Berlijn, Duitsland

Berlijn Wie van moderne architectuur, geweldig eten, oases van rust en een flinke dosis Duitse geschiedenis houdt, haalt in de Duitse hoofdstad Berlijn zijn hart op. Geniet van het fenomenale uitzicht vanaf de Fernsehturm of bezoek de wereldberoemde Reichstag. Ontvlucht op ieder moment de drukte van de stad en kies voor het Mauerpark of de imposante dierentuin van Berlijn.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Alexanderplatz

De Alexanderplatz is een enorm plein en verkeersknooppunt in het oostelijke deel van Berlijn. Het plein ligt centraal in de wijk Mitte en is een van de belangrijkste pleinen van Berlijn. Voor mensen die van shoppen en goede restaurants houden, is dit het walhalla.

Alexanderplatz, Berlijn

Fernsehturm

Vanaf de Alexanderplatz is het nog geen driehonderd meter lopen naar de Fernsehturm. Deze imposante televisietoren is met een hoogte van 368 meter het hoogste gebouw van Berlijn. De toren heeft een betonnen mast en twee liftschachten. Op 203 meter hoogte bevindt zich een uitzichtplatform. Ook is er met een restaurant aan de inwendige mens gedacht. Vanuit de toren kun je onder andere de Alexanderplatz en de Reichstag goed zien.

Fernsehturm, Berlijn

Brandenburger Tor

Wandel vanaf de Fernsehturm in ongeveer een half uur naar de Brandenburger Tor. Onderweg loop je over de bekende boulevard Unter den Linden. Na een stevige wandeling arriveer je bij de Brandenburger Tor. Deze voormalige toegangspoort is een van de belangrijkste symbolen van Duitsland. Het monument is meer dan tweehonderd jaar oud. Na de val van de muur staat het voor Duitse eenheid. Het monument is maar liefst 11 meter diep, 26 meter hoog en bijna 66 meter breed. De Brandenburger Tor is te vinden op de Pariserplatz. Ideaal om te combineren met de nabijgelegen Reichstag.

Brandenburger Tor, Berlijn

Reichstag

Vanaf de Brandenburger Tor is het een kleine tien minuten lopen naar de Reichstag. Dit is het beroemde gebouw waarin het Duitse parlement vergadert. Laat je verrassen door de indrukwekkende architectuur, de glazen koepel en het fenomenale uitzicht. Ook is het mogelijk een plenaire vergadering van het parlement bij te wonen.

Reichstag, Berlijn

Holocaustmonument

Wandel vanaf de Reichstag eenvoudig naar het zuidelijker gelegen Holocaustmonument. In 1999 besloot het Duitse parlement dit gedenkteken voor de vermoorde Joden van Europa op te richten. De Amerikaanse architect Peter Eisenman won de ontwerpwedstrijd en plaatste op het terrein van 19.000 vierkante meter 2.711 betonplaten van verschillende hoogtes. Het monument staat op een lichte helling en de golfachtige vorm is overal verschillend. Door de abstractheid en openheid werkt dit monument confronterend.

Holocaustmonument, Berlijn

Checkpoint Charlie

Loop vijfentwintig minuten in zuidoostelijke richting en je ziet Checkpoint Charlie. De oorspronkelijke slagbomen en wachttorens van de voormalige militaire controlepost zijn al lang vervangen door replica's. De muur is verdwenen. Toch mag je dit toeristische punt niet missen. Dit controlepunt stond precies tussen de Amerikaanse en Russische sector. Nederlanders die naar het oosten van Berlijn reisden, moesten altijd langs deze post. Neem vooral ook een kijkje bij het om de hoek gevestigde Mauermuseum. Dit museum stelt de geschiedenis van de Berlijnse Muur ten toon. Ook laat het zien op welke manieren mensen allemaal de DDR probeerden te ontvluchten.

Checkpoint Charlie, Berlijn

East Side Gallery

De East Side Gallery is een aanrader voor mensen die alles te weten willen komen over de Berlijnse Muur. Dit stuk muur is na de val in 1989 bewaard gebleven en is maar liefst 1,3 kilometer lang. Met meer dan honderd schilderingen wordt de geschiedenis van de muur weergegeven. Aan deze schilderingen werkten 118 kunstenaars uit 21 verschillende landen mee.

East Side Gallery, Berlijn

Mauerpark

Pak vanaf de East Side Gallery de auto of het openbaar vervoer. Na al het geslenter is het tijd om de natuur op te zoeken. Dan is het Mauerpark uiterst geschikt. Dit park ligt in de wijk Prenzlauer Berg. Het is een voormalig deel van de Berlijnse muur. In de zomermaanden wordt hier iedere zondag een vlooienmarkt gehouden. Koop een lekkere haring in een van de tenten of kies voor een vers getapt biertje. Wandel vervolgens rond of plof neer op het gras.

Zoek de natuur op in het Mauerpark

Dierentuin van Berlijn

Wanneer je de meeste bezienswaardigheden van de stad hebt gezien, is het als afsluiting leuk om naar de dierentuin te gaan. De dierentuin van Berlijn heeft de grootste variatie aan diersoorten ter wereld. In de dierentuin van 33 hectare leven bijna 20.000 dieren van ongeveer 1.200 soorten. Bijzonder is dat hier de enige reuzenpanda’s van Duitsland leven. Koop vooral een ticket waarmee je ook toegang hebt tot het aquarium. Daar zie je een enorme verscheidenheid aan vissen, insecten en reptielen.

Breng vooral een bezoek aan het aquarium

Omgeving

Grunewald

Het Grunewald is het grootste bosgebied van West-Berlijn en bevat veel meren. Je kunt hier eindeloos wandelen of fietsen. Hier is ook de beroemde Teufelsberg te zien. De berg bestaat uit puinresten uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Koude Oorlog ontdekten de Amerikanen deze plek. Zij bouwden er een afluisterstation. Je kunt hier alleen komen onder begeleiding van een gids. Kies voor een tour via de website van Berlin.de. Deze twee uur durende tour begint bij het startpunt op de Potzdamer Platz en is te boeken in het Duits en Engels.

Grunewald

Vervoer

Metro

De metro is het handigste vervoersmiddel in Berlijn. De U-bahn rijdt frequent en in het weekend rijden er een paar de hele nacht. De S-Bahn is een snelmetro die rijdt tot in de buitenwijken van de stad. Op de U- en S-Bahn stations koop je eenvoudig kaarten bij de automaten. Kijk ter plaatse goed of je naar Zone A, B of C reist.

Overig openbaar vervoer

Ook bussen en trams zijn goed vertegenwoordigd in Berlijn. Een aanrader is dan bus 100. Deze bus rijdt langs een groot aantal bezienswaardigheden. Denk aan de Brandenburger Tor en de bekende boulevard Unter den Linden.

Hop-on, Hop-off bus

De Hop-on, Hop-off bus is de goede keuze voor mensen die in een korte tijd veel willen zien. Er zijn vijf verschillende routes. Een Nederlandse autogids is beschikbaar. Ben je van plan de dierentuin en de Fernsehturm te bezoeken? Je ticket is hiermee te combineren.

Fietsen

Berlijn is een prima stad om per fiets te verkennen. Weinig heuvels en er zijn veel fietspaden. Het is dus niet gevaarlijk. Kijk op fahhradstation.de voor adressen waar je een fiets kunt huren.

Geschiedenis

Berlijn werd in de dertiende eeuw gesticht. De stad kent een bewogen geschiedenis. Bijna geen enkele andere wereldstad veranderde zo vaak van gezicht. Terwijl het belang van Berlijn gestaag groeide, was er een verandering van roemrijke tijdperken en hele duistere tijden. De stad is van een verdeelde stad veranderd in een levendig centrum van Europa.

Ballon!