Passau, Beieren

Passau Aan de grens met Oostenrijk ligt de sfeervolle stad Passau, ook wel bekend als de Drierivierenstad. In de stad komen namelijk de Donau, de Inn en de Ilz bijeen. Het water omringt een deel van het historische stadscentrum, waar prachtige barokke gebouwen het straatbeeld domineren. De van oudsher kunst- en cultuurstad kent een levendige theater- en muziektraditie en ademt historie. Bezoek de Höllstrasse vol met kunstateliers en galeries, bewonder het fort Veste Oberhaus, maak een romantische avondwandeling langs het water en geniet van de unieke sfeer van de stad. Zowel wandelaars als fietsers kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Passau: de stad wordt omringd door bosrijk gebied en ligt niet ver van het bekende Nationaal Park Beierse Woud.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Fort Veste Oberhaus

Een bekende bezienswaardigheid in Passau is het dertiende-eeuwse fort Veste Oberhaus. Het behoort tot de grootste overgebleven kasteelcomplexen in Europa en is de voormalige residentie voor de prins-bisschoppen van de stad. Gelegen op een heuvel torent het fort boven de stad uit. Een imposant bouwwerk binnen de kasteelmuren is de Sint Georgekapel, versiert met prachtige fresco's. Neem ook een kijkje bij het uitkijkpunt Batterie Linde voor een blik op de drie rivieren. Vanaf het restaurantterras kijk je juist mooi weg over de stad. Met een shuttlebus is het fort vanuit het oude stadscentrum gemakkelijk te bereiken.

Fort Veste Oberhaus, Passau

Sint Stephansdom

Aan het gezellige Domplein – omringd door pastelkleurige gebouwen – ligt de barokke kathedraal uit de zeventiende eeuw. De dom heeft een imposant interieur, met een indrukwekkende fresco en een van de grootste kerkorgels ter wereld. Van mei tot oktober kun je dagelijks een orgelconcert bijwonen. De dom is echter niet de oudste kerk van de stad: die eer gaat naar de Sint Paulskerk. Dit bouwwerk is eveneens een bezienswaardigheid in Passau, gebouwd in de vroege elfde eeuw. Nadat een grote brand het originele gebouw in 1662 verwoestte, werd de kerk in barokstijl herbouwd.

Sint Stephansdom, Passau

Höllgasse

Eind twintigste eeuw verhuisden veel kunstenaars hun werkplek naar de Höllgasse: tegenwoordig staat de straat bekend als het kunstenaarsstraatje van Passau. Höllgasse ligt vol met ateliers en galeries waar kunstenaars hun werk tentoonstellen en verkopen. Op een zomerse dag zie je veel kunst buiten voor de ateliers staan. De kunststraat is een charmante plek met een eigenzinnig en levendig karakter, waar je heerlijk kunt rondstruinen.

Hollgasse Passau

Innpromenade

Langs de drie rivieren vind je een aantal prachtige promenades die zich perfect lenen voor een avondwandeling of fietstocht langs het water. Een populaire plek is de Innpromenade.

Passau

Dreiflusseeck

Op het puntje van het schiereiland waarop de oude binnenstad zich op bevindt, bezoek je het uitkijkpunt Dreiflüsseeck. Je ziet hier hoe de drie rivieren de Donau, de Inn en de Ilz bijeenkomen. Rondom het uitkijkpunt ligt een klein park.

Passau

Klooster Mariahilf

Tegenover het oude stadscentrum, aan de andere kant van de rivier de Inn, ligt een niet te missen bezienswaardigheid in Passau: het Klooster Mariahilf met een prachtige kerk. Het barokke abdijcomplex uit de zeventiende eeuw prijkt bovenop een heuvel. Om van het uitzicht te genieten moet je meer dan driehonderd traptreden beklimmen, maar dan heb je ook wat: zowel het klooster zelf als het uitzicht over de stad en de omgeving zijn het dubbel en dwars waard. Vanaf de dom is het een kwartiertje lopen naar het klooster.

Klooster Mariahilf Passau

Omgeving

Boottocht over de rivier

Een bezoek aan Passau is voor velen niet compleet zonder een boottocht over het water. In de zomermaanden trekt de stad veel toeristen die een meerdaagse riviercruise over de Donau maken. Je kunt ook kortere tijd op het water spenderen: maak een rondvaart over de drie rivieren of vaar door het schilderachtige Donaudal.

Boottocht Passau

Donauradweg, fietsroute

Fietsfanaten zitten goed in Passau: langs de oevers van de Donau lopen tal van prachtige fietspaden. Een van de bekendste routes in Europa is de Donauradweg (D6): een bijna drieduizend kilometer lange fietsroute die door meerdere landen loopt. Het Duitse traject van de route is 559 kilometer lang. Het traject begint bij Donaueschingen in het Zwarte Woud en passeert Passau. Leuk om een fiets te huren en een stukje te rijden!

Fietsen Passau

Nationaal Park Beierse Woud

Het Nationaal Park Beierse Woud is een waar paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes door het gebied. Loop door dichte bossen langs pittoreske beekjes en geniet van het adembenemende landschap. Het startpunt van een aantal mooie routes – waaronder ook korte wandelingen geschikt voor gezinnen met kleine kinderen – is Neuschönau, op circa 45 minuten rijden van Passau. Laat je informeren in het bezoekerscentrum Hans‐Eisenmann‐Haus.

Nationaal Park Beierse Woud

Frauenau

In Frauenau, ook wel het glazen hart van het Beierse Woud genoemd, krijg je op meerdere plekken een unieke inkijk in de wereld van het glasblazen. Al eeuwenlang wordt deze oeroude ambacht uitgeoefend in Beieren. Veel ambachtslieden in Frauenau blazen nog op traditionele wijze met de mond. In het stadje vind je tevens de oudste Glashütte van Duitsland: de Freiherr von Poschinger-glasfabriek. Ook kun je er het Frauenau Glasmuseum bezoeken. De stad ligt op een uur rijden van Passau. In het oude stadscentrum van Passau is overigens ook een glasmuseum te vinden.

Frauenau

Kasteelruïne Weissenstein

Op een klein uurtje rijden van Passau bezoek je de indrukwekkende kasteelruïne Weissenstein. Op een hoogte van bijna achthonderd meter, op een rotsformatie, torent de ruïne boven de omgeving uit.

Kasteelruïne Weissenstein

Vervoer

Te voet

Passau is goed te voet te verkennen. Het centrum is compact en de meeste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar.

Openbaar vervoer

De stad beschikt over een busnetwerk. Echter zijn de meeste delen van de stad het beste te voet te bereiken.

Geschiedenis

Van oudsher is Passau een belangrijke handelsstad dankzij de centrale ligging aan de drie rivieren de Donau, de Inn en de Ilz. Er werd voornamelijk gehandeld in zout, ook wel het 'witte goud' van Centraal-Europa genoemd. Tijdens de renaissance stond Passau vooral bekend om de zwaarden van excellente kwaliteit die er werden gemaakt en verhandeld.

Halverwege de zeventiende eeuw verwoestte een enorme brand grote delen van de stad. Passau werd weer opgebouwd door Italiaanse architecten, die de binnenstad vulden met prachtige barokke gebouwen. Niet alleen vuur, maar ook water is door de jaren heen een vijand gebleken. Niet verwonderlijk, gezien de stad wordt omringd door rivieren. Meerdere keren is Passau flink geteisterd door overstromingen.

Ballon!