Regensburg, Beieren

Regensburg Waan je terug in de tijd in een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. Smalle straatjes, gekleurde gevels, prachtige kerken en oude aristocratische villa's: Regensburg ademt meer dan tweeduizend jaar oude geschiedenis. Het historisch stadscentrum en het stadsdeel Stadtamhof staan dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat Regensburg volgens velen zo uniek maakt, is de bijzondere mix van oud en nieuw: gevestigd in middeleeuwse bouwwerken vind je er tal van hippe boetiekjes, gezellige bars en biergartens. In de omgeving van Regensburg liggen een aantal indrukwekkende abdijen en kastelen te midden van prachtige natuur.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dom van Regensburg

Dicht bij de oever van de Donau ligt de meer dan honderd meter hoge dom – ook wel Sint Peter Kathedraal genoemd. Deze bezienswaardigheid in Regensburg is een van de mooiste gotische kathedralen van Beieren, met prachtige glas-in-loodramen en een hangend orgel. De kerk ligt aan het levendige Kathedraalplein dat het centrum van de oude binnenstad markeert.

Dom van Regensburg

Stenen Brug

Vlak bij de Dom van Regensburg ligt de Stenen Brug (Steinerne Brücke): een meer dan driehonderd meter lange brug uit de middeleeuwen. Het bouwwerk stond model voor een groot aantal middeleeuwse bruggen in Europa, waaronder de Judithbrug in Praag. Achthonderd jaar lang was het de enige brug van Regensburg. In de laatste overgebleven toren bezoek je het smalste museum van de stad: het Brückturm-Museum.

Stenen Brug, Regensburg

Braadworstenrestaurant Wurstkuchl

Benieuwd naar de traditionele Beierse keuken? Pal naast de Stenen Brug ligt misschien wel het beroemdste braadworstenrestaurant van Duitsland: Wurstkuchl. Sinds de vroege twaalfde eeuw serveert het restaurant braadworsten. Het is daarmee het oudste braadworstenrestaurant ter wereld. Al in de middeleeuwen kwamen de arbeiders die werkten aan de brug er eten.

Wurstkuchl Regensburg

Oude Korenmarkt

De Oude Korenmarkt ligt in het hart van het historisch centrum. Wie het plein bezoekt, waant zich ver terug in de tijd. Aan de markt grenzen een aantal van de oudste overgebleven bouwwerken van de stad. Zo vind je er de Romaanse Toren uit de tweede eeuw en het Hertogenhof, residentie van de hertogen van Beieren, dat voor het eerst werd genoemd in het jaar 988. Tevens bevindt de Oude Kapel uit 1002 zich aan het plein, met een prachtig rococo-interieur.

Het historisch centrum in Regensburg

Stadtamhof

Net als het historisch stadscentrum staat ook het stadsdeel Stadtamhof op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Gelegen aan de andere kant van de Donau trekt de wijk aanzienlijk minder toeristen dan het oude stadscentrum. Dit maakt het een heerlijke plek om rustig rond te slenteren door de middeleeuwse straatjes, weg van de massa. Prachtige klokkentorens, gezellige restaurants en kleurrijke huizen domineren het straatbeeld.

Stadtamhof

Slot Thurn en Taxis

Deze bijzondere bezienswaardigheid in Regensburg, ook wel bekend onder de naam Slot Sankt Emmeram, wordt al bijna tweehonderd jaar bewoond door de familie Thurn en Taxis. De niet-bewoonde delen van het kasteel zijn open voor publiek. Bewonder er onder andere het unieke marmeren trappenhuis, de prachtige salons, de rococo-balzaal en de bibliotheek met een plafondfresco.

Slot Thurn en Taxis

Regensburg Historisch museum

Wanneer je in een stad bent met een geschiedenis die bijna tweeduizend jaar teruggaat, mag een bezoekje aan het historisch museum niet ontbreken. Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het museum in het prachtige oude klooster van St. Salvator.

Breng een bezoek aan het Historisch museum

Herzogspark

Op een kwartiertje lopen van de binnenstad ligt het pittoreske Herzogspark. Wandel langs de Prebrunntoren en een de prachtige tuinen. Aan de rand van het park ligt het Württembergisch Paleis waarin het Natuurhistorisch Museum is gevestigd.

Herzogspark, Regensburg

Omgeving

Tempel Walhalla

Huur een fiets in het centrum van Regensburg en maak een prachtige tocht langs de Donau richting de imposante neoclassicistische tempel Walhalla. De tempel werd in de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van koning Ludwig I van Beieren. Je moet er een flink aantal traptreden voor opklimmen, maar dan heb je ook wat: zowel de tempel zelf als het uitzicht zijn het dubbel en dwars waard. In de eregalerij bevinden zich tientallen borstbeelden en plaquettes van Duitse vorsten, kunstenaars en wetenschappers. De ontwerper van het gebouw liet zich inspireren door het Parthenon op de Akropolis van Athene. De tempel – die tien kilometer uit het centrum ligt– is tevens te bereiken per auto of met de bus. Neem lijn vijf vanaf het centraal station (Regensburg Hauptbahnhof): stap na circa een half uur uit bij de halte Donaustauf Walhallastrasse. Vanaf hier is het een kleine tien minuten lopen naar de tempel. Tot slot kun je de tempel ook met een boottocht vanuit het centrum bezoeken.

Tempel Walhalla

Brouwerij Schneider Weisse

Bierliefhebbers zitten goed in Beieren. Brouwerij Schneider Weisse is een van de grootste brouwerijen in Beieren en ligt op een half uur rijden van Regensburg in de plaats Kelheim. Zoals de naam al prijsgeeft, brouwen ze voornamelijk witbier.

Brouwerij Schneider Weisse

Abdij Weltenburg

Aan de oever van de Donau vind je het oudste benedictijnenklooster van Beieren, daterend uit het jaar 620. De abdij huisvest een eigen bierbrouwerij. Het is een van de oudste kloosterbrouwerijen ter wereld, waar sinds 1050 al wordt gebrouwen. Tot driemaal toe werd het bier Weltenburger Kloster Barock Dunkel bekroond met de World Beer Cup als beste donkere bier ter wereld. Op het terrein ligt een biergarten met prachtig uitzicht over de rivier en het sprookjesachtige landschap. In het weekend worden er rondleidingen gegeven. Ook als je geen bierliefhebber bent is het een mooie plek om te bezoeken. De abdij ligt op circa dertig minuten rijden van Regensburg.

Abdij Weltenburg

Donau Gorge

De kloof van de Donau bestaat uit imposante rotsformaties langs de rivier. Een leuk uitstapje op circa dertig minuten rijden van de stad, vlak bij Abdij Weltenburg.

Donau Gorge

Koning Otto Druipsteengrotten

Deze druipsteengrotten behoren tot de mooiste van Duitsland, op circa zestig kilometer en veertig minuten rijden van Regensburg. De 450 meter lange grot, waarvan je iets meer dan de helft kunt bezoeken, kent een grote diversiteit aan druipstenen. Van april tot oktober vinden er rondleidingen plaats.

Koning Otto Druipsteengrotten

Vervoer

Te voet

Regensburg is goed te voet te verkennen. De meeste bezienswaardigheden in het oude stadscentrum liggen dicht bij elkaar. Het stadsdeel Stadtamhof ligt aan de andere kant van de Donau en is zowel te voet als met het openbaar vervoer te bereiken.

Openbaar vervoer

De bus is het voornaamste vervoersmiddel in Regensburg. Met de bus kun je nagenoeg alle delen van de stad bereiken. De stad heeft geen tram of metro. Ben je meerdere dagen in Regensburg en wil je tevens een dagtrip maken in de omgeving? Dan is de Regensburg Card wellicht interessant. Met de 48 uur versie van de kaart kun je zowel in als rondom de stad reizen met de bus en de trein. Zo zijn Abdij Weltenburg en het stadje Kelheim te bereiken met de kaart. Daarnaast biedt de Regensburg Card korting bij verschillende bezienswaardigheden in de stad.

Toeristentrein

Door het stadscentrum rijdt een treintje voor toeristen. De route begint en eindigt bij het Kathedraalplein, duurt 45 minuten en vertrekt meerdere keren per dag.

Geschiedenis

Regensburg is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa, met een geschiedenis die meer dan tweeduizend jaar teruggaat. Het historisch stadscentrum bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog nagenoeg ongeschonden. In de stad vind je een groot aantal Romeinse, romaanse en gotische gebouwen die herinneren aan de eeuwenlange economische, politieke en religieuze invloed van de handelsstad. De elfde- tot dertiende-eeuwse architectuur domineert het straatbeeld, waaronder de middeleeuwse Stenen Brug over de rivier de Donau. In 2006 werden het oude stadscentrum en het stadsdeel Stadtamhof opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ballon!