Wismar, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Wismar In het noorden van Duitsland ligt direct aan de Oostzee de havenstad Wismar. Wismar behoorde tot een van de Duitse Hanzesteden. De rijke historie van de stad is ook tegenwoordig nog goed te zien. Vooral het oude centrum, dat sinds 2002 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, barst van de prachtige bezienswaardigheden. Waan je even in vervlogen tijden of waai uit tijdens je bezoek aan de oude haven. Alle bezienswaardigheden in het oude centrum liggen op loopafstand, dus geniet van alle pracht en praal tijdens een interessante stadswandeling.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Marktplein

Het grote marktplein in het oude centrum van Wismar is een bezienswaardigheid op zich. Het is een van de grootste middeleeuwse pleinen in Noord-Duitsland. Dit marktplein is een prima begin voor een tour langs alle bezienswaardigheden in de stad.

Marktplein, Wismar

Waterwerk

De meest opvallende verschijning op het marktplein in Wismar is het Waterwerk uit 1602. Deze schitterend versierde bron in Hollandse stijl werd gebruikt om meer dan tweehonderd gebouwen van drinkwater te voorzien.

Het Waterwerk, Wismar

Alter Schwede

Direct achter dit waterkunstwerk vind je een van de oudste herenhuizen in Wismar. Het huis stamt uit 1380 en is nog in behoorlijk goede staat. De naam 'Alter Schwede' is een verwijzing naar de tijd waarin Wismar onderdeel van Zweden was. Neem even de tijd om stil te staan bij de indrukwekkende gevel. In het gebouw zit tegenwoordig een restaurant.

Alter Schwede, Wismar

Oud stadhuis

Aan de noordkant van de markt staat het oude stadhuis. Dit imposante witte gebouw is niet te missen. De neoclassicistische stijl is direct herkenbaar aan de zuilen bij de ingang. In de kelder van het gebouw kun je een interessante expositie bezoeken. Ga terug in de tijd en bestudeer een origineel vijftiende-eeuwse muurschildering of een middeleeuwse put.

Stadhuis, Wismar

Sint-Nicolaaskerk

In nog geen tien minuten lopen vanaf de markt sta je voor de Sint-Nicolaaskerk. Van de drie grote kerken die Wismar bezat, is alleen deze relatief ongeschonden de Tweede Wereldoorlog doorgekomen. De architectuur van deze kerk is typisch voor de baksteengotiek. De rode bakstenen zijn al vanaf een afstandje herkenbaar. In het interieur zijn echter ook invloeden vanuit de barok zichtbaar en de muurschilderingen zijn laatgotisch. De begraafplaats van de kerk ligt beschut onder de bomen en naast een klein kanaal. Dit maakt het een heerlijk plekje om even bij te komen.

Sint-Nicolaaskerk, Wismar

Historisch museum ‘Schabbel’

Aan de overkant van het kanaal ligt het Schabbelhaus. Dit museum is gevestigd in een oude brouwerij uit 1571. Hier kun je alles ontdekken over de rijke geschiedenis van Wismar. Beleef de veelzijdige geschiedenis van de stad in chronologische tentoonstellingen. Zie hoe Wismar gevormd is onder invloed van de Zweedse heerschappij, het Hanzeverbond en de DDR.

Breng een bezoek aan het Schabbelhaus

Sint-Joriskerk

Deze kerk heeft minder geluk gehad dan de Sint-Nicolaaskerk. Drie weken voordat de Tweede Wereldoorlog eindigde werd de Sint-Joriskerk nog gebombardeerd en al eerder werd het houten beeld van Sint Joris en de draak door de bevolking als brandhout gebruikt. Ondertussen is het rode gebouw al flink gereconstrueerd. Beklim de kerktoren voor een adembenemend uitzicht over de stad.

Sint-Joriskerk, Wismar

Mariakerk

Van de dertiende-eeuwse Mariakerk staat alleen de toren uit 1339 nog overeind. Wel kun je hier een multimedia-expositie bezoeken over middeleeuwse kerkbouw-technieken en is de toren te beklimmen.

Mariakerk, Wismar

Fürstenhof

Tussen de Mariakerk en de Sint-Joriskerk ligt het Fürstenhof. Tegenwoordig doet dit gebouw dienst als gerechtsgebouw. De gevels zijn versierd met gedetailleerde reliëfs waarop je gedeelten van de geschiedenis en folklore van Wismar kunt zien.

Fürstenhof, Wismar

Dierenpark

Als je even iets anders wilt bezoeken dan een van de prachtige historische gebouwen, kun je altijd een bezoek brengen aan Tierpark Wismar, de dierentuin. Deze kleinschalige dierentuin ligt een klein stukje buiten het centrum. Verwacht geen grote dieren, zoals olifanten, maar meer de wat kleinere diersoorten. Sta hier oog in oog met lynxen, ezels, neusberen en struisvogels. Ook zijn er genoeg speelmogelijkheden voor kinderen. Het dierenpark ligt in het Bürgerpark, waar je ook heerlijk kunt wandelen, de botanische tuin kunt bezoeken en een mooie uitkijktoren kunt beklimmen. Hier vlakbij ligt ook nog phanTECHNIKUM, een interactief technologiemuseum.

Tierpark Wismar
Ballon!