Hamburg, Duitsland

Hamburg Op slechts vier uur rijden vanaf Utrecht ligt Hamburg, de op een na grootste stad van Duitsland. Wat bijzonder is aan Hamburg, is dat deze stad landkreis-vrij is, waardoor Hamburg een deelstaat van Duitsland is. Deze Hanzestad aan de Elbe heeft een rijke geschiedenis, die je terugvindt in historische gebouwen en een veelheid aan musea. Hamburg wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd en is goed te ontdekken via een boottocht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sint-Michielskerk

Het herkenningspunt van Hamburg is de Sint-Michielskerk. Het schip met zijn vijf orgels, de gewelfde kelder en het fantastische uitzicht vanaf de kerktoren zijn bijzonder indrukwekkend. In zijn bijna vierhonderdjarige geschiedenis moest de 'Michel' tweemaal volledig worden herbouwd.

Sint-Michielskerk, Hamburg

Pakhuisdistrict

Een bezoek aan het Pakhuisdistrict in het centrum van Hamburg mag zeker niet ontbreken. Je vindt hier plekjes waarvan iedere fotograaf warm wordt, met onder andere oude pakhuizen, binnenvaartschepen en de traditionele scheepshaven. Bezoek de Speicherstadt (pakhuizencomplex) en het Kontorhausviertel (huizenblok) inclusief Chilehaus: deze bouwwerken behoren tot het UNESCO Werelderfgoed.

Pakhuisdistrict, Hamburg

Reeperbahn

Dit drukbezochte uitgaansgebied is populair om zijn vele muziekclubs, cafés en discotheken. Tevens is het net als het Red Light District in Amsterdam bekend als prostitutiegebied. Een andere bekende straat is de Grosse Freiheit, een zijstraat van de Reeperbahn. De kruising van deze twee straten is het Beatlesplein, met de standbeelden van de vier Beatles-leden. De band speelde in de jaren zestig veel in clubs in deze buurt, waarna hun succesverhaal begon.

Reeperbahn, Hamburg

De St. Pauli-Elbtunnel

Deze tunnel dateert uit 1911 en was daarmee de eerste riviertunnel van Europa. Bijzonder aan deze 426,5 meter lange tunnel is het feit dat je toentertijd met een autolift naar beneden moest om toegang tot de tunnel te krijgen.

De St. Pauli-Elbtunnel

Hamburger Kunsthalle

Nabij het centraal station van Hamburg vind je de Hambuger Kunsthalle. Drie markante gebouwen herbergen een van de belangrijkste kunstcollecties van Duitsland. De focus ligt vooral op Noord-Duitse middeleeuwse schilderkunst, Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw en Duitse schilderkunst uit de negentiende eeuw. Naast meer dan 700 permanente werken, van de middeleeuwen tot heden vind je er ook speciale, wisselende tentoonstellingen die internationaal veel aandacht trekt.

Hamburger Kunsthalle - Duitsland

PROTOTYP-automuseum

Naast de vele musea voor kunst, cultuur en scheepvaart, kent Hamburg ook een aantal specifieke, kleinere musea. Een daarvan is het PROTOTYP-automuseum, dat in het teken staat van zeldzame sport- en racewagens uit de vroege naoorlogse en moderne tijd. Je bewondert hier onder meer de legendarische Berlijn-Rome-auto Porsche Type 64 (de voorouder van alle volgende Porsche sportwagens), de formule-racewagen van Otto Mathé, de wereldrecordauto van Petermax Müller en de eerste Formule 1-racewagen van Michael Schumacher.

PROTOTYP-automuseum

Winkelen

De wijken Neustadt en Altstadt vormen samen het stadshart van Hamburg. De Neuer Wall, Mönckebergstrasse en de Spitalerstrasse zijn een waar walhalla voor shopliefhebbers. Naast alle grote modeketens, vind je hier ook vele gezellige bars en restaurants. Overdekte winkelcentra zijn het Levantehaus, de Europapassage, Galeria Kaufhaus en Karstadt.

Winkelen in een van de winkelcentra in Hamburg

Alster Park

Hamburg is een van de groenste steden in het noorden van Duitsland, vanwege de vele bomen en rivieren met groene oevers. Een van grotere parken is het Alster Park in het noorden van de stad, gelegen aan het Alstermeer. Op en rond dit meer is veel bedrijvigheid, van watersportactiviteiten tot mooie fiets- en wandelroutes.

Alsterpark

Hamburg per boot

Zoals gezegd wordt Hamburg ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Het vele water in de stad levert romantische kiekjes op. Op verschillende plekken langs het water vertrekken boottours.

Hamburg per boot
Ballon!