Düsseldorf, Noordrijn-Westfalen

Düsseldorf De Duitse stad Düsseldorf ligt net over de Nederlandse grens en is een van de leukste steden van Duitsland. Bezoek de bijzondere gebouwen vol historie in de mooie Altstadt, de prachtige musea en vergeet niet om op de Rheinturm te genieten van een panoramisch uitzicht over de stad. Liefhebbers van architectuur zijn op hun plek in de Medienhafen, waar je veel moderne gebouwen vindt. Voor een ruime keus aan eettentjes en een bruisende sfeer raden we de Carlsplatz aan. In de wijk Flingern moet je zijn voor die toffe vintagewinkels en de hippe urban wijk Unterbilk is een echte Geheimtipp, ssstt...

Bezienswaardigheden & activiteiten

Altstadt van Düsseldorf

Het historische centrum van Düsseldorf wordt ook we de Altstadt genoemd, de oude stad. Highlight is het mooie raadhuis dat je 's woensdags ook van binnen kan bezichtigen. Op het plein voor het raadhuis staat het ruiterstandbeeld van Jan Wellem. Legende wil dat deze gemaakt is van zilveren lepeltjes van de inwoners van Düsseldorf. Het Löwenhaus (ook wel Lieferhaus genoemd) is is het oudste stenen huis van de stad. De gotische stijl is goed zichtbaar in de karakteristieke trapgevels en spitsbogen. Tegenwoordig is het gebouw een woonhuis en een café. Zeker leuk om hier een drankje te doen! Dwaal verder door het centrum naar één van de oudste flatgebouwen van Duitsland, het Wilhelm Marx Haus. Winkelliefhebbers moeten zeker een kijkje nemen in het warenhuis Carsch Haus.

Düsseldorf

Kerstmarkt in Düsseldorf

De Marktplatz voor het Rathaus is het kloppend hart van Düsseldorf. Vooral tijdens de wintermaanden, als de beroemde kerstmarkt zich in Düsseldorf heeft gevestigd, is dit plein de meest bruisende plek van Düsseldorf. Ook in omliggende straten en langs de kade vind je kerststalletjes met kerstdecoraties, handwerken, sieraden, Lebkuchenharten en natuurlijk Glühwein en Bratwurst. Bekijk de de kerstverlichting ook eens vanaf bovenaf in het speciale kerst-reuzenrad. Slenter door naar de Heinrich-Heine Platz, hier is ook een kleine markt met stalletjes. Vanaf hier loop je ook makkelijk even naar de mooi verlichte Königsallee. Door Düsseldorf heen worden nog meer kleine kerstmarkten op diverse pleinen gehouden. Düsseldorf in kerstsfeer is een prachtige belevenis.

Düsseldorf

Hippe wijken

Düsseldorf is een stad met veel leuke, hippe wijken met winkels, kunst en street art. Voor een ruime keus aan eettentjes en een bruisende sfeer raden we de Carlsplatz aan. In de wijk Flingern moet je zijn voor die toffe vintagewinkels en de hippe urban wijk Unterbilk is een echte Geheimtipp. Stap beslist even ondergronds bij de Kunst im Tunnel onder de oude Rijnkade, hoewel deze tunnel gewoon voor verkeer in gebruik is kan je hier in een apart tunneldeel diverse kunstwerken bewonderen. Liefhebbers van architectuur zijn op hun plek in de Medienhafen, waar je veel moderne gebouwen vindt.

Düsseldorf

Sint Lambertus-kerk

Een van de meest beeldbepalende gebouwen van Düsseldorf, is de Sint Lambertus-kerk. Deze kerk begon in de dertiende eeuw als een kleine dorpskerk, maar groeide uit tot een enorm gebouw. Het meest kenmerkend is de toren, die een opvallende, gedraaide vorm heeft. Ook de binnenkant van de kerk wil je zeker bekijken, want je kunt er historische kunstwerken en meubelstukken bewonderen. De heiligenbeelden op het hoogaltaar zijn bijvoorbeeld een hoogtepunt van een bezoekje aan de kerk.

Düsseldorf

Königsallee

Deze brede boulevard is in feite een mooi groen park midden in de stad, het is ook meteen één van de meest luxueuze winkelstraten in Düsseldorf. Aan weerszijden van het kanaal liggen boetieks en warenhuizen, vooral van de bekende grote merken. Aan het begin van de straat ligt de Tritonfontein, vanaf hier vind je de meeste winkels aan de linkerkant. Halverwege ligt de Kö-Galerie, een reusachtig winkelcentrum. Deze straat eindigt bij het monument van de Bergse Leeuw en het Graf-Adolf Park.

Düsseldorf

Rheinturm

Waar in Düsseldorf je ook bent, de Rheinturm steekt overal bovenuit. De televisietoren is met ruim 240 meter het hoogste gebouw van de stad. Het is dan ook hartstikke leuk om een bezoekje te brengen aan deze Rijntoren. Er gaat een ligt naar de hoogste verdieping, waar je kan genieten van een panorama-uitzicht over Düsseldorf. Eén verdieping hieronder is het restaurant waar je leuk kunt eten. Dit restaurant draait in een uur tijd helemaal rond, waardoor je uitzicht steeds verandert.

Düsseldorf

Unieke architectuur in de Medienhafen

Düsseldorf heeft heel veel unieke architectuur, gebouwen met grillige vormen of juist met opvallende kleuren. In de oude haven (nu de Medienhafen) zijn de ongebruikte pakhuizen in een modern jasje gestoken. Het Neuer Zollhof van Gehry Bauten mag je hier ook niet missen, dit golvende ontwerp reflecteert de omliggende panden, waardoor ze steeds van kleur veranderen. De naam Colorium zegt al veel, in deze hoge gebouwen is veel kleur gebruikt, leuk zijn hier de Ratschlagfiguren. De gevel wordt door kleurrijke figuren beklommen.

Düsseldorf

Schloss Benrath

Schloss Benrath is een paleis aan de rand van Düsseldorf. Het huidige bouwwerk stamt uit de achttiende eeuw en heeft zowel barokke als rococo elementen. Je vindt hier drie musea. Corps de Logis, is het bezoek aan het paleis zelf, de zalen en bijgebouwen. Een mooi kijkje in het leven van toen. Dan is er het natuurkundig museum over de omgeving en flora en fauna die er leeft. Het derde museum is dat voor tuinkunst. Deze laatste is niet voor niets hier gevestigd, want de tuinen rondom Schloss Benrath zijn prachtig aangelegd, wandel hier dan ook beslist doorheen bij je bezoek.

Düsseldorf

Hofgarten

Düsseldorf is een bruisende stad, vol drukte en leven. Om even te ontsnappen aan alle bedrijvigheid, kun je het stadspark van Düsseldorf, beter bekend als de Hofgarten, bezoeken. Dit eeuwenoude park strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 28 hectare. Het is heel netjes onderhouden en je vindt er uitgestrekte ligweiden (ideale picknickplek in de zomer), prachtige vijvers, fonteinen, diverse standbeelden, oude bomen en beukenlanen en een aantal speeltuinen voor kinderen.

Düsseldorf

Kaiserpfalz in Kaiserswerth

De naam Kaiserpfaltz betekent niets minder dan paleis van de keizer. Op ongeveer 10 minuten rijden van het centrum vind je de ruïnes van het paleis bij Kaiserswerth. De overblijfselen van dit fort nemen je mee terug in de tijd. Het is destijds op deze plaats gebouwd vanwege de strategische ligging op de oever de Rijn. Je kunt het robuuste bouwwerk beklimmen en een glimp opvangen hoe het leven in de middeleeuwen hier zou zijn geweest. Wandel nog even een stuk door langs de rivier om de St. Suitbertuskerk te bekijken, het ligt pittoresk in een hofje met meerdere barokke panden.

Düsseldorf

Vervoer

Düsseldorf ligt op nog geen uur rijden van de Nederlandse grens. Vanuit het Limburgse Venlo bevind je je in drie kwartier in hartje Düsseldorf. Voor ons Nederlanders is deze Duitse stad dus prima te bereiken, zowel met de auto als met de trein of met de bus.

Ga je met de auto, bedenk dan wel dat je in de binnenstad van Düsseldorf een milieusticker nodig hebt, net als in veel andere Duitse steden. Dat kan een reden zijn om de auto net buiten het centrum van Düsseldorf te parkeren. Dat zal je weinig problemen opleveren, want het openbaar vervoer in de stad is erg goed geregeld. Er is een uitgebreid netwerk van bussen, trams en metro’s en het openbaar vervoer is ook nog eens goed betaalbaar in de stad. Daarnaast kun je veel te voet doen, want veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar.

Ballon!