Wolfsburg, Nedersaksen

Wolfsburg De stad Wolfsburg bestaat relatief kort en heeft geen lange historische geschiedenis: het werd in 1938 namelijk gesticht door de nazi's, zodat de arbeiders van de lokale autofabriek een woonplaats zouden hebben. Destijds heette de stad dan ook pragmatisch: Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben. Niet lang daarna kreeg door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog de fabriek een rol in de oorlogsindustrie. In 1945 werd driekwart van het complex gebombardeerd. Niet lang na de overwinning van geallieerden werd de stad Wolfsburg genoemd, naar een nabijgelegen kasteel. Vandaag de dag is Wolfsburg vooral beroemd vanwege de prachtige musea over auto's én de voetbalclub. VfL Wolfsburg werd in 2009 nog landskampioen en speelt thuis in het Volkswagen Stadion.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kastelen

Hoewel de stad Wolfsburg geen historische stad is en relatief kort bestaat, kun je er wel drie kastelen bezichtigen. Het zeventiende-eeuwse Schloss Wolfsburg, het vakwerkkasteel Schloss Fallersleben en Burg Neuhaus.

Wolfsburg Castle

Automusea

Wanneer je Wolfsburg bezoekt, kun je er niet omheen: het imposante Autostadt. Een autoliefhebber raakt hier niet uitgekeken, tussen de verschillende soorten Volkswagens in allerlei formaten, parcours en experimenten. Zie hoe de auto's gemaakt worden of bekijk hoe ze in de gigantische aflevertorens volautomatisch aan hun nieuwe eigenaar worden gepresenteerd. Voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten zoals het ontwerpen van een eigen auto of rondrijden in een klein elektrisch exemplaar. Een duik in de geschiedenis van Volkswagen doe je in het Volkswagen Museum, hier staan rijen vol met oude en nieuwe modellen die bij jong en oud herinneringen omhoog brengen.

Wolfsburg

Andere leuke musea in Wolfsburg

Niet zo'n autoliefhebber? Dan blijft er nog voldoende over. Wolfsburg is het thuis van meerdere leuke musea. Kunstliefhebbers halen hun hart op in Kunstmuseum Wolfsburg, waar je moderne kunst kunt bekijken en leuke, dynamische exposities. Verder is er nog het Science Center, dat erg leuk is omdat jonge wetenschappers hier alle vrijheid krijgen om interessante proeven te doen. En tot slot is er ook nog een prachtig Planetarium, waar je ook overdag alles over het heelal kunt leren.

Wolfsburg
Ballon!