Lübbenau, Brandenburg

Lübbenau De geheime hoofdstad van het Spreewald, dat is hoe poëet Theodor Fontane Lübbenau omschreef. Lübbenau ligt op ongeveer 100 kilometer van de echte Duitse hoofdstad Berlijn, in de deelstaat Brandenburg. De levendige haven van de stad is een populair startpunt voor boottochten door het Spreewald. In het oude centrum vind je de sporen van het middeleeuwse ontstaan van de stad terug.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Spreewald biosfeerreservaat

Het bezoekerscentrum voor het biosfeerreservaat in Lübbenau bevat een schat aan informatie over het unieke gecultiveerde en natuurlijke landschap van het Spreewald. Het gebied heeft een oppervlakte van 47500 hectare en bestaat uit een bijzonder maaswerk van beekjes van in totaal 1500 kilometer lang. De zijrivieren, die heel typerend zijn voor het Spreewald, ontstonden tijdens de laatste ijstijd. Nu bieden ze 5000 soorten planten en dieren een beschermd leefgebied, waaronder zeldzame soorten als vuurbuikpadden, zeearenden, groene venters en otters. Ook in de elzenbossen en uitgestrekte moerassen leven veel zeldzame plantensoorten als de zonnedauw, wilde rozemarijn, veenbessen en katoengras. In het bezoekerscentrum krijg je meer info over het gebied en de activiteiten die je er kunt ondernemen.

Spreewald biosfeerreservaat

Freilandmuseum Lehde

Dit museum is het oudste openluchtmuseum van Brandenburg en geeft je een levendig inzicht in het Spreewaldse leven meer dan honderd jaar geleden. Je vindt er alles wat het Spreewald beroemd heeft gemaakt: met riet gedekte houten huizen, Sorbische kostuums en natuurlijk typische lekkernijen zoals de Spreewald-augurk.

Spreewald-augurk

Spreewald Museum

Het poortgebouw aan de Topfmarkt is een van de opvallendste gebouwen in Lübbenau. Het deed al dienst als koninklijke rechtbank, gevangenis en politiebureau. Tegenwoordig vind je er het Spreewald Museum. In het museum beleef je het Lübbenau van dan 100 jaar geleden. Zo kun je er het warenhuis bezoeken met daarin oude winkel- en werkplaatsfaciliteiten. Bij de kruidenier vind je alles wat je als stadsbewoner nodig had. De schoenmaker en linnenwever vertellen je het verhalen over het traditionele handwerk van de regio. In de kledingwinkel bewonder je de traditionele kostuums van Spreewald en als afsluiter ga je naar de pub om de locals te leren kennen.

Spreewaldmuseum
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!