Rostock, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Rostock De stad Rostock, een middeleeuwse handelsstad, ligt aan de Oostzee in het noorden van Duitsland. Je vindt hier een mix van mooie historische gebouwen, de gezelligheid van een studentenstad en het prachtige brede zandstrand van Warnemünde. In deze veelzijdige stad kun je je prima een (lang) weekend vermaken. Maak een wandeling langs de oude stadsmuren, zoek verkoeling bij de fontein op het Universiteitsplein en ga shoppen op de Kröpeliner Strasse. Ook is er een indrukwekkende dierentuin, die al meerdere keren in de prijzen is gevallen als ‘Beste dierentuin van Europa’. Rostock wordt ook wel 'de toegangspoort naar Scandinavië' genoemd. Dagelijks varen de ferry's hier af en aan om je naar het noorden te vervoeren. Per ferry ben je in anderhalf uur in Denemarken en in zes uur in Zweden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mariakerk

De Mariakerk is de enige kerk in Rostock die tijdens de Tweede Wereldoorlog ongedeerd is gebleven. Het is een prachtige kerk om van binnen te bekijken, met een indrukwekkend hoog orgel en een bijzondere klok. Om twaalf uur ‘s middags en twaalf uur ‘s nachts gaat een van de deuren van de klok open en marcheren er zes van de twaalf apostelen naar buiten. Het is een bijzondere bezienswaardigheid in Rostock.

Mariakerk Rostock

Nieuwe Markt en Oude Markt

Aan het grote plein van de Nieuwe Markt staat het prachtige Raadhuis met een roze pastel gekleurde gevel. Tegenover het Raadhuis zie je een paar gerestaureerde huizen staan, met de typische puntgevels en in verschillende pastelkleuren geverfd. Ongeveer tien minuten lopen vanaf de Nieuwe Markt ligt de Oude Markt. Ook hier staan prachtige authentieke huizen, gebouwd van rode bakstenen en geverfd in mooie kleuren. Aan het grote plein vind je de Petruskerk.

Nieuwe Markt Rostock

Sint-Petruskerk

Deze gotische kerk heeft een 117 meter hoge toren; van oudsher een herkenningspunt voor matrozen vanaf de zee. Neem hier de lift naar boven, waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad.

Sint-Petruskerk Rostock

Cultuurhistorisch museum Rostock

Een belangrijke bezienswaardigheid in Rostock is het Cultuurhistorisch museum. Het museum is gevestigd in een oud klooster. Er is van alles te zien: schilderkunst, munten, speelgoed en mooie stukken handwerk.

Breng een bezoek aan het Cultuurhistorisch museum Rostock

Hanse Sail

De Hanse Sail is een jaarlijks terugkerende traditie. Het lijkt op (zoals wij dat kennen) Sail Amsterdam. Ieder jaar in augustus komen hier traditionele zeilboten van over heel de wereld. Je kunt deze bezoeken en een stukje meevaren op een van de vele pronkstukken.

Hanse Sail

Warnemünde

Warnemünde, ooit een oud vissersdorp, is uitgegroeid tot een mondaine badplaats en ligt op ongeveer dertien kilometer van Rostock. Langs de Alter Strom (het belangrijkste kanaal dat Rostock met de Oostzee verbindt) vind je aan de ene kant oude vissershuizen, omgebouwd tot winkels en restaurants en aan de andere kant een lange rij boten. Sommige van deze boten zijn verbouwd tot snackbar. Heb je zin om in een restaurant te eten? Ga dan naar de gezellige boulevard, geniet van verse vis, de zilte lucht en de kwetterende zeemeeuwen. Vergeet niet om een bezoekje te brengen een de prachtige oude vuurtoren. Verder kun je je hier prima vermaken op het strand. Rust lekker uit, maak een rondvaart vanuit de haven of neem een paar (kite)surflessen.

Warnemünde

Stasi-Knast Rostock

Deze voormalige gevangenis van drie verdiepingen is opengesteld voor het publiek en is te bezoeken. Maak hier een indrukwekkende rondleiding door de gangen en de cellen. Zo krijg je een goed beeld van hoe 110 mannen en vrouwen werden vastgehouden tijdens de Duitse dictatuur.

Stasi-Knast Rostock

Omgeving

Molli Stoomtrein

Op een kwartier rijden van Rostock ligt de plaats Bad Doberan. Hier vandaan kun je een rondrit maken per ouderwetse stoomtrein. Je krijgt de kans om de machinist, het kolenhok en de oven van dichtbij te aanschouwen. De minimale leeftijd is tien jaar en je moet vooraf reserveren!

Stoomtrein Bad Doberan

Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaf

Op iets meer dan een uur rijden ligt het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft. Voor de vogelliefhebber een echte must-see. Het is een broedgebied voor zeldzame watervogels, maar ook als je geen vogelliefhebber bent is dit een mooi natuurpark. De ruige kustlijn, de verwilderde bomen en de woeste zee maken dit park uniek.

Vogelgebied Vorpommersche Boddenlandschaft

Karl’s Adventure Village Röverhagen

Op ongeveer twaalf kilometer van Rostock ligt Karl’s Adventure Village Röverhagen. Eenmaal aangekomen kan het je niet ontgaan: ze kweken hier aardbeien. Zover het oog reikt zie je niets anders dan aardbeienvelden. Er is van alles te doen, te zien en te kopen. Voor de kinderen is er een kinderboerderij en een speeltuin. Verder is er een winkel en een café. Het verse aardbeienijs is echt een aanrader. Geniet van je ijsje terwijl je wegdroomt bij de aardbeienvelden.

Karls Adventure Village Roverhagen

Vervoer

Te voet

De binnenstad van Rostock kun je prima te voet verkennen. Wil je naar Warnemünde? Neem dan de trein, deze brengt je in een half uur naar de kust.

Openbaar vervoer

In Rostock is er een goede tram- en busverbinding. Als je wat van de omgeving wilt zien, dan kun je het beste de trein nemen.

Per fiets

In Warnemünde is het mogelijk om een fiets te huren en de omgeving te verkennen.

Feiten:

Staat Mecklenburg-Voor-Pommeren
Oppervlakte 181 km²
Hoogte 13 meter
Inwoners 209.000
Tijdzone Central European Time Zone (geen tijdsverschil met Nederland)
Ballon!