Bonn, Noordrijn-Westfalen

Bonn Bonn, de stad waar Ludwig van Beethoven is geboren, ligt aan de machtige rivier de Rijn. Je vindt hier de grootste Beethovencollectie ter wereld en ieder jaar in september of oktober kun je luisteren naar zijn muziek tijdens het Beethoven-festival. Als je de geschiedenis van de stad in wilt duiken, maak dan een wandeling over de ‘Weg van de Democratie’. Verdwaal hierna in de stad door de kleine geplaveide straten in te gaan, speur naar je favoriete boek in de nostalgische boekenwinkels en drink een goede kop koffie in een van de gezellige tavernes. In de lente worden de Heer- en Breitestraat omgeven door een zee van roze kersenbloesems, met als kers op de taart de carnavalsoptocht op Roze Maandag. Populair zijn boottochten op de Rijn en wandelingen langs het water

Bezienswaardigheden & activiteiten

Geboortehuis van Beethoven

Een belangrijke bezienswaardigheid in Bonn is het geboortehuis van Ludwig van Beethoven, geboren in 1770. Hier vind je brieven, schilderijen, originele partituren en verschillende instrumenten, waaronder zijn laatste vleugel. Bijzonder zijn de enorme trompetten die hij gebruikte om zijn groeiende doofheid tegen te gaan. In het aangrenzende gebouw kun je een 3D-tour maken en stap je de wereld binnen van deze fantastische ster.

Geboortehuis van Beethoven

Kunstmuseum Bonn

Dit museum herbergt veel werken uit de twintigste eeuw. Vooral van August Macke, maar ook van Beuys, Baselitz en Kiefer. De entree van het gebouw is al een kunstwerk op zich met een dramatische trap, waarvan de vorm op een zandloper lijkt.

De trap van het kunstmuseum

De Federale Kunsthal

Grenzend aan het Kunstmuseum staat de Kunsthal. Hier vind je exposities van over de hele wereld; van kunst, tot geschiedenis, wetenschap en technologie. Het gebouw zelf heeft drie blauwe torens en zestien kolommen, die de zestien deelstaten van Duitsland vertegenwoordigen.

De Federale Kunsthal

Museum Alexander Koenig

Een natuurhistorisch museum, waar opgezette dieren de hoofdrol spelen in de tentoonstelling 'Savannah'. Drinkende olifanten bij het water, een jaguar die zich schuilhoudt en gieren die alles van bovenaf bekijken. Je kunt door telescopen de olifanten tot leven zien komen, de kolossale zeeolifant begroet je op Antarctica en de condor houdt alles in de gaten in de wereld van de vogels.

Museum Alexander Koenig

Duits Museum Bonn

Dit museum, een dependance van het grote museum voor technologie in München, is een must-see voor de liefhebbers van technologie. Je kunt je hier verliezen in verschillende technologieën, onder andere in die van de airbag en van de MP3-technologie (beide uitgevonden in Duitsland). Het is een interactief museum met genoeg knoppen om op te duwen en aan te trekken. Alles hier is gericht op zes wetenschappelijke gebieden: natuurkunde, scheikunde, biologie, medische technologie, ecologie en tot slot lucht- en ruimtevaart.

Breng een bezoek aan het Duits Museum in Bonn

De binnenstad

De oude binnenstad van Bonn is gemakkelijk te voet te verkennen. Loop langs het negenhonderd jaar oude klooster, de prachtige romaanse kathedraal en het oude stadhuis in rococostijl. Zo heb je meteen een paar van de bezienswaardigheden van Bonn bekeken. Als je richting het noorden loopt, vind je nauwe straten, nostalgische boetieks en gezellige cafés.

Stadhuis van Bonn

Kruisbergkerk

De Kruisbergkerk ligt bovenop de berg. De kerk is vooral bekend om de heilige trap; een prachtig versierde trap uit de oudheid, geïnspireerd op de Scala Sancta in Rome.

Kruisbergkerk

Paleis van Poppelsdorf

Ongeveer twee kilometer van de oude stad ligt dit prachtige paleis, omringt met een fantastische botanische tuin. Het paleis is nu onderdeel van de universiteit. In de buurt is er veel reuring en zijn er een hoop leuke bars en restaurants.

Paleis van Poppelsdorf

Haus der Geschichte

Wandel letterlijk en figuurlijk door de Duitse geschiedenis: loop door de romp van een Rosinenbomber-vliegtuig, ga terug naar de jaren vijftig in de bioscoop, verbeeld jezelf rijdend in een oude Volkswagen, bekijk het arrestatiebevel van Erich Honecker, sta voor een stuk van de Berlijnse muur en luister naar de beroemde toespraak van John F. Kennedy waarin hij 'Ich bin ein Berliner' zegt.

Haus der Geschichte

Omgeving

Drachenfels en Kasteel Drachenburg

Op zestien kilometer (een half uurtje rijden) van Bonn ligt het Zevengebergte. Dit gebergte dankt zijn naam aan zijn zeven toppen. De oude vulkaan Drachenfels (321 meter) is de bekendste. Op de top prijkt een oude kasteelruïne en vlak daarnaast staat ook het nieuwere Kasteel Drachenburg. Het trammetje van de Drachenfelsbahn brengt je van beneden naar boven en andersom. Zo kun je je voeten sparen om in de omgeving nog een andere wandeltocht te maken door de bossen en langs uitgestrekte wijngaarden. De wandelingen variëren van gemakkelijk (een paar kilometer) tot ruige tochten met een hoogteverschil van vijfhonderd meter. Bezoek het lokale toeristenbureau, gelegen naast het station van de Drachenfelsbahn, voor tips en ideeën.

Drachenburg-kasteel

SeaLife Koningswinter

Het bekende SeaLife is ook in Duitsland te vinden en wel op vijftien kilometer van Bonn. Leuk (voor de kids) om even wat anders te zien en te doen.

SeaLife is zeker een bezoek waard

Vervoer

Te voet

De stad Bonn kun je prima te voet verkennen. Heb je niet veel tijd of ben je slecht ter been, dan kun je ook prima met het openbaar vervoer reizen.

Openbaar vervoer

Er is een goede (snel)tram - en busverbinding in Bonn. Er rijdt ook een metro om je nog sneller tussen de verschillende plekken te vervoeren. Tip: koop de Bonn Region Welkom Kaart en je reist 24 uur gratis met het openbaar vervoer.

Per fiets

Je kunt (elektrische) fietsen huren bij het centrale station. Als je tijdens het hoogseizoen gaat (juli/augustus) is het verstandig om vooraf een (elektrische) fiets te reserveren.

Ballon!