Bochum, Duitsland

Dortmund De industriële erfgoedstad Bochum ligt in het Duitse Ruhrgebied, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Deze oorspronkelijke industriestad is er tegenwoordig eentje vol cultuur. Duik in de historie van de Duitse mijnbouw in het grootste mijnbouwmuseum ter wereld, of bezoek het Zeiss Planetarium, vol indrukwekkende, moderne technieken. Een andere must see in Bochum is de musical Starlight Express. Deze wordt al sinds 1988 opgevoerd in Bochum en is een ware culturele trekpleister voor de stad. Wil je na al dat cultuursnuiven even tot rust komen? Maak dan een wandeling door het stadspark of door de idyllische wijk Dahlhauser Heide, of kies ervoor om de Kemnader See te bezoeken, net buiten de stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Duits Mijnbouwmuseum

Bochum heeft een bewogen geschiedenis van de mijnbouw en een echte industriestad. Beleef de geschiedenis over de mijnbouw in deze omgeving in het grootste mijnbouwmuseum ter wereld. Dit museum is zelfs het meest bezochte museum van Duitsland, een bezoekje waard! Het meest bijzondere in dit museum is toch wel de 2,5 kilometer lange showtunnel waar je echt de mijnbouw van vroeger herleefd. Je gaat met de mijnliftsimulator naar beneden de mijn in en dan kom je echt door de mijn zoals deze vroeger bestond.

Duits Mijnbouwmuseum, Bochum

Jahrhunderthalle

Een prachtig voorbeeld van de transformatie van Bochum van industriestad naar industriële cultuur is de Jahrhunderthalle in de wijk Stahlhausen. Het gebouw werd oorspronkelijk in 1902 gebouwd voor een industrietentoonstelling. De constructie van het gebouw was vooral doelgericht en niet zozeer op een bouwkundig esthetische manier. Na meerdere industriële functies, zoals een energiecentrale, werd het gebouw in 2003 gerenoveerd in wordt het nu voor culturele evenementen zoals concerten, voorstellingen en beurzen gebruikt.

Jahrhunderthalle Bochum

Zeiss Planetarium

In dit planetarium kan je natuurlijk naar de sterren, de planeten en de sterrenstelsels kijken. Wat het zo bijzonder maakt is dat zij beschikken over de modernste projectie-installaties ter wereld. Het Zeiss planetarium is het enige planetarium ter wereld met een Full-Domekoepel. Deze koepel projecteert bewegende beelden uit het heelal waardoor je een echte realistische indruk krijgt van het heelal. Ook houden zij met regelmaat voorstellingen over het heelal speciaal voor kinderen. Daarnaast worden er muziekshows gehouden in dit planetarium.

Zeiss Planetarium, Bochum

Spoorwegmuseum Bochum Dahlhausen

In dit spoorwegmuseum kan je meer dan 150 historische treinen en andere dingen die te maken hebben met het spoor bekijken. Sommige voertuigen zijn de laatst overgebleven modellen en andere hebben ze gered van de sloop en opgeknapt. Naast kijken naar deze treinen is het ook mogelijk om dit te ervaren in dit museum. Ook voor kinderen zijn er leuke activiteiten en rondleidingen die gedaan kunnen worden. Op bepaalde dagen zijn er bijzondere themaritten die gedaan kunnen worden.

Spoorwegmuseum Bochum Dahlhausen

Starlight Express

De musical Starlight Express is al sinds het jaar 1988 een culturele trekpleister in Bochum. De musical vertelt het verhaal van stoomlocomotief Rusty, die op een wereldkampioenschap de strijd aan gaat met moderne, elektrische treinen. Met muziek van de beroemde Andrew Lloyd Weber, acteurs op rolschaatsen én een theater waarin je als bezoeker middenin de opvoering zit, is Starlight Express een ervaring om nooit meer te vergeten.

Starlight Express Bochum

Westpark

Net buiten het centrum van de stad bevindt zich het Westpark. In tegenstelling tot een regulier stadspark met veel groen, zie je hier voornamelijk de historie van Bochum terug in de verschillende overblijfselen uit deze tijd. Zo kan je naar de oude watertoren het Colosseum en de Centennial Hall die midden in het park is. Allen echte industriële en culturele kenmerken van het park. Nu is het echt een recreatie- en evenementenpark. Als je echt in de geschiedenis wil duiken, neem dan een ondergrondse rondleiding door het park. Een echte spannende rondleiding die toont hoe de donkere kant van het Westpark vroeger was met een uitgebreid tunnelsysteem dat met elkaar verbonden was.

Westpark Bochum

Stadspark en dierentuin

Vlakbij het centrum van Bochum vindt je een van de oudste stadstuinen van het Ruhrgebied. Dit stadspark is in 1876 aangelegd en heeft een oppervlakte van meer dan 31 hectaren. Je kan je hier zeker een dag wel vermaken in en rondom het park. Zo kan je een prachtige wandeling maken door het park en lopen langs de mooie tuinen met veel oude bomen en op vele plekken kom je moderne beeldhouwwerken tegen. In het midden van het park is een groot meer met een grote fontein en je kan er bootjes huren. Klim op een Bismarcktoren om een prachtig uitzicht te hebben over de stad. Of bezoek de dierentuin in het park waar je veel soorten dieren kan bewonderen. Naast de dierentuin kan je hier ook meer dan vierhonderd fossielen zien in het aquarium en terrarium van de dierentuin.

Stadspark en dierentuin Bochum

Omgeving

Kemnader See

Op ongeveer een kwartiertje rijden van Bochum ligt de Kemnader See. Dit stuwmeer is een van de mooiste meren van het Ruhrgebied en een wandeling om het meer bezorgt je dan ook de fantastische uitzichten. Natuurlijk kan je hier ook veel sportieve activiteiten rondom het meer doen, zoals surfen, fietsen, zeilen en waterfietsen . Op warme zomerdagen kun je er een heerlijk frisse duik nemen, onder andere aan het strand van het populaire StrandDeck.

Kemnader See Bochum

Indoor skihal Bottrop

In de Indoor skihal van Bottrop kan je skiën op de langste indoorpiste ter wereld. De hotelketen Van der Valk is sinds 2004 de eigenaar van deze indoor skihal en heeft het all-inclusive concept toegevoegd. Een dag lang plezier inclusief skimateriaal, eten en drinken. Naast skiën kan je hier veel meer doen, waaronder indoor skydiving, air jumpen en er is een rodelbaan. Na al die activiteiten is het heerlijk om te genieten van een lekker drankje in de biergarten van het complex. Deze biergarten bevindt zich op hoogte waar je een mooi uitzicht hebt over het groene Ruhrgebied. Het is tevens de startplek van de rodelbaan. Kortom je kan je een hele dag vermaken hier in Bottrop.

Indoor skibaan Oberhausen

Moviepark in Bottrop

Vlakbij de Duits plaats Bottrop ligt het populaire Movie Park Germany. Veel mensen kennen het park nog van de oude naam, Warner Brothers Movie World. Het thema in het park is de filmwereld, dit zie je overal terug komen, bij de attracties maar ook bij de themagebieden waar je doorheen loopt. De attracties zijn geschikt voor iedereen, jong en oud. Er zijn bootjes van Spongebob, een wildwaterbaan van Ice Age, een achtbaan van Star Trek en nog veel meer. Vergeet ook niet om één van de shows bij te wonen of om op de foto te gaan met de TV figuren die door het park rondlopen.

Moviepark Bottrop

Vervoer

Bochum ligt niet heel ver van de Nederlandse grens en het is dan ook prima te doen om deze Duitse stad met de auto te bezoeken. Ook per trein of per bus kun je vanuit Nederland gemakkelijk in Bochum komen. Eenmaal in de stad is het openbaar vervoer goed geregeld. Het treinstation ligt middenin de stad en Bochum heeft een uitgebreid busnetwerk. Ook metro’s en trams behoren tot de opties om je in Bochum van A naar B te verplaatsen. Om alles echt goed in je op te nemen, is het daarnaast aan te raden om lekker veel te wandelen in de stad. Bochum zit vol interessante gebouwen en mooie plekken en het zou zonde zijn als je die mist!

Ballon!