gaat in Nationaal Park het Boheemse Woud/Nationaal Park Šumava in het Tsjechisch. Samen vormen zij het grootste aaneengesloten bos van Europa, met grote stukken oerbos. Het is makkelijk om even een dag de grens over te steken en deze kant te bekijken. Hier kan je uitstekend wandelen en fietsen, of een van de omliggende stadjes bezoeken. Het Lipnomeer ligt aan de zuidrand van het Nationale Park en is ideaal voor watersporten.

Boheemse Woud Tsjechie

Wandelen en fietsen

In het Beierse Woud liggen niet minder dan 300 kilometer aan wandelwegen en 200 kilometer aan fietsroutes. Naast de genoemde wandelingen naar onder andere de bergtoppen, lopen ook meerdere langeafstandsroutes door het Beierse Woud. Zo is er de Goldsteig, waar je verschillende etappes van kunt lopen. Wil je er een meerdaagse tocht van maken, dan kan je overnachten in berghutten en pensions onderweg. Zwiesel is een goed beginpunt voor fietstochten. Je kan hier fietsen huren, ook e-bikes en er zijn voldoende oplaadpunten.

Fietsen Beierse Woud Duitsland

Bodenmais

Het kuuroord Bodenmais ligt aan de noordrand van het Beierse Woud. De Bodenmaiserkerk staat op het marktplein en heeft mooie schilderingen. Verder kan je in het stadje diverse glasblazerijen en een oude mijn bezoeken. Net buiten het stadje ligt de Großer Arber met de twee meren Großer Arbersee en Kleiner Arbersee. Je kan hier met verschillende kabelbanen naar de top van deze berg, het beginpunt van diverse wandeltochten. In de winter is het een klein, maar sneeuwzeker wintersportgebied.

Arbersee Beierse Woud Duitsland

Zwiesel

Zwiesel ligt aan de Duitse Glasstraße, de glasroute, want Zwiesel staat natuurlijk bekend om zijn kristalglas en je kan een rondleiding krijgen door de werkplaats. Midden in het dorp staat een piramide die helemaal van glas gemaakt is. Het stadje heeft een historisch centrum met een aantal authentieke gebouwen. De twee rivieren, de Schwarze Regen en Kleine Regen, komen in het midden van het stadje samen, de ideale plek voor een bierbrouwerij.

Zwiesel Beierse Woud Duitsland

Freyung-Grafenau

Freyung-Grafenau is de regio waarin de twee plaatsen Grafenau en Freyung liggen. Midden in Grafenau ligt het grote Kürpark Bäreal. Het is een mooi aangelegd park met een grote avonturenspeeltuin, meteen ernaast liggen het grote openluchtbad en een zomer rodelbaan. Bij Freyung ligt het jachtslot Wolfstein. Beide plaatsen zijn een uitstekend uitgangspunt om het Beierse Woud te ontdekken.

Rodelbaan Grafenau Beierse Woud Duitsland
Ballon!