Hannover, Nedersaksen

Hannover Hannover, een stad die veel te verduren heeft gehad tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Laat dat je zeker niet tegenhouden! Veel gebouwen zijn in ere hersteld en nu is het een levendige stad waar geschiedenis en moderne architectuur hand in hand gaan. Het is bovendien de groenste stad van heel Duitsland. Ontdek Hannover zelf met oude vakwerkhuizen, het prachtige nieuwe stadhuis, de overblijfselen van de Aegidienkerk en de hippe wijk Linden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Altstad

In de Altstadt slenter je door het oude hart van Hannover. Hoewel de meeste gebouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verwoest, zijn er nog zat bijzondere plekjes te bezichtigen. Bekijk bijvoorbeeld de oude vakwerkhuizen aan de Kramerstrasse en de mooie winterfontein van Oskar aan de Holzmarkt. Loop door naar het prachtige klassieke operagebouw en de Sint-Joris en Jacobus marktkerk, de oudste middeleeuwse parochiekerk van Hannover. Iets verder uit het centrum vind je de hippe wijk Linden, volgens velen de leukste wijk van Hannover. Het is een multiculturele, gezellige wijk waar ook veel studenten wonen. Hier is dan ook veel leven in de brouwerij, mooie street-art en de gezelligste kroegjes en winkeltjes.

Altstad, Hannover

Herrenhäuser Gärten

Dit is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Hannover. Deze koninklijke tuinen wonnen in 2015 nog de prijs 'Best Park of Europe'. De Grosser Garten is volledig in barok stijl aangelegd en om ieder hoekje staat een verrassing op je te wachten: van mooie standbeelden, hagen in allerlei vormen, prachtige versierde trappen tot aan watervallen. De grootste waterval spuit het water tot tientallen meters hoog de lucht in. De Herrenhäuser Gärten ligt ongeveer drie kilometer buiten de stad. Wandel door het heerlijke stadspark Georgengarten richting Herrenhäuser Gärten of kies voor de snellere manier en neem de metro tot aan de ingang van het park.

Herrenhauser Garten, Hannover

Altes Rathaus

Dit is het eerste stadhuis van Hannover. Hoewel het oude stadhuis al in 1410 is gebouwd, zijn er nog maar weinig elementen origineel. Grote delen van het gebouw zijn zwaar beschadigd geraakt tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Met renovaties is het oude stadhuis in ere hersteld en een voorbeeld van de Noord-Duitse rode baksteengotiek. Het is een waar plaatje om te zien. Tegenwoordig kun je in het Altes Rathaus terecht voor een mediterraans geïnspireerde maaltijd in het restaurant ATRIUM. Het nieuwe stadhuis is een paar honderd meter verderop gebouwd.

Altes Rathaus, Hannover

Neues Rathaus

Qua leeftijd schelen het oude en het nieuwe stadhuis niet veel van elkaar, maar de stijlen zijn compleet anders. Het nieuwe stadhuis is een imposant gebouw met de sfeer en omvang van een kasteel. De toegang tot het stadhuis is gratis. Stap binnen om het interieur en de bijzondere trap te bewonderen en 3D stadsmodellen in de prachtige hoofdzaal te bekijken. Maar het absolute hoogtepunt bevindt zich in de koepel. Hier neem je een unieke booglift naar het uitzichtplatform in de koepel. Aangezien de koepel rond is, moet de lift in een hoek van 17° de curve van de koepel volgen. Boven word je ook nog eens verrast met een panoramisch uitzicht over Hannover.

Neues Rathaus, Hannover

Musea

Hannover barst van de leuke en interessante musea. Verborgen in de tuinen van Herrenhäuser Gärten toont het Schloss Herrenhausen museum wisselende exposities over Herrenhausen en de stad zelf. Alleen het gebouw van het Niedersachsisches Landesmuseum Hannover is al indrukwekkend om te zien, maar ook in het museum zelf breng je met gemak een paar uur door. In dit museum komt bijna ieder thema wel aan bod, denk hierbij aan wetenschap, kunst en archeologie. Bewonder bijvoorbeeld kunstwerken van de Middeleeuwen tot aan de twintigste eeuw en bekijk duizenden voorwerpen uit de hele wereld. Daarnaast kun je naar het luchtvaartmuseum, Historisches Museum en het Sprengel-Museum voor moderne kunst.

Landesmuseum, Hannover

Machsee

Net buiten het centrum en achter het nieuwe stadhuis ligt de Machsee. Een heerlijk meer waar de lokale bewoners ook graag hun vertier zoeken. In de zomermaanden wordt het naastgelegen sportpark omgetoverd tot festivalterrein en in de zomer rol je je handdoek uit op het strand. Daarnaast kun je natuurlijk een mooie wandeling of fietstocht langs het meer maken of het water op in een bootje.

Machsee, Hannover

Aegidienkirche

De Aegidien kerk is een van de weinige gebouwen in Hannover die na de Tweede Wereldoorlog behouden is gebleven. De schade van de bombardementen is duidelijk zichtbaar, maar de toren en muren zijn blijven staan. Sindsdien staan de overblijfselen dan ook symbool voor alle slachtoffers van oorlog en geweld. In de toren van de kerk hangt een vredesklok, geschonken door Hiroshima tijdens het stadspartnerschap.

Aegidien kerk, Hannover
Ballon!