Arnsberg, Noordrijn-Westfalen

Arnsberg Arnsberg is een historisch stadje in het bosrijke Sauerland Ooit was het zelfs de hoofdstad van het hertogdom Westfalen. In het oude centrum ga je even terug. Wandel langs de mooi bewaard gebleven vakwerkhuizen en over de oude markt. De klokkentoren en de stadskapel zijn hier absolute hoogtepunten. Ook het Pruisische verleden heeft een stempel op de stad gedrukt, waarvan de Neumarkt met classicistische elementen een goed voorbeeld is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De Oude markt

Deze markeert het historisch hart van de stad en is een goede uitvalsbasis om de stad te ontdekken. Je vindt hier niet alleen typisch Duitse vakwerkhuizen die de stad haar charme geven, maar ook tal van bijzondere gebouwen en bezienswaardigheden. Het oude stadhuis met de stadsmadonna in de gevel stamt uit 1710 en het ernaast gelegen monumentale gebouw Zur Krim was vroeger het huis van een rechter in heksenprocessen. Het Rollhaus is een merkwaardig bezienswaardigheid, waar je makkelijk langs kan lopen zonder het op te merken. Deze draaibare kooi werd gebruikt om straffen op te leggen, aan bijvoorbeeld dronkaards of dieven, door ze rond te draaien in de kooi.

Oude markt Arnsberg

Klokkentoren

De meest in het zicht springende bezienswaardigheid op de oude markt is de klokkentoren. In de twaalfde eeuw hoorde deze bij de stadspoort. In de eeuwen daarna groeide de stad snel en werd er een nieuwe stadsmuur gebouwd, waardoor de klokkentoren de functie als verdedigingstoren verloor. Ten noorden van de stad vind je nog enkele andere voormalige verdedigingstorens, zoals de lichttoren waar tegenwoordig project camera obscura te bezichtigen is.

Klokkentoren Arnsberg

Arnsberger bos

Dichtbij het plaatsje Arnsberg ligt het natuurreservaat Arnsberger bos. Dit bos staat bekend als één van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Noordrijn-Westfalen. Verschillende wandelroutes nemen je mee door dit dicht begroeide woud en langs eeuwenoude beekjes.

Arnsberger bos

Slot Arnsberg

Een ander hoogtepunt van Arnsberg vind je letterlijk op hoogte. Bovenop de 256 meter hoge Schlossberg liggen de ruïnes van een kasteel dat al rond 1100 is gebouwd. In de beginjaren woonden hier de graven van Arnsberg en later verschillende keurvorsten uit Keulen. Deze hebben het kasteel in de veertiende eeuw verder uitgebreid. Het kasteel is in 1762 tijdens de Zevenjarige oorlog enorm beschadigd en daarna nooit meer opnieuw opgebouwd.

Slotruïne Arnsberg

Sauerland Museum

Dit prachtige statige gebouw is een voormalig paleis. Het wordt ook wel een liefdesslot genoemd, omdat het in 1605 gebouwd is voor de minnares van een keurvorst. Tegenwoordig heet het de Landsberger Hof en hier is het Sauerlandmuseum gevestigd. De tentoonstellingen nemen je mee door de geschiedenis van de omgeving, het voormalige hertogdom Westfalen en zijn bewoners. Zo komt ook de geschiedenis van Slot Arnsberg aan bod. Hoewel je Slot Arnsberg niet meer in volle glorie kunt bewonderen, geven de maquettes een goed beeld van vroegere tijden.

Museum Alexander Koenig

Neumarkt

De Neumarkt en omliggende straten vormen de classicistische wijk van Arnsberg. In 1816 kwamen de Pruisen naar Arnsberg en maakten er een regeringsstad van. Dit betekende dat er veel ambtenaren uit Berlijn naar de stad verhuisden en onderdak nodig hadden. Zo werd de regeringswijk met classicistische kenmerken, ook wel klein Berlijn genoemd, uit de grond gestampt. De gebouwen aan de Neumarkt, de eerste protestantse kerk van het hertogdom Westfalen en tuinpaviljoentjes in de voormalige tuinen van de Berlijnse ambtenaren verwijzen nog naar dit verleden.

Neumarkt

Wildwald Vosswinkel

Het Wildwald Voßwinkel is een wildpark en natuurpark in één. Het is geen dierentuin met allerlei exotische dieren, maar het draait hier volledig om de inheemse dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Je kunt hier leuke wandelingen door het bos maken, loop langs de bomentuin, plassen en uitkijkplatformen. Als je heel stil bent, kan je het geluk hebben om een wild zwijn, een hert of één van de andere wilde dieren te spotten. Op gezette voedermomenten leer je interessante weetjes over de verschillende wildsoorten die in het bos leven. Het bos biedt daarnaast nog een klimpark met een parcours van touwen en obstakels, waar kinderen al hun energie kwijt kunnen.

WildWald Vosswinkel
Ballon!