Würzburg, Beieren

Würzburg Würzburg is een mix van fascinerende kunsthistorie, prachtige gebouwen en de lekkerste Frankische wijnen. De stad ligt aan de rivier de Main, waarover mooie boottochten te maken zijn. De populaire route de Romantische Strasse begint in Würzburg. Een echt hoogtepunt is een bezoek aan de Residentie, een prachtig paleis met de beroemde plafondfresco van Giovanni Battista Tiepolo. Voordat de prins-bisschoppen de Residence lieten bouwen, woonden ze in fort Marienberg.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De Residentie van Würzburg

De Residentie van Würzburg is een prachtig voormalig bisschoppelijk paleis en een combinatie van barok- en rococo-architectuur. Er zijn hier zoveel mooie dingen te bewonderen. Een van de dingen die je echt bij zal blijven is de Trap naar de Hemel, oftewel de trap naar het grootste schilderij ter wereld; de plafondschildering van de Venetiaan Giovanni Battista Tiepolo. Het is dan ook niet vreemd dat het paleis en de hoftuinen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

De Residentie, Würzburg

Fort Marienberg

Voordat de prins-bisschoppen hun intrek namen in de Residentie, woonden zij in fort Marienberg. Het zal je niet verbazen dat ook in dit gebouw een fantastische rijkdom te vinden is. Zo is er het Museum voor Franken, waar een paar meesterwerken van de wereldberoemde beeldhouwer Tilman Riemenschneider te bewonderen zijn. Verder vind je hier de poort Scherenbergtor, de Mariakerk en het puthuis. En vergeet niet om even stil te staan bij het fantastische uitzicht over de stad. Er is ook een restaurant.

Fort Marienberg, Würzburg

Mariakapel

Deze mooi gekleurde Mariakapel staat op de centrale markt in de stad. Ga ook eens naar binnen en aanschouw de stijl en de beelden. Op de marktplaats zelf vinden geregeld markten en evenementen plaats. Ook is dit dé plek om een terrasje te pakken of uit eten te gaan.

Mariakapel, Würzburg

De Dom van Würzburg

De Dom van Würzburg wordt ook wel St. Kiliansdom genoemd, omdat deze kerk is gewijd aan de heilige Kilian. Het is de begraafplaats van vele prins-bisschoppen uit de regio. Hier vind je trouwens ook de Oude Hoofdbrug over de Main. Loop over deze oude brug naar de overkant, leuk om de stad van de andere kant van de oever te aanschouwen.

Dom van Würzburg

Wijnproeverijen

Wijn, wijn en nog meer wijn: Würzburg wordt omringd met uitgestrekte wijngebieden. Links en rechts van de stad zie je niets meer dan prachtig groene uitgestrekte wijnranken. Hier komt de Frankische wijn vandaan. De wijn zit in de unieke Bocksbeutel (ronde) fles. Niet verwonderlijk dat je hier ook talloze wijnhuizen vindt waar je een rondleiding kunt krijgen. Als je geen tijd hebt om naar dit wijngebied te gaan, dan kun je deze heerlijke wijn ook proeven in een van de drie wijnkelders midden in de stad.

Würzburg omgeving

Grafeneckart

Naast het mooie stadhuis vind je de Grafeneckart. Een maquette die de bombardementen op Würzburg tijdens de Tweede Wereldoorlog weergeeft.

Grafeneckart

Vervoer

De binnenstad van Würzburg is goed te voet te verkennen. Er rijden bussen van en naar de meeste bezienswaardigheden buiten de stad.

Ballon!