Bremen, Duitsland

Bremen De oude Hanzestad Bremen heeft de charme van een kleine metropool, terwijl Bremen samen met de Bremerhaven de kleinste deelstaat van Duitsland vormt. In het bruisende stadshart zijn vele historische gebouwen te vinden, waarvan het stadhuis en het Rolandstandbeeld tot UNESCO Werelderfgoed behoren. Uiteraard mag een bezoek aan de beroemde Bremer Stadsmuzikanten niet ontbreken. In dit sprookje van de gebroeders Grimm vertrokken de ezel, hond, kat en haan met z’n vieren, op weg naar Bremen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Marktplein

De mooiste historische gebouwen van Bremen zijn te vinden in het bruisende stadscentrum, rondom het Marktplein. Hier staan het stadhuis, het beeld van de Stadsmuzikanten en de St. Peterskerk. Loop vanuit het Marktplein via de Böttcherstrasse richting de rivier de Weser. Deze straat zit vol architectonische verrassingen en hoogtepunten. Struin over promenade van de Weser en geniet van de ondergaande zon.

Het marktplein in Bremen

Stadhuis

Het stadhuis van Bremen is de parel op het historische marktplein. De bovenzaal, waar de gemeenteraad bijeenkwam, is de mooiste ceremoniële locatie van Bremen. De modelschepen aan het plafond staan symbool voor het belang van handel voor de stad. De miniatuurkanonnen van de schepen kunnen zelfs worden afgevuurd als de gelegenheid daarom vraagt. In het begin van de twintigste eeuw is het stadhuis uitgebreid. Het moderne gedeelte vormt samen met het middeleeuwse stuk een harmonieus geheel. In de kelder van het stadhuis wordt het oudste wijnvat van Duitsland bewaard. De wijn dateert uit 1635 en smaakt tegenwoordig meer naar sherry dan naar wijn.

Het Rathaus in Bremen

Rolandstandbeeld

Dit beeld uit 1404, dat je op het marktplein vindt, staat symbool voor stedelijke vrijheid en vrijheid van handelsrechten. Op het schild staat een tweekoppige adelaar afgebeeld; het wapen van de keizer. Oorspronkelijk was het beeld zeer kleurrijk beschilderd, maar later koos men ervoor het natuursteen zichtbaar te maken en slechts enkele delen te beschilderen. Het scheelde niet veel, of het Rolandstandbeeld was uit Bremen verdwenen. Toen Napoleon het beeld naar het Louvre wilde verplaatsen, wisten de inwoners van Bremen hem ervan te overtuigen dat het beeld weinig artistieke waarde had, waardoor het tot op de dag van vandaag netjes op zijn plek staat.

Het Rolandstandbeeld

Bremer stadsmuzikanten

In het sprookje van de gebroeders Grimm uit 1918, vertrekken een ezel, hond, kat en haan samen naar de stad Bremen. Waarom deze dieren naar Bremen kwamen, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. Door de bewoners zelf wordt beweerd dat de stad zo tolerant is, dat er zelfs voor lawaaimakers plek is. Waarschijnlijk had het meer te maken met de staat van de stad in die tijd. In de vrije handelsstad Bremen kon ieder het beroep uitoefenen dat hij maar wilde. Uniek voor die tijd, waarin beroepskeuze voornamelijk voortkwam uit traditie en opvolging. Op het marktplein in Bremen vind je het standbeeld van de vier musketiers, dat iconisch is voor deze stad.

Bremer stadsmuzikanten

Universum Bremen

In dit wetenschappelijke centrum in het noorden van de stad, ontdek je alles over de wetenschappelijke wereld. Via verschillende onderzoeksruimten en meer dan 250 interactieve tentoonstellingen ontdek je alles over techniek, de mens en de natuur. Het Universum geeft antwoord op vele interessante vragen en moedigt logisch denken en creativiteit aan. Ook beschikt het Universum over een groot buitengebied, dat al de zintuigen laat prikkelen.

Universum Bremen

Botanika

Botanika is in vele opzichten spannend en fascinerend. Je ontdekt er alles over planten en wereldculturen. In het ontdekkingscentrum zijn permanente tentoonstellingen over het bijzondere plantenrijk. In het omliggende rododendron-park van Botanika vind je de op een na grootste rododendron-collectie ter wereld: ruim 6.000 wilde soorten. Alleen de collectie van Windsor Park in Engeland is uitgebreider.

Botanika in Bremen is zeker een bezoek waard

Airbus-bezoekersmuseum

Bremen is een van Europa’s toonaangevende centra voor de ruimtevaart. Het Airbus Space Centrum naast de luchthaven van Bremen vertelt je alles over de wereld van de ruimtevaart. Hoe leven, slapen en begeven astronauten zich in een omgeving zonder zwaartekracht? Antwoorden op deze vragen krijg je in de replica van de ISS-module Columbus. Daarnaast kun je ook onderdelen zien die werden gebouwd voor de Ariane 5-raket, die satellieten in een baan rond de aarde bracht.

Bremen Airbus

Beck's brouweri

Iedere minuut worden er wereldwijd zo’n 3.000 Beck’s bierflesjes geopend. Een bezoek aan deze brouwerij geeft je een kijkje in de fascinerende wereld van Beck’s. Naast een bezoek aan het brouwerijmuseum, kun je de ingrediëntenwinkel, het brouwhuis, de moutsilo’s en de fermentatie- en opslagtanks zien. Uiteraard sluit je het bezoek af met een bierproeverij.

Bremen brouwerij

Bremen op de fiets

Bremen staat bekend om zijn goed fietsvriendelijke karakter. De stad heeft meer fietspaden dan de meeste andere Duitse steden. De vele parken in en rondom de stad en de afwezigheid van heuvels, maken Bremen perfect om op de fiets te ontdekken.

Bremen is perfect te verkennen op de fiets

Schnoor Viertel

Schnoor Viertel, oftewel het Schnoor Kwartier, is de oudste wijk van Bremen. In de wijk hangt een knusse sfeer, omdat de huisjes gezellig dicht tegen elkaar staan. Het oudste gebouw dat de geschiedenis heeft overleefd komt uit de 14e eeuw. Vroeger woonden voornamelijk vissers, ambachtslieden en handelaars in dit deel van Bremen. In deze autovrije wijk bewonder je de prachtige gevels en mooie panden.

Schnoor Viertel, Bremen
Ballon!