Rügen, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Krijtrotsen, Rügen Voor de kust van de oude Hanzestad Stralsund ligt in de Oostzee het grootste eiland van Duitsland: Rügen. De grillige kustlijn, witte zandstranden, indrukwekkende krijtrotsen, bijzondere bossen en zelfs een nationaal park maken dit eiland een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Maar ook de architectuur maakt Rügen zeker een bezoekje waard. Wandel door een van de gezellige badplaatsen, waai uit op het strand of bekijk de bossen vanuit een ander perspectief met een wandeling over het boomkroonpad. Bezoek ook het Prora-bouwproject, dit gigantische gebouw van meer dan 4,5 km lang werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd door Hitler en was bedoeld als vakantieresort voor Duitse arbeiders en hun gezinnen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nationaal Park Jasmund

Een van de meest typerende bezienswaardigheden van Rügen zijn de witte krijtrotsen. De witte krijtrotsen in Nationaal Park Jasmund staan bekend als de Kӧningsstuhl. Op een uitkijkpunt in dit nationale park zijn de rotsen extra goed te bewonderen. De witte rotsen steken scherp af tegen het groen van het bos en het blauw van het water. Maar dit is niet de enige bezienswaardigheid in het park. Ook de door UNESCO beschermde berkenbomen zijn prachtig om te zien en in het bezoekerscentrum is alles te leren over het ontstaan van deze bijzondere plek. Ook kan men je hier vertellen over mogelijke wandelingen en activiteiten in het park. Een aanrader is een boottocht langs de imposante Köningsstuhl.

Nationaal Park Jasmund

Boomkroonpad

Wil je de prachtige natuur van Rügen eens vanuit een ander oogpunt bekijken? Breng dan een bezoekje aan het boomkroonpad. Dit pad is gemaakt in de vorm van een adelaarsnest. Tijdens een indrukwekkende wandeling loop je letterlijk boven het bos. De uitkijktoren is rondom een boom gebouwd en je hebt vanaf hier een fantastisch uitzicht over Rügen. Voor kinderen is er aan het begin van het pad een opdrachtenboekje verkrijgbaar. Hiermee leren ze van alles over de hier veel voorkomende adelaar en over de omgeving. Aan het einde van de wandeling kun je bijkomen op het terras of nog rondsnuffelen in de winkel.

Boomkroonpad, Rügen

Prora

Vlak bij het boomkroonpad ligt een andere bezienswaardigheid van Rügen. Dit gigantische gebouw van meer dan 4,5 km lang werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd door Hitler en was bedoeld als vakantieresort voor Duitse arbeiders en hun gezin. Het is echter nooit in gebruik genomen. Ondertussen wordt Prora verbouwd en worden er vakantiewoningen en appartementen gerealiseerd. Er is een bezoekerscentrum waar je alles te weten komt over de geschiedenis van dit kolossale gebouw. De ligging aan het strand maakt het bezoek aan Prora ook perfect te combineren met een strandwandeling.

Prora, Rügen

Jachtslot Granitz

Op Rügen is een aantal prachtige kastelen te bezoeken en Jachtslot Granitz is er daar een van. Het ligt vlak bij het badplaatsje Binz. De lichtroze kleur, de torentjes en de ligging in het bos maken het geheel een idyllisch gezicht. In het kasteel zijn verschillende kamers te bekijken en een van de torens is te beklimmen.

Jachtslot Granitz, Rügen

Badplaatsen

Een bezoek aan Rügen is niet compleet zonder een bezoek aan een van de typische badplaatsen. Binz is hier een perfect voorbeeld van. Schitterend gedecoreerde huizen, een zeepier voor voetgangers en gezellige terrasjes zorgen ervoor dat je hier een heerlijke dag kunt beleven. Sellin is ook een badplaats die het bezoeken waard is. Vooral het badhuis op palen bij de pier mag je niet missen. Of bezoek de oudste badplaats van het eiland: Putbus. Bekijk hier de diverse witte gebouwen of breng een bezoekje aan de restanten van het kasteel.

Pier van Sellin

Vervoer

Rügen leent zich perfect voor lange wandeltochten door de prachtige natuur, maar ook fietstochtjes kun je er prima maken. Om de natuur te beschermen zijn sommige toeristische attracties niet per auto te bereiken. Het openbaar vervoer biedt dan een goed alternatief. Extra speciaal is de Razende Roland. Deze stoomtreinbaan loopt van Binz naar Gӧhren en in het hoogseizoen naar Lauterbach Mole. De trein gaat niet echt hard, maar de hoge nostalgische waarde en het mooie uitzicht onderweg maken veel goed. Rügen is door twee bruggen verbonden met het vasteland en vanuit verschillende havenplaatsen varen boten met diverse bestemmingen. Ook zijn er vaartochtjes langs toeristische attracties zoals de Koningsstuhl in Jasmund Nationaal Park te boeken.

Ballon!