Neurenberg, Beieren

Neurenberg Neurenberg is een sfeervolle stad met een middeleeuws karakter. Bezoek de prachtige burcht, bewonder het oude vakwerkhuis van de kunstenaar Albrecht Dürer, proef traditionele lekkernijen op de sfeervolle Hauptmarkt en struin door de sprookjesachtige Weißgerbergasse. In de omgeving van Neurenberg vind je prachtige kastelen en tal van Beierse bierbrouwerijen. Leer daarnaast over de grimmige rol die de stad speelde tijdens het naziregime. Op verschillende plekken, waaronder het Germaans Nationaal Museum, wordt hier aandacht aan besteed.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Burcht van Neurenberg

De Burcht van Neurenberg – ook wel Kasteel Kaiserburg genoemd – was een van de belangrijkste keizerlijke kastelen binnen het Heilige Roomse Rijk. Het imposante bouwwerk is vandaag de dag een van de bekendste bezienswaardigheden in Neurenberg. Hoewel grote delen van de burcht tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verwoest, werd het bouwwerk na de oorlog weer in ere hersteld. Door zijn ligging op een heuvel torent het kasteel boven de stad uit, wat zorgt voor een prachtig uitzicht. Bezoek de historische gebouwen aan de binnenplaats en ga op zoek naar de mooiste uitkijkplek over de stad. Het kasteel huisvest een historisch museum. De omringende tuinen zijn gratis te bezoeken.

Burcht van Neurenberg

Hauptmarkt

De Hauptmarkt is het centrale plein van de stad. In november en december is dit het toneel van de beroemde Kerstkindmarkt. Op het plein zie je de negentien meter hoge, gotische fontein Schöner Brunnen uit de veertiende eeuw. Aan de rand van de markt ligt de Onze-Lieve-Vrouwekerk: in de gevel van de kerk is het bekende mechanische uurwerk Männleinlaufen verwerkt. Met uitzondering van zondag is er iedere dag markt, wat een gezellige sfeer met zich meebrengt. Proef er het Duitse gemberkoekje Lebkuchen of ga voor een van de andere traditionele lekkernijen.

Kerstmarkt Neurenberg

Lorenzkerk

In het oude stadscentrum bezoek je een aantal prachtige kerken: een daarvan is de Lorenzkerk. Met twee imposante, tachtig meter hoge torens is deze gotische kerk een niet te missen bezienswaardigheid in Neurenberg. De binnenkant van de kerk is misschien nog wel mooier dan de buitenkant. De kerk is gevuld met tal van schilderijen en sculpturen. Daarnaast vind je er een van de grootste orgels ter wereld.

Lorenzkerk Neurenberg

Albrecht Dürer Huis

Albrecht Dürer zag het levenslicht in de vijftiende eeuw in Neurenberg en groeide uit tot een van de beroemdste kunstenaars van Duitsland. Het grote vakwerkhuis waar hij woonde en werkte is een bijzondere bezienswaardigheid. In het prachtige gebouw bevindt zich een museum gewijd aan de kunstenaar. Het huis ligt vlak bij de burcht.

Albrecht Dürer Huis

Weißgerbergasse

Een van de meest fotogenieke voetgangersstraten van de stad is de sprookjesachtige Weißgerbergasse. De kleurrijke vakwerkhuizen domineren er het straatbeeld. Struin langs de schattige winkeltjes en strijk neer in een van de gezellige bars aan misschien wel de leukste straat van Neurenberg.

Weißgerbergasse

Bierkelder Brouwerij Altstadthof

De regio Beieren staat bekend om zijn heerlijke speciaalbieren. Om al het bier koel te bewaren, had nagenoeg iedere Neurenbergse brouwerij in de middeleeuwen een eigen ondergrondse bierkelder. De kelder van Brouwerij Altstadthof wordt nog altijd gebruikt voor de opslag van hun Rotbier en is opengesteld voor publiek. Dagelijks vinden er rondleidingen plaats. Daarnaast kun je er uiteraard genieten van een heerlijk koud biertje.

Geniet van een biertje in Brouwerij Altstadthof

Germaans Nationaal Museum

Het Germaans Nationaal Museum is een belangrijk museum op het gebied van Duitse historie, kunst en cultuur. Onderdeel van het museum is de Straat van de Mensenrechten. Langs het pad staan grote betonnen palen waarop de Rechten van de Mens staan beschreven. De straat dient als tegenwicht voor de rol die Neurenberg speelde tijdens het naziregime. In de jaren dertig van de vorige eeuw vonden er grote nazibijeenkomsten plaats en werden de Neurenberger Rassenwetten ingevoerd.

Bezoek het Germaans Nationaal Museum

Nazipartij Documentatiecentrum

Aan het begin van de twintigste eeuw bouwde de nazipartij een enorme congreshal in Neurenberg. Tegenwoordig is het een van de grootste overgebleven bouwwerken uit de nazitijd. Het gebouw werd nooit volledig voltooid. De hal bevindt zich op het Reichsparteitagsgelände: een gigantisch terrein waar de nazi's massabijeenkomsten hielden. Het gebied is toegankelijk voor publiek. De oude congreshal huisvest tegenwoordig het museum Nazipartij Documentatiecentrum, met exposities over de nazigeschiedenis. Een absolute aanrader als je meer wilt leren over de (recente) historie van de stad en de manier waarop Neurenberg vandaag de dag omgaat met het verleden.

Neurenberg Reichsparteitagsgelände

Omgeving

Frankisch Zwitserland

Het natuurgebied Frankisch Zwitserland is de ideale dagtrip als je de drukte van de stad even wilt ontsnappen. Trekpleisters zijn de kalksteengrotten, waaronder de bekende Duivelsgrot. Een andere bezienswaardigheid in het gebied is Kasteel Neideck dat via een korte wandeling vanaf het stadje Streitberg, op vijftig minuten rijden van Neurenberg, te bereiken is. In het natuurgebied Frankisch Zwitserland vind je ook de Vijf Brouwerijen Route (Fünf-Seidla-Steig): een negen kilometer lange wandeling tussen Weissenohe en Thuisbrunn langs verschillende brouwerijen waar je heerlijke bieren proeft. Loop vanaf Thuisbrunn terug naar Weissenohe via een alternatieve route of neem een bus terug naar het beginpunt. Weissenohe ligt op circa een half uur rijden van Neurenberg. Met het openbaar vervoer – metro en trein – doe je er een uur over.

Frankisch Zwitserland

Kajakken over de rivier de Wiesent

Zin in een sportief dagtripje? Maak dan een kajaktocht over de rivier de Wiesent. Kajak door de pittoreske omgeving en geniet van de rust en stilte om je heen. Start de tocht vanuit Muggendorf, op een uurtje rijden van Neurenberg. Je legt de route op eigen houtje af: het verhuurbedrijf haalt je vervolgens op bij de eindbestemming.

Neurenberg kajakken op Wiesent

Grosser Brombachsee

Op een klein uurtje rijden van Neurenberg ligt de Grosser Brombachsee, een meer dat 870 hectare beslaat en wordt omringd door zandstranden en speeltuinen. Dit maakt het een uitstekende plek voor een dagtrip met kleine kinderen. Ook voor volwassenen is er genoeg te beleven: zwem in het frisse water, maak een rondvaart over het meer of huur zelf een bootje.

Zwemmen kan prima in het Grosser Brombachsee

Vervoer

Te voet

Neurenberg is goed te voet te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden in het oude stadscentrum liggen relatief dicht bij elkaar.

Openbaar vervoer

De stad beschikt over een redelijk uitgebreid tram-, bus- en metronetwerk. De metro draagt de naam U-Bahn. Als je van plan bent met het openbaar vervoer te reizen en verschillende bezienswaardigheden in de stad gaat bezoeken, kan de Nürnberg Card voordelig zijn. Je reist hiermee onbeperkt met het openbaar vervoer en hebt gratis toegang tot de meeste musea en andere bezienswaardigheden.

Geschiedenis

Al eeuwenlang is Neurenberg een belangrijke stad. Binnen het Heilige Roomse Rijk werd Neurenberg aangewezen als rijksstad. Rond deze tijd groeide de stad tevens uit tot een van de belangrijkste handelssteden in de regio door zijn gunstige ligging op verschillende handelsroutes. De stad kent ook een grimmige geschiedenis: tijdens het naziregime was het een van de belangrijkste steden in Duitsland. Zo vonden er massabijeenkomsten van de nazipartij plaats en werden in 1935 de Neurenberger Rassenwetten ingevoerd, bedoeld om het ontnemen van rechten van Joden in wetgeving vast te leggen. De stad is vandaag de dag vooral bekend om de Processen van Neurenberg – strafprocessen tegen oorlogsmisdadigers – die er na de oorlog plaatsvonden. Neurenberg was de enige grote Duitse stad waar het Paleis van Justitie nog overeind stond, inclusief rechtszaal en aangrenzende gevangenis. Mede hierdoor, maar wellicht ook als symbolische plek in verband met de gruweldaden die er voor en tijdens de oorlog plaatsvonden, werden de strafprocessen in Neurenberg gehouden. Het bekendste proces vond eind 1945 plaats: 24 kopstukken uit het naziregime stonden hierin terecht. Het proces duurde bijna een jaar.

Tegenwoordig staat Neurenberg ook wel bekend als de 'Stad van Vrede en Mensenrechten'. De stad is open over zijn geschiedenis en op meerdere plekken kun je over de historie leren. Zo vind je er de beroemde Straat van de Mensenrechten, het Nazipartij Documentatiecentrum en kun je het Paleis van Justitie bezoeken waar de processen plaatsvonden.

Ballon!