Potsdam, Brandenburg

Potsdam Potsdam, hoofdstad van de deelstaat Brandenburg, staat bekend om zijn prachtige paleizen, idyllische tuinen en schilderachtige omgeving. In 1990 werden grote delen van de historische stad opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Absolute hoogtepunten zijn het indrukwekkende Slot Sanssouci en het schitterende gelijknamige park dat bijna driehonderd hectare beslaat. Bewonder de unieke architectuur, bezoek de Hollandse wijk of strijk neer in een van de gezellige bars aan de Brandenburger Strasse en geniet van de unieke sfeer van de stad. Potsdam ligt op slechts dertig kilometer afstand van hartje Berlijn en wordt omringd door bosrijk gebied met prachtige meren, wat het tevens de ideale uitvalsbasis maakt voor verschillende dagtripjes.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Slot Sanssouci

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Potsdam is Slot Sanssouci. Het paleis werd in 1745 in opdracht van koning Frederik de Grote gebouwd door de Nederlandse architect Jan Bouman en diende als zomerpaleis. Een imposant bouwwerk in rococostijl, met aan de voet van de entree trappen een grote fontein en omringd door een sprookjesachtig park. Sanssouci wordt vaak bestempeld als 'het Versailles van Pruisen'. Zeker in de zomermaanden kan het er druk zijn. Voorkom lange wachttijden en koop je ticket van tevoren online. Je koopt een ticket voor een bepaald tijdslot, wat betekent dat je op een zelfgekozen specifieke tijd naar binnen kunt. Wanneer je meerdere bezienswaardigheden in Potsdam wilt bezoeken, kan het voordelig zijn een combinatieticket te kopen.

Slot Sanssouci

Park Sanssouci

Het idyllische park Sanssouci beslaat bijna driehonderd hectare en omringt het gelijknamige zomerpaleis van Frederik de Grote. In het park vind je een aantal van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Potsdam. Zo kun je er het prachtige schilderijenmuseum genaamd Bildergalerie bezoeken. Het werd in 1764 gebouwd en is daarmee het oudste museumgebouw van Duitsland. Andere indrukwekkende bezienswaardigheden in het park zijn het Nieuwe Paleis, het Orangerie paleis en het prachtige Chinese theepaviljoen. Het paviljoen werd midden achttiende eeuw gebouwd in de periode van de Chinoiserie, waarin er in Europa een vergrote aandacht was voor China en de Chinese kunst.

Park Sanssouci

Slot Cecilienhof

Begin twintigste eeuw werd Slot Cecilienhof in de stijl van een Engels landhuis gebouwd in opdracht van de laatste Duitse kroonprins Wilhelm van Pruisen en zijn echtgenote Cecilie. In 1945 vond er de Conferentie van Potsdam plaats, waar de geallieerden na de oorlog onderhandelden over de verdeling van het verslagen Derde Rijk. Het paleis bevindt zich in het park Nieuwe Tuin, waar tevens het prachtige neoclassicistische Marmerpaleis ligt.

Slot Cecilienhof

Oude Markt

De Oude Markt markeert het historisch hart van de stad. Wat het plein zo bijzonder maakt, zijn de spectaculaire gebouwen die eraan grenzen. Aan de Oude Markt vind je onder andere de neoclassicistische Sint Nicolaas kerk, het stadspaleis, de Franse kerk en het oude stadhuis dat in de achttiende eeuw werd gebouwd door de Nederlandse architect Jan Bouman.

Oude Markt

Brandenburger Tor & Brandenburger Strasse

Niet alleen in Berlijn, maar ook in Potsdam kun je een Brandenburger Tor bewonderen. De poort was onderdeel van de stadsmuur van Potsdam en werd in de achttiende eeuw naar voorbeeld van de Boog van Constantijn in Rome gebouwd. De poort staat aan de Brandenburger Strasse: een van de meest levendige straten van Potsdam, vol met winkels en horecagelegenheden. De ideale plek om de sfeer van deze unieke stad te proeven.

Brandenburger Tor Potsdam

Nauener Tor

Naar voorbeeld van het Schotse neogotische kasteel Inveraray, werd in de achttiende eeuw deze indrukwekkende stadspoort gebouwd. De poort is een van de eerste voorbeelden van de neogotiek op het Europese vasteland. Op het plein grenzend aan de poort liggen enkele restaurants en bars. De Nauener Tor, Brandenburger Tor en de minder bekende Jägertor vormen samen de laatste drie overgebleven stadspoorten in de stad.

Nauener Tor

Hollandse wijk

Op slechts vijf minuten lopen van de Nauener Tor ligt middenin het historisch centrum een klein stukje Nederland. Begin achttiende eeuw liet Frederik Willem I de wijk bouwen met als doel er Nederlandse arbeiders te huisvesten. Om meer Nederlanders aan te trekken werd de wijk geheel in Hollandse stijl gebouwd, met puntgevels en rode bakstenen. De interesse onder de Hollanders om zich hier te vestigen bleef echter uit en het waren vooral Fransen en Duitsers die de huizen bewoonden. Vandaag de dag trekt deze unieke bezienswaardigheid in Potsdam veel toeristen en zijn er cafés, restaurants en boetieks in de wijk gevestigd.

Hollandse wijk in Potsdam

Omgeving

Berlijn

Het centrum van Berlijn ligt op ongeveer dertig kilometer afstand van Potsdam. In circa veertig minuten reis je met de S-Bahn - vergelijkbaar met de Nederlandse sneltram - gemakkelijk van het centraal station in Potsdam (Potsdam Hauptbahnhof) naar hartje Berlijn. Neem de lijn S7 die onder andere stopt op Alexanderplatz en Berlin Hauptbahnhof. Vanaf daar kun je gemakkelijk te voet verschillende bezienswaardigheden bezoeken of verder reizen met tram, metro en bus. Je kunt het beste een dagkaart kopen voor de zones ABC: hiermee reis je de gehele dag onbeperkt in zowel Berlijn (zone AB) als Potsdam (zone C).

Berlijn

Wannsee

Slechts een kwartier van het centrum van Potsdam - zowel met de auto als met het openbaar vervoer - ligt het prachtige meer Wannsee. Aan de oostelijke oever is een groot stadsstrand aangelegd, voorzien van een waterglijbaan, speelplaats, bootverhuur en diverse douche- en toiletfaciliteiten. De ideale plek om met het hele gezin een dag in en aan het water te spenderen. Zoek je liever een rustigere plek op? Rondom het meer zijn talloze kleine baaitjes te vinden waar je in alle rust je handdoek kunt uitslaan. Daarnaast is Wannsee ook voor wandelaars de ideale plek. Vanaf het S-Bahn station Wannsee starten verschillende wandelroutes: van korte wandelingen langs het water tot stevige tochten door het Grunewald bos naar de top van de Schäferberg. Neem vanaf Potsdam Hauptbahnhof de S-Bahn lijn S7 naar station Wannsee. Vanaf het station is het circa een kwartier lopen naar het meer.

Wannsee is ook voor wandelaars een ideale plek

Filmstudio Babelsberg

De in 1911 opgerichte Filmstudio Babelsberg is de oudste grootschalige filmstudio ter wereld. De studio is nog steeds in gebruik. Honderden films werden hier opgenomen, waaronder Fritz Lang's Metropolis. Bekijk de oude en moderne filmsets en leer van alles over de Duitse en Europese filmindustrie. De studio ligt slechts enkele kilometers uit het centrum van Potsdam en is zowel met de auto als per bus gemakkelijk te bereiken. Krijg je maar geen genoeg van films? In het centrum van de stad ligt het Filmmuseum Potsdam waar je onder andere de permanente expositie '100 jaar film in Babelsberg' kunt bewonderen.

Filmstudio

Glienicke-brug

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Duitsland, kan een bezoek aan deze net buiten Potsdam gelegen brug niet aan zich voorbij laten gaan. De grens tussen West-Berlijn en de DDR liep dwars door de rivier de Havel en over deze brug. Tijdens de Koude Oorlog werd de brug meermaals gebruikt voor de overdracht van spionnen – vandaar de bijnaam Bridge of Spies.

Bridge of Spies

Pauweneiland

In het midden van de rivier de Havel ligt het idyllische Pauweneiland (Pfaueninsel), vernoemd naar de vele pauwen die op het eiland leven. Vroeger was het een populaire plek voor de adel om te ontsnappen aan de drukte van de dag en om te jagen. Er werd zelfs een klein paleis als buitenverblijf gebouwd. Tegenwoordig kun je er heerlijk wandelen. Vergeet niet om een bezoekje te brengen aan de historische tuinen. Het eiland is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je bereikt het eiland per veerpont. De bus brengt je vanaf S-Bahn station Wannsee naar het pontje.

Pauweneiland

Vervoer

Te voet of per fiets

Potsdam is grotendeels goed per voet te verkennen. Het centrum van Potsdam is redelijk compact en de meeste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Daarnaast is het ook een aanrader Potsdam per fiets te ontdekken. Op meerdere plekken in de stad – waaronder het centraal station – zijn fietsen te huur.

Openbaar vervoer

Potsdam beschikt over een uitgebreid bus- en tramnetwerk, waarmee je zo goed als de hele stad kunt bereiken. Op de website van de Verkehrsbund Berlin-Brandenburg (VBB) kun je de meest actuele reisinformatie opvragen en je route plannen. Het centrum van Berlijn ligt op circa dertig kilometer afstand van Potsdam en is gemakkelijk te bereiken per openbaar vervoer.

Vanaf het vliegveld

Potsdam is goed bereikbaar vanaf de vliegvelden Berlin-Tegel en Schönefeld. Vanaf Berlin-Tegel brengt de airportshuttle je naar het station Berlin Zoologischer Garten. Vanaf hier neem je de S-Bahn – vergelijkbaar met de Nederlandse sneltram – richting Potsdam. Lijn S7 brengt je in circa veertig minuten naar het centraal station van Potsdam (Potsdam Hauptbahnhof). Vanaf vliegveld Schönefeld brengen verschillende regionale treinen en bussen je direct naar de stad.

Hop-On Hop-Off bus

De Hop-On Hop-Off bus vertrekt vanaf verschillende plekken in de stad. De tour duurt anderhalf tot twee uur en stopt bij verschillende bezienswaardigheden in de stad, waaronder Slot Sanssouci, Slot Cecilienhof en het Nieuwe Paleis. De informatie in de bus is in het Engels en Duits. Raadpleeg de website van Hop-On Hop-Off Bus Tours voor actuele vertrektijden en bushaltes.

Sport

Potsdam is de thuisbasis van SV Babelsberg 03. SV Babelsberg 03 is een voetbalclub opgericht in 1903 en heeft de bijnaam Nulldrei. De club speelt zijn thuiswedstrijden in het Karl-Liebknecht-Stadion.

Geschiedenis

Potsdam is gesticht in de tiende eeuw. Totdat koning Frederik Willem het in de zeventiende eeuw als zomerresidentie koos, was het een onbetekenend dorp. Hij liet er een riant buitenverblijf bouwen. Later streek ook de koninklijke familie van Pruisen neer in Potsdam; de Hohenzollerns, zij lieten er diverse paleizen bouwen. De meeste iconische bouwwerken die te bewonderen zijn in Potsdam werden echter in de tijd van Frederik de Grote gebouwd, waaronder Slot Sanssouci en het Nieuwe Paleis.

In de Tweede Wereldoorlog werd Potsdam hard getroffen en een groot deel van de stad werd verwoest. Na de oorlog lag Potsdam in de DDR. Pas na de Wende in 1999 werd besloten om het stadscentrum van Potsdam grondig te renoveren en het historisch stadsbeeld van voor de bombardementen in 1945 terug te brengen. Deze renovaties vinden tot op de dag van vandaag plaats.

Ballon!