Limburg an der Lahn, Hessen

Limburg an der Lahn Limburg an der Lahn ligt zo’n dertig kilometer ten oosten van Koblenz, aan de rivier de Lahn. De bekendste bezienswaardigheid in Limburg an der Lahn is de dom van Limburg. De dom werd in 1235 gebouwd en is een mooi voorbeeld van de laat-romaanse bouwstijl, waar ook al wat elementen vanuit de gotische stijl terug te vinden zijn.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dom van Limburg

De dom van Limburg is een opvallend gebouw in Limburg an der Lahn en steekt ver boven de stad uit door de ligging op een heuvel. Al vanaf 910 bevindt zich een kerk op de plek waar de huidige dom te vinden is. In 1235 werd de huidige kerk ingewijd en pas in 1827 werd de dom een bisschopskerk. De twee opvallende torens werden in 1860 toegevoegd en in 1870 werd het kapittelhuis aan het zuidelijke zijschip gesloopt en kreeg het zijschip een neoromaanse façade. Tussen 1968 en 1972 werd de kerk opnieuw bepleisterd in de oorspronkelijke, middeleeuwse kleuren die de architectuur benadrukken.

Dom van Limburg

Oude Lahnbrug

De oude Lahnbrug is een stenen boogbrug. In de middeleeuwen was de brug al onderdeel van de Via Publica van Keulen naar Frankfurt. In het midden van de brug staat een stenen beeld van St. Johannes van Nepomuk, de patroonheilige van de bruggen. Aan de benedenstroomse zijde van het beeld van St. Nepomuk staat een stenen kruis. Dit werd in 1349 door de overlevenden van de pest geschonken. De buitenste brugtoren staat nog steeds op de brug. Het is de enige brugtoren uit de veertiende eeuw die in Duitsland bewaard is gebleven. In 1968 is 200 meter stroomafwaarts de nieuwe Lahnbrug gebouwd waardoor de oude Lahnbrug geen onderdeel meer is van een hoofdweg.

Oude Lahnbrug

Kasteel Limburg

Het kasteel is een middeleeuws rotskasteel, gelegen achter de Dom van Limburg. Het kasteel bestaat uit verschillende gebouwen uit verschillende tijdperken die een binnenplaats omringen. De kapel is het oudste nog bestaande deel van het kasteel. Op de binnenplaats staan de grafstenen van de verschillende Kurtrier-beheerders en geestelijken van de abdij.

Links van de dom ligt kasteel Limburg

Bisschopshuis

Direct naast de Dom van Limburg staat het huis van de bisschop. Het bisschopshuis van Limburg an der Lahn raakte in opspraak tijdens de renovatie in opdracht van bisschop Terbartz-van Elst. De kosten liepen op tot meer dan 31 miljoen euro, terwijl er bij het aantreden van de bisschop sprake was van een begroting van slechts zes miljoen. Vanuit het Vaticaan werd om deze reden besloten om de bisschop te ontslaan. De buitenkant van het bisschopshuis ziet er prachtig uit, evenals de tuin.

Bischopshuis, Limburg an der Lahn

Diözesanmuseum Limburg

Het museum is gevestigd in een historisch gebouw vlak bij de Dom van Limburg en toont een collectie van religieuze kunst, waaronder een reliekschrijn van het Ware Kruis, een Byzantijns werk uit de tiende eeuw en een staf van Sint-Pieter. Het museum heeft ook een verzameling middeleeuwse beeldhouwwerken met als hoogtepunt de Klaagzang van Christus, een terracotta sculptuur uit 1415.

Breng een bezoek aan het Diözesanmuseum

Huis van de zeven zonden

Dit bijzondere gebouw in het centrum van Limburg an der Lahn dateert uit de zestiende eeuw. De gevel is gedecoreerd met bijzondere sculpturen die de zeven zonden uitbeelden.

Limburg an der Lahn

Werkstadt

Werkstadt is een groot winkelcentrum in Limburg an der Lahn. In het winkelcentrum bevinden zich meer dan zeventig verschillende winkels. Het winkelcentrum is gevestigd in de oude reparatiewerkplaats van de Deutsche Bundesbahn. De werkplaats wordt beschouwd als een hoogstaand industrieel monument.

Limburg an der Lahn
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!