Nationaal Park Müritz, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Nationaal Park Muritz Nationaal Park Müritz ligt in het Mecklenburger Merengebied, het land van de 1000 meren. Een idyllisch gebied vol watertjes, moerassen en beukenbossen. De Müritzsee is het grootste meer van het gebied en na de Bodensee het tweede meer van Duitsland. Je kunt hier uitstekend wandelen en fietsen, maar ook kajakken en een ontspannen boottochtje maken. Rond de meren liggen leuke stadjes zoals Waren en Röbel. Vogelliefhebbers kunnen op zoek naar zeerarenden, visarenden en kraanvogels.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Nationaal Park Müritz

Naast de Müritzsee liggen er nog talloze andere meren zoals de Feisnecksee, Rederangsee, Specker See en Woterfitzsee. Rond de meren vind je heel veel bos. Een deel van Nationaal Park Müritz heet Serrahn, dit voorhistorische beukenbos is Wereldnatuurerfgoed van de UNESCO. Naast eeuwenoude beuken leven hier veel vogels zoals spechten. In het park rijdt een speciale Nationaal Park bus met verschillende haltes, je kunt namelijk niet overal met de auto komen. Met het Nationaal Park Ticket reis je gratis met deze bus, die uit de verschillende stadjes in de omgeving vertrekt.

Nationaal Park Muritz

De Müritzsee

De Müritzsee is het grootste meer van Nationaal Park Müritz en het wemelt hier van het leven. In het heldere water zie je de vissen voorbij zwemmen en grote kans dat je tegen zonsondergang een hert ziet. Met het Nationaal Park Ticket reis je gratis met de bus en kun je met korting een boottocht maken op de Müritzsee. De boottochten vertrekken uit meerdere havens, zo vaar je bijvoorbeeld van Waren naar Klink, om daar even rond te kijken. Rond de Müritzsee liggen diverse zandstrandjes en aan de kinderen is zeker gedacht, want je vindt ook overal leuke speeltuinen.

Muritzsee

Käflingsberg met uitkijktoren

Nationaal Park Müritz is overwegend vlak. Hoewel de Käflingsberg maar 100 meter hoog is, biedt het een mooi uitzicht over de omgeving. Op de top staat namelijk ook nog een uitkijktoren met een platform op 31 meter hoogte, dit zijn 167 treden. De toren zelf is hoger, deze wordt namelijk door de brandweer en als zendmast gebruikt. De wandeling naar de top is een eenvoudige tocht van ongeveer anderhalve kilometer vanuit het dorpje Speck. Je kunt er ook een langere wandeling (of fietstocht) van maken door een rondje om de Großer en Kleiner Zillmannsee mee te pakken. Neem dan beslist een kijkje bij het uitzichtpunt van de Priesterbäker See.

Kaflingsberg Nationaal Park Muritz

Waren

Het stadje Waren ligt op de noordelijke oever van de Müritzsee en heeft een mooi historisch centrum. Gekleurde vakwerkhuizen, oude kerken, het gotische nieuwe raadhuis, het oude raadhuis uit de veertiende eeuw, je ziet ze allemaal met de stadswandeling. De echte blikvanger in de haven is het Müritzeum. Het is een combinatie van een aquarium en een museum en dit gaat voornamelijk ook de flora en fauna van het Mecklenburgse Merengebied. De interactieve tentoonstelling is ook leuk voor kinderen, Achter het museum ligt de kleine Herrensee, een mooi kijkje in de onderwaterwereld en er ligt een mooie tuin omheen met een speeltuin.

Waren Mecklenburg Voor Pommeren

Röbel/Müritz

Röbel is een kleurrijke stad die idyllisch op de oever van de Müritzsee ligt. Het middeleeuwse centrum is een bezoek zeker waard. Nauwe straatjes met aan weerszijden vakwerkhuizen kronkelen door de stad. Het heeft twee gotische kerken en een gezellige boulevard bij de jachthaven. De boulevard loopt door in een wandelpad over de landtong in de Müritzsee.

Robel Muritz

Klink

Op een landtong tussen de Müritzsee en de Kölpinsee ligt het dorpje Klink. Het eerste dat opvalt is het negentiende-eeuwse Schloss Klink, een kasteel direct op de oever van het meer. Het is weliswaar geen kasteel, maar een hotel op een prachtige locatie. Loop zeker even langs de bakstenen dorpskerk uit de achttiende eeuw. In de jachthaven kun je een bootje huren om het water op te gaan. Hier ligt tevens een zwemstrand, met in de straat erachter een leuke speeltuin.

Klink Nationaal Park Muritz

Rechlin

Op de oostelijke oever ligt het havenstadje Rechlin, want natuurlijk heeft ook dit stadje een jachthaven in de Müritzsee. Het is in de middeleeuwen ontstaan, toch stammen de kerken pas uit de negentiende eeuw. De oude watermolen Bolter Mühle stamt uit de zeventiende eeuw en is tegenwoordig een een leuke stop tijdens een wandeling, fiets- of kajaktocht. Neem een kijkje in de geschiedenis van de luchtvaart in het museum voor luchtvaarttechniek in Rechlin.

Rechlin Nationaal Park Muritz

Neustrelitz

Neustrelitz ligt aan de Zierker See. Het was in de achttiende eeuw de woonplaats van de hertogen van Mecklenburg-Strelitz en het barokke kasteel herinnert hieraan. Helaas zijn door brand alleen de kelders bewaard gebleven, het park en de kelders zijn wel te bezoeken. Het centrum van Neustrelitz is een bezoek waard, het marktplein is in feite een grote rotonde met 8 zijstraten, met daarnaast de stadskerk met de markante vierkante toren. Loop langs de oude orangerie en abdijkerk beide in de buurt van het Schlosspark.

Neustrelitz Nationaal Park Muritz

Schloss Mirow

Mirow is een klein stadje aan de Mirower See en het is vooral bekend vanwege het kasteel Schloss Mirow. Deze ligt pittoresk op een kleine landtong in het meer. In het groene park rond het kasteel vind je een oud kerkje, de oude kasteelbrouwerij dat nu een restaurant is en via een klein bruggetje kom je op de Liebesinsel. Dit is een klein eilandje met bankjes aan het water, een romantisch plekje voor de zonsondergang. Het achttiende-eeuwse barokke slot kun je bezoeken.

Mirow Nationaal Park Muritz

Wandelen en fietsen

Het tamelijk vlakke Nationaal Park Müritz is ideaal voor wandelaars en fietsliefhebbers, er liggen dan ook talloze routes voor je uitgestippeld. Van korte tochten tot fikse afstanden, alles is mogelijk. De Müritz Nationalpark-Weg is een rondwandeling van in totaal 175 kilometer. Deze route doet onderweg de verschillende dorpen aan, je kunt er makkelijk een dagwandeling van maken, met de bus rijd je zo weer terug naar het beginpunt. Dit geldt ook voor fietsers, de Nationale Park bus heeft een speciale aanhanger voor fietsen.

Wandelen Muritzsee

Kajakken

Kajakliefhebbers opgelet, Nationaal Park Müritz is bij uitstek geschikt voor dagtochten, maar ook voor meerdaagse tochten. De meren zijn bijna overal met elkaar verbonden door kanalen en er zijn overal campings te vinden. Het hoogteverschil tussen de meren overbrug je met sluizen. Is er geen waterverbinding, dan hebben ze een ingenieus kanotrolley systeem. Je schuift de kajaks op het karretje en je takelt ze zo over naar het volgende stuk water. Zoek niet lang naar een kanoverhuurder, deze vind je echt overal.

Kajakken Muritzsee
Ballon!