Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft Aan de Oostzee is het op twee na grootste nationale park van Duitsland te vinden: Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft beslaat maar liefst 805 vierkante kilometer. Het schitterende gebied heeft een zeer grillig landschap en is een belangrijk broedgebied voor tal van zeldzame watervogels. Het park omvat twee grote lagunegebieden; de Bodden genaamd. In het westen ligt het schiereiland Darss-Zingst, dat de kust beschermt tegen de woeste golven van de Oostzee. In het oosten ligt langgerekte eiland Hiddensee, dat als golfbreker dient voor het bekende eiland Rügen. Het natuurgebied is vooral erg geschikt om te voet of per fiets te ontdekken. Ook een boottochtje is een aanrader. In de diverse bezoekerscentra krijg je meer informatie over het gebied.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Darsser Ort Natureum

In het noordwestelijke puntje van het nationale park ligt het Natureum; een combinatie van een bezoekerscentrum en een museum. Hier ontdek je alles over het landschap van het Nationaal Park, de schitterende planten die je kunt tegenkomen en de dieren die hier wonen. Er staan opgezette dieren en in de vitrines liggen veel mooie stenen en schelpen. Ook kun je een mooie vuurtoren beklimmen. Het uitzicht vanaf de top is fenomenaal. Het Natureum is niet met de auto te bereiken. De auto parkeer je in Prerow, Wieck en Born, Drei Eichen of Ahrenshoop. Vanaf hier kun je lopend, fietsend of zelfs per huifkar naar het Natureum. Ook is het mogelijk om het Natureum per treintje te bereiken. Stap aan boord in Prerow en geniet van het schitterende landschap dat voorbij trekt.

Darsser Ort vuurtoren

Wandelroute vanaf het Natureum

Vanaf het Natureum loopt een wandelroute van ongeveer vijf kilometer. Hoewel de meeste mensen op deze route eerst richting het strand lopen, is het aan te raden om de route juist andersom te volgen. Dan word je na een heerlijke wandeling beloond met een bezoekje aan het strand. De wandeling voert grotendeels over vlonders en is goed begaanbaar. Onderweg kom je verschillende uitkijkpunten tegen. Als je een verrekijker meeneemt kun je de diverse vogels die hier leven nog een stuk beter bekijken. Het laatste (of eerste, afhankelijk van de looprichting) stuk van het pad gaat over het strand. Dit maakt het pad ongeschikt om met een wandelwagen te lopen.

Darsser Ort wandelroute

Ahrenshoop

In twintig minuten rijd je van Prerow naar Ahrenshoop. Deze pittoreske plaats met scheve vissershuisjes, pittoreske haven en schitterende ruige natuur is het thuis van vele kunstenaars. Het is beslist een bezienswaardigheid binnen het nationale park. Als je rondkijkt in het dorp zul je direct snappen waarom kunstenaars hier zo geïnspireerd raakten. Door Ahrenshoop kun je richting de kust lopen, waar je je zult verwonderen over de hoge en steile kliffen.

Ahrenshoop

Bezoekerscentrum Zingst/Sundische Wiese

Ten oosten van Zingst, zo'n twintig kilometer van het Natureum, ligt nog een bezoekerscentrum. Het biedt een inkijkje in de uitdagingen die komen kijken bij de bescherming van dit gebied en het belang van broed- en rustgebied voor kustvogels. In dit gebied spot je veel vogels. Zingst heeft trouwens een leuk zandstrand, inclusief vispier en een aantal restaurantjes. Ook in andere delen van het nationale park zijn bezoekerscentra. Kijk dus goed welke voor jou makkelijk te bereiken is en plan van daaruit verder.

Vogelspotten bij Zingst

Nationaal Parkhuis Vitte

Op het autovrije eiland Hiddensee ligt het Nationaal Parkhuis Vitte. De tentoonstelling ‘Verandering’ is meer dan passend voor dit eiland. Door de constante invloed van de natuurkrachten is het eiland altijd aan het veranderen. Krijg een indruk van alle seizoenen met een 3D-presentatie en zie hoe het eiland ontstaan is. Naast het gebouw vind je een belevenispad, waar je zelf de natuur met al je zintuigen kunt ervaren. Loop op je blote voeten over het pad, klim en balanceer over een parcours en vergeet onderweg niet om je te laten betoveren door alle inheemse planten. Vanuit een hut kun je veel vogels spotten en in de zomer kun je hier verschillende huisdieren aaien. Vitte zelf heeft een heel gezellige haven. Vanuit bijvoorbeeld Stralsund varen boten naar Hiddensee.

Haven van Vitte

Vervoer

Het eiland Hiddensee is zo goed als autovrij en is dus niet met de auto te bezoeken. Maar ook in de rest van het Nationaal Park is de auto niet altijd het beste vervoersmiddel. Sommige plaatsen zijn prima met de auto te bereiken, maar om het park echt goed te kunnen verkennen zijn lange wandel- of fietstochten aan te raden. Het park bestaat uit een aantal eilanden en heeft een grillig landschap. Tussen de verschillende eiland varen veerboten. Vanuit het nabijgelegen Stralsund rijd je via een brug naar het eiland Rügen en vanaf Rügen vertrekt een veerboot naar Hiddensee. Ook het eiland Ummanz is bereikbaar via Rügen. Kijk van tevoren goed in welk deel van het grote Nationaal Park je wilt zijn, om zo de beste route en het beste vervoersmiddel te kiezen

Ballon!