Oost-Friese Waddeneilanden, Nedersaksen

Duitse Waddeneilanden In een archipel voor de noordkust van Duitsland liggen de Oost-Friese Waddeneilanden, onderdeel van het Duitse Waddengebied. De eilanden staan bekend om hun lange zandstranden, weidse vergezichten en frisse zeelucht. Ze zijn een perfecte vakantiebestemming voor zowel natuurliefhebbers als voor mensen die graag aan de drukte willen ontsnappen. De eilandengroep bestaat uit een reeks eilanden, waarvan zeven eilanden bewoond zijn: Wangerooge, Spiekeroog, Langeoog, Baltrum, Norderney, Juist en Borkum. De volgorde van de eilanden wordt door velen onthouden door het geheugensteuntje ‘Welcher Seemann liegt bei Nanni im Bett?’. De Oost-Friese eilanden horen samen met de Noord-Friese eilanden en de Nederlandse Waddeneilanden tot UNESCO Werelderfgoed.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Oude vuurtoren van Wangerooge

De oude vuurtoren van Wangerooge heeft veel spannende tijden gekend. De toren werd gebouwd na de grote nieuwjaarsvloed in 1854/1855 in wat toen het oosten van het eiland was. De bevolking van Wangerooge vestigde zich daar ook nadat het dorp op de oude locatie in het westen was weggespoeld. Tot 1969 diende de vuurtoren als gids voor de scheepvaart. Daarna kocht de gemeente Wangerooge de vuurtoren voor het symbolische bedrag van een Duitse Mark bij de Dienst Scheepvaart en sindsdien is de vuurtoren een toeristische attractie waar je na het bewandelen van de 146 traptreden een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

Duitse Waddeneilanden, Wangerooge

Oude eilandkerk van Spiekeroog

De oude eilandkerk werd in 1696 gebouwd en is tot vandaag de dag het hart van de stad. Ook is de kerk de oudste eilandkerk van de Oost-Friese eilanden. In de winter worden alle kerkdiensten in deze kerk gehouden. In de zomer, wanneer de meeste toeristen het eiland bezoeken, is de kerk te klein voor het aantal bezoekers en wordt gebruik gemaakt van de zomerkerk: de Nieuwe Evangelische Kerk. De paardentram van Spiekeroog neemt je mee langs de historische route die de tram al vanaf 1885 rijdt van het voormalige treinstation naar Westend en terug. Het ritje duurt zo’n 15 minuten. In 1949 werd de spoorlijn overgeschakeld op diesel. In 1981 werd de spoorlijn gesloten omdat op dat moment de nieuwe haven geopend werd en de tramverbinding overbodig was geworden.

Duitse Waddeneilanden, Spiekeroog

Nationalpark-Haus Wittbulten op Spiekeroog

Met een fascinerende tentoonstelling en interessante evenementen nodigt het Nationalpark-Haus Wittbulten bezoekers uit om het unieke natuurlandschap van de Waddenzee te ontdekken. Je leert bijvoorbeeld hoe een duineiland ontstaat en wat strandgras te maken heeft met eilandbescherming. Ook is er een groot aquarium waar lokale vissen en dieren leven die zich normaal gesproken verborgen houden op het wad of in de zee, zoals de zeehond.

Duitse Waddeneilanden, Spiekeroog

Watertoren van Langeoog

Op een eiland verwacht je misschien een vuurtoren als herkenningspunt, maar op Langeoog is dit een watertoren. De toren werd gebouwd in 1908 met als reden de toename aan toeristen op het eiland. De watervoorziening en afvoer die op dat moment aanwezig waren voldeden niet meer. Zo waren de drinkwaterputten te zout en zorgde de afvoer van het afvalwater via septic tanks en open sleuven voor stank op het eiland. In de toren is een informatieve tentoonstelling over het eiland en bovenin de toren heb je een geweldig panoramisch uitzicht.

Duitse Waddeneilanden, Langeoog

Maritiem Museum Langeoog

In het scheepvaartmuseum van Langeoog vind je tentoonstellingen over zeevaart, een replica van het eiland van Lego en de tentoonstelling Rubbish in the Sea. Je leert er alles over de ruige geschiedenis van de zeevaart en kunt allerlei scheepsmodellen, oude zeekaarten, historische posters en andere souvenirs van zeereizen bekijken. De tentoonstelling Rubbish in the Sea toont op onconventionele wijze de gevolgen van de toenemende vervuiling van de Noordzee.

Duitse Waddeneilanden, Langeoog

St. Nikolauskerk van Baltrum

De St. Nikolauskerk is de rooms-katholieke kerk op het eiland Baltrum. De kerk is in 1957 gebouwd volgens plannen van Heinrich Feldwisch-Drentrup. De kerk werd op Hemelvaartsdag van dat jaar gewijd. Op het eiland wonen slechts 50 katholieken, dus de kerk is voornamelijk gericht op de vakantiegangers die het eiland bezoeken. Net als op Spiekeroog is ook deze kerk verdeeld in een zomer- en winterkerk. De zomerkerk is een naar boven open, ongeveer driehoekig atrium. De winterkerk is een klein rond gebouw met een puntdak.

Duitse Waddeneilanden, Baltrum

Vuurtoren van Norderney

Vanuit het centrum is het ongeveer dertig minuten fietsen naar de vuurtoren van Norderney. Het pad door de duinen is een bezienswaardigheid op zich. Als alternatief rijdt er ook een bus vanuit het centrum naar de vuurtoren. Bovenaan de vuurtoren heb je op 54 meter hoogte een uniek uitzicht op het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee.

Duitse Waddeneilanden, Norderney

Bademuseum

Op het eiland Norderney staat het Bademuseum. In het museum leer je alles over de geschiedenis van reizen en de badcultuur, de ontwikkeling van de badplaats en de geschiedenis van het eiland.

Duitse Waddeneilanden, Norderney

Billriff op Juist

De bewoners van Juist noemen hun eiland Töwerland, een oud Duits woord voor schoon. Zeevaarders gaven deze naam aan het toen nog nauwelijks begroeide eiland. Het eiland verscheen voor hen aan de horizon als een witte, langgerekte heuvel. Op de westelijke punt van Juist ligt een grote strandvlakte die Billriff wordt genoemd. Het uitzicht op zee is fantastisch en wie weet vind je er overblijfselen van zeehonden of bruinvissen.

Duitse Waddeneilanden, eiland Juist

Otto-Leege Pad op Juist

Het Otto-Leege pad is een ecologisch-artistieke natuurroute over het eiland Juist. De route is ongeveer een kilometer lang en begint bij het nieuwe uitkijkplatform aan de Flugplatzstrasse. Langs de route vind je afwisselend kunstinstallaties en leer je meer over het eiland en de omgeving.

Duitse Waddeneilanden, Juist
Ballon!