Stralsund, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Stralsund Mede door zijn strategische ligging was Stralsund vroeger een van de belangrijkste Hanzesteden en veel van de rijke geschiedenis van de stad is bewaard gebleven. De oude binnenstad staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de vele rode bakstenen gebouwen zijn typerende voorbeelden van baksteengotiek. Door een lange brug wordt Stralsund verbonden met het eiland Rügen. Hierdoor heeft Stralsund ook prachtige natuur binnen handbereik. Dwaal uren door de straten van de historische binnenstad, leer van alles in de diverse musea of vertoef een paar uur op of aan het water.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Stadhuis Stralsund

Een niet te missen bezienswaardigheid in Stralsund is het kenmerkende stadhuis, gelegen aan de Oude Markt (Alter Markt). Het gebouw dateert uit 1370 en wordt tot op de dag van vandaag gebruikt. De indrukwekkende gevel aan de noordzijde van het gebouw is een van de symbolen van de stad geworden. De bovenkant van deze gevel heeft openingen, zodat het niet omver geblazen kan worden door harde wind. Hier herken je het gebouw direct aan.

Stadhuis Stralsund

Sint Nicolaaskerk

Aan hetzelfde plein als het stadhuis ligt nog een belangrijke bezienswaardigheid van Stralsund. De Sint Nicolaaskerk stamt uit 1270 en is gemaakt naar het voorbeeld van de Mariakerk in Lübeck. Niet alleen de buitenkant van het gebouw, met een opvallende dubbele toren, is het bezoeken waard. In de kerk word je overspoeld met kleuren en kunstschatten. Neem vooral de tijd om de vele details van de sculpturen te bewonderen en vergeet de astronomische klok, gesitueerd achter het hoogaltaar, niet.

De toren van de Sint Nicolaaskerk

Heilige Mariakerk

Deze gotische kerk, uit de veertiende eeuw, is de grootste van Stralsund. Het gebouw is een typisch voorbeeld van baksteengotiek. Je kunt de toren van 104 meter beklimmen en hebt zo op 90 meter hoogte een fenomenaal uitzicht over de stad, zee en de naburige eilanden Rügen en Hiddensee. In de kerk is het grote orgel een echte bezienswaardigheid.

Heilige Mariakerk Stralsund

Gorch Fock

In de haven van Stralsund ligt het oude marineschip Gorch Fock. Dit schip werd in 1933 gebouwd en tot 1945 door de Duitse marine gebruikt als trainingsschip. In 1945 leek het leven van het schip voorbij, toen het tot zinken werd gebracht. In 1947 werd het echter boven water gehaald en na vele omzwervingen is het uiteindelijk weer in de haven van Stralsund beland waar het nu te bewonderen is. Alle dekken van het schip zijn toegankelijk. Durf jij tot in het kraaiennest te klimmen?

Gorch Fock

Duits Oceanografisch Museum

Dit museum bestaat uit vier verschillende locaties in en rond Stralsund. Het Ozeaneum ligt in de haven van Stralsund, in een opvallend wit gebouw. Hier vind je voornamelijk dieren uit de Noordzee en de Baltische zee. Publiekstrekker is een 26 meter lange replica van een blauwe vinvis. Het Meeresmuseum bevindt zich aan de andere kant van de stad in een gebouw uit de dertiende eeuw. Je vindt hier prachtig gekleurde vissen, haaien en zeepaardjes, maar de ultieme bezienswaardigheid zijn toch echt de zeeschildpadden. Het Nautineum ligt op het kleine eilandje Dänholm, net voor de kust van Stralsund. Hier kun je in openluchtexposities van alles leren over diverse vismethodes, oceanografie en waterwegen. Ook is er een speeltuin, kun je aan boord van verschillende schepen kijken en kun je ‘Helgoland’ (een origineel onderwaterlaboratorium) ontdekken. Het Natureum tot slot, huist in een 160 jaar oude vuurtoren in het midden van het Nationale park Vorpommersche Boddenlandschaft op ongeveer een uur rijden vanaf Stralsund. Je vindt hier een aquarium met dieren uit de Oostzee. Ook kun je diverse planten uit het duinlandschap bewonderen.

Stralsund museum

Zoo Stralsund

In deze dierentuin wonen ongeveer 160 diersoorten en in totaal rond de duizend dieren. Je ontmoet hier onder andere chimpansees, leeuwen en wolven, maar ook schapen, geiten en kippen kom je er tegen. Exposities in de historische boerderij, windmolen en tuin leren je heel veel over het verleden. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin en sommige dieren voeren met speciaal verkrijgbaar voer.

Bezoek Zoo Stralsund

Werelderfgoed Expositie

Bij deze kleine maar erg interessante expositie krijg je meer informatie over de UNESCO Werelderfgoedlijst en de geschiedenis van Stralsund in het bijzonder. Op de binnenplaats ligt in een zandbak een model van de stad. Jonge bezoekers mogen helpen om deze met behulp van schepjes en borsteltjes op te graven.

Omgeving

Rügen

Twee bruggen verbinden Stralsund met dit wonderschone eiland. Ruige kustlijnen en weelderige beukenbossen wisselen elkaar af met heuvelachtige landschappen. Om dit landschap te beschermen zijn enkele belangrijke toeristische trekpleisters, zoals het Jachtslot Granitz en kaap Arkona, autovrij gehouden. Deze bezoek je met het openbaar vervoer of met voertuigen zonder verbrandingsmotor.

Rügen

Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Op ongeveer een uur rijden vanaf Stralsund vind je dit grote Nationale Park. Het is het op twee na grootste park van Duitsland en beslaat 805 vierkante kilometer. Het ligt deels aan de Oostzee en heeft een grillig landschap. Het Nationaal Park is een belangrijk broedgebied voor tal van zeldzame watervogels. Het park omvat twee grote lagunegebieden, de Bodden. In het westen ligt het schiereiland Darss-Zingst, waardoor de kust beschermd wordt tegen de golven van de Oostzee. In het oosten beschermt het eiland Hiddensee een gebied dat overgaat in het eiland Rügen.

Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Vervoer

De meeste bezienswaardigheden in Stralsund zijn prima per voet te bereiken. Vanaf de Oude Markt loop je in tien minuten naar de haven of naar de Sint Mariakerk. In de haven varen ferry’s naar Hiddensee en Altefähr. Ook zijn er diverse haventours te boeken. Verder lopen er een paar grote wegen door de stad heen en heeft de stad een treinstation en een klein vliegveld.

Ballon!