Dortmund, Duitsland

Dortmund In het Ruhrgebied, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, ligt de oude industriestad Dortmund. Waar de stad vroeger bekend stond om de mijn- en staalindustrie, is Dortmund vandaag de dag een stad vol toeristische trekpleisters. Met een breed scala aan musea, waaronder de Dortmunder U, het brouwerijmuseum en het LWL-Industriemuseum, zal niemand zich vervelend in deze bruisende stad. Sportfanaten kunnen een bezoekje brengen aan het Signal Iduna Park, het thuisstadion van BVB Borussia Dortmund. En wil je even tot rust komen? Dat kan aan de prachtige Phoenixsee, waar je een wandeling om het water kunt maken, een hapje kunt eten, of gewoon even kunt genieten van het fantastische uitzicht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dortmunder U

De Dortmunder U is het kloppend hart van cultuurstad Dortmund. De kenmerkende U op de top van het gebouw kun je al van kilometers afstand zien. Vroeger was het pand de thuishaven van een brouwerij. Vandaag de dag herbergt de Dortmunder U verschillende musea, een onderzoekscentrum en is het een echte ontmoetingsplek geworden. Zelfs aan de buitenkant van het gebouw worden er elk uur nieuwe filmfragmenten getoond gemaakt door filmkunstenaar Adolf Winkelmann.

Dortmunder U, Dortmund

Industriemuseum Zeche Zollern

Zoals in veel steden in het Duitse Ruhrgebied was Dortmund vroeger een echte industriestad. De stad stond vooral bekend vanwege de kool- en staalproductie. Die geschiedenis is vastgelegd in het bekende LWL-Industriemuseum Zeche Zollern. Vroeger was dit een kolenmijn (de Zollen II/IV Colliery) en tegenwoordig beleef je de geschiedenis van de mijnindustrie dit museum. De vroegere mijn is grotendeels in tact gebleven alsof de mijnwerkers zo weer aan het werk kunnen gaan.

Industriemuseum Zeche Zollern Dortmund

Brouwerijmuseum

Dortmund heeft een eeuwenoude brouwtraditie en de stad kent al sinds jaar en dag heel veel brouwerijen. Tegenwoordig is Dortmund zelfs een van de grootste bier producerende steden ter wereld, waar ieder jaar meer dan 750 miljoen liter bier de stad verlaat. Over die brouwerijen en de geschiedenis van het bier brouwen in Dortmund leer je alles in het Brouwerijmuseum. Je kunt in dit museum de oude brouwmachines bekijken en je leert alles over hoe bier toen en nu werd gebrouwen. Razend interessant!

Brouwerijmuseum Dortmund

Phoenix see

Even rustig ontspannen zonder al te veel indrukken op te hoeven doen kan aan de Phoenix See, onderdeel van de stad Dortmund. Dit is een van de grootste stedenbouwkundige projecten van Duitsland geworden. Vroeger stonden er op deze plek hoogovens en staalfabrieken en dit is helemaal omgebouwd tot een bijzonder recreatiegebied. Het uitzicht over het meer is magisch, vooral vanaf de nabijgelegen Kaiserberg. Ook is het heerlijk om een hapje te eten aan de Phoenix See. Gelukkig liggen er in het stadsdeel Hörde heel veel restaurantjes aan het water, waar het culinair genieten is.

Phoenix See, Dortmund

Signal Iduna Park

Voor de sport- en voetbalfans onder ons is het Signal Iduna Park een absolute aanrader. Dit is het thuisstadion van voetbalvereniging BVB Borussia Dortmund. Bij een bezoekje aan het stadion kun je het interessante clubmuseum bekijken en krijg je een tour door het enorme stadion. Als je de kans krijgt om er een wedstrijd te bezoeken dan is dat ook zeker een onvergetelijke ervaring. Een avond tussen de enthousiaste voetbalsupporters wil je als sportliefhebber mee hebben gemaakt.

Signal Iduna Park, Dortmund

Duitse Voetbalmuseum

Om in de voetbalsfeer te blijven, in Dortmund vind je het voetbalmuseum van Duitsland. In dit interactieve museum zie je de geschiedenis van voetbal voorbij komen, de successen van het Duitse elftal en is een 3D-film met de mooiste beelden. Ook het vrouwenvoetbal komt aan bod. Iconische schatten zoals de WK-Wereldbeker en diverse andere trofeeën, maar ook schoenen en shirtjes van de bekendste spelers worden hier tentoongesteld. Het museum ligt midden in het centrum, tegenover het station. Zeker een bezoek waard voor elke voetballiefhebber.

Reinoldikerk

De Reinoldi kerk is de oudste kerk van Dortmund en ligt op het marktplein in het centrum van de stad. Door haar hoge toren kan je de kerk bijna vanuit het gehele centrum wel terugvinden. De kerk is opgedragen aan Reinold, een patroonheilige van de stad. De bouw heeft plaatsgevonden tussen 1250 en 1270 en is een laat-romaanse kerk. Je kan de kerk bezoeken voor kerkdiensten en rondleidingen. Ook is het mogelijk om de toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Met name tijdens de kerstmarkt van Dortmund is dit uitzicht bijzonder.

Reinoldi Kerk Dortmund

Haus Dellwig

Deze vroegere waterburcht uit de twaalfde eeuw kan je tegenwoordig bezichtigen. Haus Dellwig ligt aan de rand van de stad en is goed te bereiken met het openbaar vervoer of de auto. De familie Von Dellwig waren de vroegere eigenaren van deze burcht en momenteel is dit gebouw eigendom van de stad. In het huis kan je zien hoe men vroeger leefde en werkte. Daarnaast is het zeker de moeite waard om een wandeling te maken door het park. Een vrij klein, maar goed onderhouden park waar je een oude magnolia boom ziet staan die in 1835 is geplant.

Haus Dellwig Dortmund

Westfalenpark

Net wat buiten het oude centrum van Dortmund bevindt zich het grootste stadspark van de stad, het Westfalenpark. Je kan er goed met het openbaar vervoer naar toe komen. Als je even wil wandelen in het groen en wil genieten van de mooie vijvers en prachtige bloementuinen dan ben je hier aan het goede adres. Er bevindt zich zelf een bijzondere rozentuin in het Westfalenpark met wel meer dan drieduizend soorten rozen. Als je panoramisch uitzicht wil over de stad, ga dan naar boven in de Fernsehturm. Vanuit een uitkijkplatform heb je uitzicht over heel Dortmund. Er is zelfs een ronddraaiend restaurant waar je heerlijk een hapje kan eten terwijl je ondertussen van het uitzicht geniet.

Westfalenpark Dortmund

Kerstmarkt Dortmund

In Dortmund wordt een van de grootste kerstmarkten van Duitsland gehouden. Er zijn wel meer dan driehonderd kraampjes met verschillende koopwaar. Natuurlijk zijn er ook veel eettentjes en kan je er heerlijke Glühwein drinken. Ook de mega grote kerstboom van ruim 45 meter hoog is een bekende attractie van de kerstmarkt. Op het plein, rondom de boom, wordt kerstmuziek gespeeld wat de kerstsfeer ten goede komt. Naast de markt in het centrum is er ook een middeleeuwse kerstmarkt in het Fredenbaumpark net buiten de stad. Dit geeft net een andere sfeer dan de traditionele kerstmarkt.

Kerstmarkt Dortmund

Omgeving

Kasteel Hohensyburg

Op een klein half uur rijden vanuit Dortmund liggen de ruïnes van het oude kasteel Hohensyburg. Vanaf dit Saksische fort heb je een mooi uitzicht over rivier de Ruhr en de rest van het gebied. Naast de ruïne is er veel meer te doen en te beleven bovenop de berg. Zo kan je er minigolfen en is er een casino met een luxe restaurant. Ook is er een stadion waar veel toneelstukken worden opgevoerd. Als je liever in de buitenlucht blijft dan kan je een mooie wandeling maken rond de Hohensyburg, de route heeft een lengte van zo'n zeven kilometer.

Kasteel Hohensyburg, Dortmund

Vervoer

Vanuit Utrecht ben je in ongeveer drie uur rijden met de auto in Dortmund. Ook is het mogelijk om met de trein of het vliegtuig naar de stad te gaan. In de stad zelf is de auto eveneens handig, omdat veel bezienswaardigheden net buiten het centrum liggen. Echter zijn veel bezienswaardigheden ook goed met het openbaar vervoer te bereiken. Het openbaar vervoer in Dortmund is, net als in de rest van Duitsland, meestal prima geregeld. In het centrum zelf kun je de auto beter laten staan. Het is heerlijk om te voet door Dortmund te struinen, van een auto heb je eigenlijk alleen maar last.

Ballon!